Pokojni predsjednik

Ujedinjena Amerika oprostila se od Busha: 'Tvoj moral ostat će s nama'

Foto: pool/REUTERS/PIXSELL
Foto: pool/REUTERS/PIXSELL
Foto: pool/REUTERS/PIXSELL
Foto: JIM YOUNG/REUTERS/PIXSELL
Foto: pool/REUTERS/PIXSELL
Foto: JIM YOUNG/REUTERS/PIXSELL
Foto: JIM YOUNG/REUTERS/PIXSELL
Foto: JIM YOUNG/REUTERS/PIXSELL
Foto: pool/REUTERS/PIXSELL
Foto: pool/REUTERS/PIXSELL
Foto: pool/REUTERS/PIXSELL
Foto: pool/REUTERS/PIXSELL
Foto: pool/REUTERS/PIXSELL
05.12.2018.
u 23:05
Amerika je ponovno postala ujedinjena zbog posljednjeg ispračaja bivšeg predsjednika Gerogea Busha starijeg
Pogledaj originalni članak

Predsjednik Donald Trump i četvorica njegovih prethodnika u Bijeloj kući nazočili su u srijedu državnom ispraćaju Georgea H. W. Busha, dajući rijetku sliku jedinstva u podijeljenoj Americi.

Donald i Melania Trump, u prvom redu u Nacionalnoj katedrali u Washingtonu, nazočili su dvosatnoj svečanosti zajedno s trojicom bivših demokratskih predsjednika Barackom Obamom, Billom Clintonom i Jimmyjem Carterom i s njihovim suprugama Michelle Obamom, bivšom državnom tajnicom Hillary Clinton i Rosalyn Carter. George W. Bush se u govoru oprostio od oca.

Republikanski predsjednik se pozdravio s bračnim parom Obama koji je sjedio do njega, ali ne i s Clintonima i Carterima, koji su bili malo dalje. Hillary Clinton, njegova bivša suparnica na predsjedničkim izborima, nije ga ni pogledala, ali je srdačno razgovarala s potpredsjednikom Mikeom Penceom.

Oni koji su ga dobro poznavali, među njima i kanadski premijer Brian Mulroney, opisali su Georgea H. W. Busha kao odlučnog, ali skromnog čovjeka koji se znao našaliti na svoj račun.

U emotivnom govoru prožetom humorom koji je završio u suzama, njegov sin George W. Bush, 43. predsjednik Sjedinjenih Država, počastio je uspomenu na "velikog predsjednika", "iznimno nadarenog diplomata" i na "plemenitog" čovjeka.

"Tvoj visoki moral, iskrenost i široka duša ostat će s nama zauvijek", rekao je.

Princ Charles, njemačka kancelarka Angela Merkel, jordanski kralj Abdulah II. i kraljica Rania, poljski predsjednik Andrzej Duda u pratnji Lecha Walese te više drugih visokih dužnosnika iz inozemstva bili su među uzvanicima.

Nakon svečanog ispraćaja lijes prekriven američkom zastavom je stavljen u automobil koji će ga prevesti do vojne baze Andrews blizu Washingtona, odakle će predsjedničkim zrakoplovom poći prema Teksasu. Građani su putem pozdravljali dugu povorku automobila.

"Ovo nije pokop, ovo je dan proslave za velikana koji je proživio izniman život. Nedostajat će nam!", objavio je Trump na Twitteru prije svečanog ispraćaja.

George H. W. Bush, rođen u bogatoj obitelji u Novoj Engleskoj, vodio je zemlju od 1989. do 1993. i tijekom završetka hladnog rata i prvog Zaljevskog rata, dok ga 1992. nije pobijedio demokrat Bill Clinton.

Na dan nacionalne žalosti većina državnih institucija i Wall Street su zatvoreni, a glasanja u Kongresu i rasprave na Vrhovnom sudu su odgođeni.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

Avatar Mica Trofrtaljka
Mica Trofrtaljka
00:33 06.12.2018.

Jesu komšije poslale venac baš me zanima ?

SO
SoloHan
06:17 06.12.2018.

Nikakav jebač, da je bi pravi fucker ko Bill bio bi odma bombardirao Beograd, i Đoki Balaševiću bi se ispunila želja, rata ne bi ni bilo.

GV
golub Vaso
11:39 06.12.2018.

moral i ratni zločinac