vrijedan eksponat

Potraga za zlatnicima u Topuskom: Mještanin ih našao i prodao ispod vrijednosti

Foto: Gradski muzej Sisak
Potraga za zlatnicima u Topuskom: Mještanin ih našao i prodao ispod vrijednosti
13.05.2020.
u 16:51
Pronalazak zlatnika po zakonu mora biti prijavljen Ministarstvu kulture
Pogledaj originalni članak

Ostavu vrijednih zlatnika pronašao je ovih dana jedan mještanin Topuskoga, građevinski radnik. Radnici su uređivali Ulicu Spiegelbad i u zemlji koja je dovezena za njeno uređenje,  jedan od njih je našao limenu kutiju. Bila je puna zlatnika koje je on, neupućen u njihovu vrijednost, prodao u jednoj zlatarni, kažu ljudi, za 10.000 kuna, a lako je moguće da samo jedan od njih vrijedi toliko pa čak i puno više.

„Pretpostavka je da mu je zlatar isplatio cijenu lomljenog zlata, no numizmatička vrijednost zlatnika je daleko veća od same cijene zlata“ – rekao nam je umirovljeni arheolog Lazo Čučković, koji je nekoć vodio arheološka istraživanja u Topuskom. Ni Čučković ne može pretpostaviti iz kojeg su razdoblja zlatnici jer je Topusko bilo naseljeno od prapovijesti.

Priču nam potvrđuje više izvora, no nitko ne imenuje (ne)sretnog nalaznika. U potragu za zlatnicima, čii je pronalazak po zakonu morao biti prijavljen Ministarstvu kulture, uputio se i Konzervatorski odjel Ministarstva kulture u Sisku, koji je obavijestio i policiju, ali i sama Općina Topusko koja već godinama nastoji u Topuskom uspostaviti muzej.

"U tom bi muzeju ovi zlatnici sigurno bili vrijedan eksponat“ – kazuje nam načelnik Ivica Kuzmić koji se nada da će zid šutnje biti razbijen te će se ući u trag zlatnicima.

Koji su zlatnici pronađeni, još nitko ne zna, no u Topuskom su prilikom arheoloških istraživanja ranije nađeni mnogi rimski carski novčići, a u obližnjoj Sisciji (Sisak) bila je carska kovnica koja je kovala i zlatnike.  Primjerice,  zlatnik cara Vetranija kovan 350. godine u Sisku je na aukciji u Švicarskoj prije nekoliko godina dosegao cijenu od 170.000 franaka. Topusko je bilo i poznato rimsko lječilište za rimsku elitu, od početka 13. stoljeća ovdje su bili Cistreciti, a često navraćali i templari.

No, ovdje je za vrijeme Austro ugarske bilo i elitno lječilište koju je redovno posjećivala vojska i bogata klijentela, a u zgradi tzv. Spiegelbada je bila uređena i prigodna prostorija s kadom za potrebe bana Josipa Jelačića i njegove supruge Sofije. U konačnici, za 2. Svjetskog rata, ovdje se nalazila i poznata partizanska baza i zasjedao je ZAVNOH.

Potraga za zlatnicima traje, jer su oni, po Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, vlasništvo Republike Hrvatske. Nalaznik po tome ima pravo na najmanje 10 posto vrijednosti pronađenih zlatnika, a to je, kažu nam svi, zasigurno više od 10.000 kuna koliko je dobio od zlatara. No, sada je za nagradu kasno jer svoj pronalazak Topuščanin nije prijavio.

 

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 21

DU
Deleted user
19:31 13.05.2020.

Barem je nešto uzeo. Da je prijavio dobio bi kavu i zahvalnicu od Nine Obuljen Koržinek

Avatar jeremija1
jeremija1
18:15 13.05.2020.

U čemu je problem ? Pa znaju kojem ih je zlataru prodal

Avatar Cro_co_deal
Cro_co_deal
19:27 13.05.2020.

Vi bi isplatili 10% od vrijednosti?! Kad? Kad se Ikača namiri.