Syriza iz Lisabona

Portugal u rukama 4 marksistice

Foto: Reuters/PIXSELL
Portugal u rukama 4 marksistice
16.11.2015.
u 15:52
Liderice Lijevoga bloka u ratu protiv stare mačističke političke kulture
Pogledaj originalni članak

Kada je prije nekoliko dana koalicija portugalskih socijalista, komunista, zelenih i marksističkog Lijevoga bloka srušila konzervativnu, manjinsku vladu, pred parlamentom u Lisabonu okupilo se mnoštvo koje je pozdravljalo ovu veliku promjenu. Za mnoge ovo je bila promjena gotovo jednaka onoj kada je 1974. u Revoluciji karanfila srušena diktatura. Mnogi su s velikim oduševljenjem pozdravljali ovu novu revoluciju u kojoj osobito značajno mjesto zauzimaju četiri prve dame iz Lijevoga bloka, stranke koju mnogi uspoređuju s grčkom Syrizom. Predsjednica stranke Catarina Martins (na slici), njezine dvije zamjenice sestre blizanke Joana i Mariana Mortágua te eurozastupnica Marisa Matias našle su se u središtu interesa medija i javnosti.

Kada žene progovore

Na izborima održanima prije dva mjeseca Lijevi blok ostvario je povijesni uspjeh – osvojio je 19 od ukupno 230 mjesta i tako postao ključni koalicijski partner socijalistima koji su ujedinili ljevicu i s ukupno 122 mjesta srušili manjinsku vladu dosadašnjeg premijera Passosa Coelha. Četiri žestoke i hrabre dame bile su ključ uspjeha svoje stranke usred portugalske političke scene koju mnogi opisuju kao izrazito mačističku. Tijekom protekle godine ovaj "kvartet" u parlamentu oštro se suprotstavljao korumpiranim bankarima i biznismenima, ali su se istodobno borile i protiv mačističke političke kulture iako su im se mnogi smijali.

"Muškarci uvijek govore više od žena, ali uglavnom nemaju ništa novo za reći. Žene su puno opreznije kada govore u javnosti, ali kada progovore, iz njih frcaju nove, svježe ideje i informacije koje mijenjaju sveukupnu sliku", kazala je Joana Mortágua.

Sve četiri portugalske ljevičarke prošle su težak put od trenutka kada su izbile na čelo stranke. Kažu da su bile suočene s težim oblikom seksizma, i to u parlamentu, gdje su muški kolege iz drugih stranaka o njima govorili isključivo kao o "ljepoticama iz Lijevoga bloka" i kao o ženama kojima se nitko ne bi oženio ni iz samilosti. Stranku su preuzele prije godinu dana i dogovorile se o podjeli odgovornosti kako nijedna od njih ne bi zasjala više od drugih. Podijelile su dužnosti i krenule u akciju. Marisa Matias postala je eurozastupnica i potpredsjednika bloka Europske ujedinjene ljevice u Europskom parlamentu. Ona je i kandidat Lijevoga bloka na predsjedničkim izborima koji će se održati u siječnju. Mariana Mortágua preuzela je brigu o gospodarskim i financijskim temama. Postala je ljubimica nacije nakon što je u parlamentu "izrešetala" glavnog direktora posrnule Banco Espírito Santo, kojoj je vlada dala gotovo pet milijardi eura za sanaciju, i to nakon niza koruptivnih skandala. Catarina Martins kroz cijelu predizbornu kampanju bila je jaka politička ličnost.

Srušile konzervativnu vladu

Onima koji su je nazivali histeričnom vratila je pravom mjerom. Nakon što su na izborima dobile pola milijuna glasova i nakon što su konzervativci proglasili pobjedu i dobili mandat za sastavljanje manjinske vlade, ona je kazala kako će Lijevi blok vrlo brzo natjerati vladu da da ostavku. Tako je i bilo. One su probile led i otisnule se hrabro u potpuno nepoznate vode sa željom da jednom za sva vremena poraze staru političku kulturu.

>> Još nismo spremni ni za AlexisaTsiprasa, ali ni za Angelu Merkel 

>> Zbog mjera štednje parlament smijenio portugalsku vladu

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

D1
d12345
20:44 16.11.2015.

toliko o tome da je radikalna desnica u usponu.....ljevičari i liberalizam je najveći razlog zašto džihadisti ubijaju ljude po europi i to će biti razlog raspada europe.....

DU
Deleted user
17:54 16.11.2015.

OK... ovo vise nije za salu... ovo je siguran znak da je Europa prolupala...

PP
pp
17:56 16.11.2015.

Hahaha...znači bankrot u roku nekoliko mjeseci, štrajkovi, paraliza zemlje, pad gospodarstva...kao i originalna Syriza...a sve zahvaljujući - ženama...cool...nek su one "pokazale" mačistima :)