MACRONOVA EUROPA

Porez na financijske transakcije zaustavlja migrante

Foto: Reuters/PIXSELL
Emmanuel Macron
Foto: INQUAM PHOTOS/REUTERS/PIXSELL
Emmanuel Macron
Foto: Reuters/PIXSELL
Merkel i Macron svako malo kažu da terorizam neće proći, a terorizam prolazi
27.09.2017.
u 10:30
Novac prikupljen na ovaj način usmjerio bi se na razvoj zemalja iz kojih migranti dolaze
Pogledaj originalni članak

Francuski predsjednik Emmanuel Macron ima vrlo konkretnu viziju o tome kakvu bi Europsku uniju u budućnosti želio vidjeti. Samo dva dana nakon parlamentarnih izbora u Njemačkoj, o kojima mnogo toga ovisi, on je pred studentima na pariškom sveučilištu Sorbonne govorio o svojim idejama za čvršće povezivanje unutar EU, ali i za njeno potpuno “resetiranje”, o nekom novom početku koji bi rezultirao većim zajedništvom.

No sve ovo u velikoj mjeri ovisi o tome s kime će njemačka kancelarka Angela Merkel u narednim mjesecima ući u koaliciju. Sam Macron u intervjuu za Le Monde kazao je da od njegove vizije vjerojatno neće biti ništa ako Merkelova sklopi koalicijski dogovor s njemačkim Slobodnim demokratima (liberalima) koji su se već vrlo otvoreno okrenuli protiv Macronovih ideja o reformi EU.

Za Europsko sveučilište

Francuski predsjednik govorio je o pet ključnih područja na kojima treba intenzivno raditi kako bi se Europa pokrenula – o digitalnom sektoru, klimatskim promjenama, sigurnosti i obrani, pitanjima migracija i pitanjima vezanima za gospodarstvo i trgovinu te zajedničkoj učinkovitijoj borbi protiv terorizma. Glavni naglasak stavio je na suverenu, ujedinjenu i demokratsku Europu. Kazao je i kako je jaka europska valuta jedan od glavnih preduvjeta za snažnu i moćnu Europsku uniju.

Obrazovanje i znanost za njega imaju izuzetno značajno mjesto, no ne zaboravlja ni kulturu. Jedan od njegovih prijedloga jest da se osnuje europska agencija za inovacije, da se znatno proširi projekt Erasmus te da se počnu stvarati europska sveučilišta.

– Neprestano ću govoriti o Europi zato što je upravo ona temelj našeg identiteta, nešto na čemu moramo raditi kako bi imala budućnost – kazao je Macron na početku svoga govora naglasivši da se ujedinjena Europa gradila na temeljima dvaju svjetskih ratova, što su lekcije koje se nikada ne smiju zaboraviti. Založio se da Europa ujedini snage kako bi obranila i unaprijedila one vrijednosti koje su u njoj nastale. Zajedničku obrambenu politiku on je proglasio jednim od stupova Europe budućnosti, no kazao je i to kako u ovom trenutku Europi manjka zajednička strateška obrambena struktura.

– Ne možemo je stvoriti preko noći, ali možemo početi raditi na tome. Želim vidjeti i stvaranje Europske obavještajne akademije koja će unaprijediti tu djelatnost, što će nam omogućiti da se bolje borimo protiv terorizma. Moramo stvoriti i jedinstveno europsko protuterorističko tužiteljstvo koje će procesuirati sve osumnjičene za terorizam – kazao je Macron i dodao kako se moramo zajednički boriti i protiv prirodnih katastrofa.

Povezanost EU i Afrike

Migracijska politika bila je jedna od njegovih glavnih tema. Na samo početku izlaganja o ovoj temi Macron je kazao kako je sudbina Europe tijesno vezana za Bliski istok i Afriku.

– Želim reformirati azilantsku politiku i stvoriti jedinstvenu europsku agenciju za davanje azila. Ne smijemo okretati leđa krizama koje se događaju u zemljama iz kojih izbjeglice bježe. Predlažem uvođenje poreza na financijske transakcije u svim zemljama članicama. Novac koji bi se tako skupio išao bi u poseban razvojni fond koji bi bio usmjeren prema Africi i drugim područjima odakle izbjeglice dolaze. Pomoć tim zemljama da svladaju krizu i gospodarski stanu na noge, smanjit će dotok izbjeglica u Europu – naglasio je Macron.

Govorio je i o ekološkoj transformaciji Europe koja svoja gospodarstva mora usmjeriti u tom pravcu, istodobno treba dati podršku onim zemljama koje će u budućnosti najgore pogoditi klimatske promjene. Zalaže se i za to da Europa ima efikasno i ujedinjeno tržište čistim i ekološkim energentima.

– Moramo si postaviti pitanje štiti li naša poljoprivredna politika i naše farmere i one koji konzumiraju hranu koju su oni proizveli. Farmerima moramo pomoći da stvore odgovorniju poloprivredu, a potrošačima diljem EU moramo zajamčiti da kupuju hranu jedinstvene kvalitete – naglasio je Macron. 

Nova Europa

1. Više sudjelovanja građana u formiranju politike EU

Želi dati više prava građanima da sudjeluju u odlučivanju o onome što će se događati u EU, što uključuje poziv na sudjelovanje u demokratskim konvencijama i javnim debata koje će se održavati u svakoj zemlji članici.

2. Proširiti pokret En Marche po cijeloj Europskoj uniji

Želi pokrenuti inicijativu kojoj je cilj formiranje pokreta En Marche na europskoj razini, u svim zemljama članicama, ali i na razini cijelog EU. Bila bi to nova grupacija koja bi se već za dvije godine natjecala za Europski parlament.

3. Jače povezivanje na gospodarskom planu

Macron u suradnji s Merkel želi “restartati” Uniju i tako je usmjeriti na put dubljih i sadržajnijih integracija. Tu ponajprije misli na jače povezivanje na gospodarskom i financijskom planu.

4. Ministar i poseban proračun za eurozonu

Macron bi uveo i posebnog ministra za eurozonu, ali i posebni proračun upravo za grupu zemalja koje ima euro kao platno sredstvo. Jedan od njegovih prijedloga je i osnivanje Europskog monetarnog fonda.

5. Nove zemlje članice nitko ne smije zaustavljati

Novim zemljama članicama mora se omogućiti da napreduju u daljnjem povezivanju, a da ih pri tome ne zaustavljaju one zemlje koje ne žele da one napreduju. Ovo se osobito odnosi na ulazak u Schengen i u eurozonu.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

ST
Startrack
11:12 27.09.2017.

Sto ovaj Karamarko rece sta ovaj covjek odvaljuje ovo su cuda. Nabi vise poreza Europljanima dabi dao Afrikancima.

KA
KaraMarko
10:39 27.09.2017.

Ali ovaj covijek veze nema nisacim...

DU
Deleted user
14:41 27.09.2017.

" Proširiti pokret En Marche po cijeloj Europskoj uniji" Sve jasno? Taj se brine samo za vlastitu pozadinu!