zabrana LGBT sadržaja

Potpredsjednik EK o mađarskom zakonu: 'Praktički homoseksualce izjednačuje s pedofilima'

Foto: POOL/Reuters/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
News conference on the Common Agricultural Policy (CAP) at the European Council building in Brussels
Foto: POOL/Reuters/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
News conference on the Common Agricultural Policy (CAP) at the European Council building in Brussels
Foto: POOL/Reuters/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
News conference on the Common Agricultural Policy (CAP) at the European Council building in Brussels
10.07.2021.
u 14:58
Tu vidimo uzorak koji je je počeo s Vladimirom Putinom, instrumentalizaciju homofobije koja je pretvorena u politički instrument, rekao je Timmermans
Pogledaj originalni članak

Mađarski zakon kojim se zabranjuju LGBT sadržaji za maloljetnike mogao bi biti važan element za utvrđivanje stupnja vladavine prava u nekim istočnoeuropskim članicama EU-a čije vlade instrumentaliziraju homofobiju, smatra Frans Timmermans, potpredsjednik Europske komisije.

"Taj zakon je skandalozan, praktički homoseksualce izjadnačuje s pedofilima", kazao je u razgovoru za ljubljansko Delo od subote Timmermans, dodavši se tako u nekim državama EU-a koje instrumentaliziraju homofobiju pokušava odvratiti pozornost sa stvarnih problema.

"Tu vidimo uzorak koji je je počeo s Vladimirom Putinom, instrumentalizaciju homofobije koja  je pretvorena u politički instrument", rekao je Timmermans koji je u 90-im godinama radio kao diplomat u Rusiji.

"Položaj homoseksualaca u Moskvi tada nije bio dobar, ali ni izrazito loš, no nije bilo ideoloških reakcija na gay osobe", ustvrdio je Timmermans, dodavši kako ne isključuje da bi nakon niza upozorenja o kršenju načela vladavine prava zakonska instrumentalizacije homofobije mogla biti "kap koja je prelila čašu" kad se na Vijeću Europske unije bude analiziralo stanje vladavinje prava u državama članicama.

Timmermans se suprotstavlja tumačenjima o kulturnim razlikama između europskog istoka i zapada kao mogućim različitim konceptima za shvaćanje vladavine prava ili temeljnih ljudskih i manjinskih prava.

"Ne mislim da se radi o podjeli na istok i zapad, kako bi neki htjeli da mislimo. Populisti i reakcionarne stranke na zapadu funkcioniraju jednako kao populisti i reakcionarne stranke na istoku."

Govoreći o incidentu zbog kojega se 1. srpnja odbio forografirati sa slovenskim premijerom Janezom Janšom prvog dana predsjedanja Slovenije Vijećem EU-a, nizozemski je socijaldemokrat kazao da je Janša na sastanku s Europskom komisijom pokušao diskvalificirati neke slovenske suce, pokazavši fotografiju na kojoj su suci u društvu političara Janši suprotne opcije.

Timmermans je rekao da je to doživio kao napad na pravosuđe i vladavinu prava.

"Onima koji podrivaju vladavinu prava zajedničko je to da žele kontrolirati pravosuđe, davati sucima naputke i osigurati stalan nadzor nad sucima i sudovima", rekao je on u razgovoru za slovenski list dodavši da se radi o ponavljanju matrice iz prošlosti.

"U komunizmu je postojalo nešto što se zove prokuratura: sud je ponekad prije izricanja presude nazvao sjedište Komunističke partije koja je donijela konačnu odluku. Ne želimo se nikad više vratiti u taj sistem", kazao je.  

"A ono što me iznenađuje jest da se oni koji za sebe kažu da se bore protiv komunizma ili komunista zapravo vraćaju metodama koje su se u komunizmu koristile", dodao je Timmermans, navevši da je u Europi prosjek starosti sudaca 40 godina, pa im je apsurdno pripisivati komunističku ideologiju ili prošlost.

VIDEO Veliki požar šume na Čiovu

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

Avatar STRIKOMAN
STRIKOMAN
15:10 10.07.2021.

Što je tu sporno? Pederi vole starije, pedofili mlaje. I jedni i drugi u smrtnom griju.

DH
Danijel.H...
16:48 10.07.2021.

Pa svi odrasli koji žele oko djece prtljati po pitanju sexa jesu pedofili, bili oni hetero ili dajguzi. Ako je sex u domeni +18 kod hetero skupine onda isto mora vrijediti i za dajguze!

XA
xaron
17:13 10.07.2021.

Vidi dede što se raspričo , a niko ga ne sluša.