Pozvali i građane

Potraga - astronomi traži meteorit koji je pao kod Crikvenice

Foto: Korado Korlević
Potraga - astronomi traži meteorit koji je pao kod Crikvenice
20.10.2012.
u 13:08
Apelira se na građane da ukoliko idu šetati tim područjem obrate pozornost na tlo i pomognu astronomima da pronađu meteorit i tako pomognu znanstvenim istraživanjima
Pogledaj originalni članak

Osam sekundi trajao je let nebom \"vatrene kugle\" koja se izgubila negdje 16. listopada oko 20:33 sati u zaleđu Crikvenice, za koju astrolozi vjeruju da je meteorit, javlja Novi list.

Njegov pad snimile su mnogobrojne kamere iz mreže takvih uređaja postavljenih na mnogim lokacijama u Hrvatskoj, no kako je za Novi list pojasnio voditelj zvjezdarnice u Višnjanu Korado Korlević, njegov tim tek pokušava još više suziti područje na koje je meteorit mogao pasti.

– Kamere su zabilježile njegov ulazak u atmosferu – počeo je svjetliti na visini od 90 km, nad točkom koja se nalazi na pola puta izmedju Ravene i Malog Lošinja. Prema površini se spuštao pod kutom od 30 stupnjeva i svjetlio je 8 sekundi. Kako je iznad Kvarnera bilo oblačno, događaj su snimile samo kamere izvan tog područja – u Ferrari, Malom Lošinju, Puli i Višnjanu. Vatrena kugla se gubi sa snimki na visini od 28 km, u vertikali 2 km istočno od Malinske. Prema našim procjenama meteorit je pao u zaleđe Crikvenice, približno na plohu Crikvenica – Selce – Bribir – Grižane, izvjestio je Korlević dodajući da čekaju snimke iz Češke koje su možda bolje uhvatile pad, te još uvijek prikupljaju podatke o brzini vjetra i tlaku zraka koji je u tom trenutku zabilježen, kako bi još preciznije mogli pretpostaviti točku pada.

U međuvremenu Korlević apelira na građane da ukoliko idu šetati tim područjem obrate pozornost na tlo i pomognu astronomima da pronađu meteorit i tako pomognu znanstvenim istraživanjima po kojima je hrvatska ekipa s bazom u Višnjanu poznata u svjetskim krugovima. Kamenčić iz svemira koji je »preživio« prolaz kroz atmosferu trebao bi biti veličine jajeta, sastavljen iz tvrdog materijala i potpuno crne boje.

Potraga međutim, mora biti što žurnija, jer se, kako je pojasnio Korlević, radi o materijalima koji nisu bili u doticaju s vodom, te jednom kad se na Zemljinom tlu »napiju« vode, počinju pucati. Svaki meteorit koji se pronađe, šalje se na daljnje analize, čime se prikupljaju iznimno važni podaci na području istraživanja svemira.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

M3
Miške 3
13:20 20.10.2012.

Već je kod Sanadera.

MD
Mladi delikvent
13:54 20.10.2012.

"Potraga - astronomi traži meteorit koji je pao kod Crikvenice" - tko vam piše članke, google translator?

CR
crocro
21:06 22.10.2012.

Dobro, ljudi će ga vjerojatno tražiti ako se kreću slučajno na tom području. No, ako je taj kamenčić pao na čistu zemlju, tko će ga naći. Ako bacite kamenčić sa 100 metara visine on će se zabiti u zemlju toliko da se neće biti vidjeti. Jedino je pravo pitanje što bi se dogodilo da je pao na nečiju kuću, vozilo u prometu ili prolaznika na cesti, školu, grupu djece ili sl. Dakle, bila je sreća da nitko nije stradao. A ako netko nađe kamen ili razbijene dijelove kamena biti će čudo i zadovoljstvo za znanstvenike.