ITALIJA I NJEMAČKA

Populisti osvajaju lokalne, a gube nacionalne izbore

Foto: REMO CASILLI/REUTERS/PIXSELL
Foto: CHRISTIAN MANG/REUTERS/PIXSELL
Bjoern Hoecke
Foto: CHRISTIAN MANG/REUTERS/PIXSELL
Bjoern Hoecke
30.10.2019.
u 19:50
Matteo Salvini, čelnik desne Lige, nada se da će uspjeti isprovocirati prijevremene izbore za talijanski parlament
Pogledaj originalni članak

Premda stranke koje pobjeđuju na regionalnim izborima žele rezultate prikazati kao volju birača da i na nacionalnoj razini budu isti ili slični rezultati – to nije tako. Upravo to dokazuju i rezultati izbora održanih u nedjelju u njemačkoj Tiringiji (2,1 milijun stanovnika) i talijanskoj Umbriji (880.000 stanovnika), kao i nedavni rezultati u Budimpešti.

“I luster bi pobijedio”

U Tiringiji (bivši DDR) pobijedili su i krajnja Ljevica (Die Linke), koja je dobila 31 posto glasova, i krajnja desnica Alternativa za Njemačku (AfD) koja je dobila 23,4 posto glasova. Dvije stranke, dakako, ne mogu koalirati, ali rezultati koje su ostvarili govore o dubokom nezadovoljstvu građana. Jedni misle da će im biti bolje ako se približe društvenom uređenju kakvo su imali u Istočnoj Njemačkoj, a drugi misle da bi im bilo bolje u sličnom državnom uređenju, ali koje k tome mrzi sve što nije njemačko.

U talijanskoj regiji Umbriji pobijedila je koalicija desnog centra (Liga, Naprijed Italijo i Talijanska braća) koja je tako preuzela vlast od Demokratske stranke (bivši KP) koja je tu vladala od kada se u njoj bira regionalna vlast, odnosno od 1970. Liga Mattea Salvinija prva je stranka sa 36,9 posto glasova, a demokrati (PD) drugi su sa 22,3 posto. Kandidatkinja desnog centra za predsjednika regije Donatella Tesei dobila je čak 57,55 posto glasova. Salvini je kazao da bi svojedobno i luster pobijedio u toj regiji da ga je kandidirala Demokratska stranka, a sada je došlo do preokreta. Da, da je i Liga kandidirala luster, također bi pobijedila. Naime, predsjednica regije Umbrije od 2010. do 2019. bila je članica PD-a Catiuscia Marini, koja je tu vedrila i oblačila. Marini je u svibnju ove godine morala podnijeti ostavku zbog slučaja nezakonitih djelovanja u zdravstvu. Za nju u Umbriji drže da je mnogo toga vodila na mafijaški način. Nije čudo da su birači u toj regiji htjeli promjenu.

Vanjski neprijatelji

Čelnik AfD-a u Tiringiji Björn Höcke ponovno je glavnog neprijatelja zbog sadašnje situacije pronašao u bivšem DDR-u te u Židovima i strancima. Na ovim izborima pobijedila Ljevica zaslugom čelnika Boda Ramelowa koji je predsjednik regije od 2014. i vodio je pragmatičnu politiku bez zazivanja duhova iz prošlosti.

U Budimpešti je Orbánova kandidata uspjela pobijediti tek ujedinjena oporba. Dakle, teško je govoriti o tendencijama u državama na temelju rezultata lokalnih izbora.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

SU
Superhero
10:34 31.10.2019.

ne znam za Njemacku ali Italija je 2 zemlje gdje jedna ide naprijed, bogati se i uglavnom jedna je od najbogatijih regija u Europi (Sjeverna Italija) sa 4% nezaposlenosti a druga ima nezapsolenost 20%, emigraciju prema sjeveru Italije i Sjevernoj Europi, korupciju, mafiju i inace standard zivota ordpilike kao u Hrvatskoj. Salvini samo moze na Jugu glasove kupiti - to je svakome jasno.

Avatar Viktor999
Viktor999
22:56 30.10.2019.

Ne smijem komentirati druga tomaševića i njegove ˝velebne˝ zaključke jer mi odmah slijedi crveni i blokada profila ali zato svaki novi izbori pokazuju šta većina naroda u evropskim državama misli o njegovim crvenim ljubimcima😂😂😂