Neobično mjesto u gradu

Popili smo mačkito i es-paw-sso u prvom mačjem kafe baru

14.10.2017.
u 12:57
Sedam mačaka spašeno je sa ulice, cijepljene su i pripitomljene tako da ih gosti mogu paziti i maziti
Pogledaj originalni članak

Crazy Eyes i Poussey pažnju će “zahtijevati” glasnim mijaukanjem, a šestomjesečna Flaritza odmah će vam skočiti u krilo i tamo i ostati do daljnjeg. Želite li pak pomaziti Big Boo, morat ćete prošetati do njezina “brloga” jer se “kraljici” mačaka sigurno neće dati ustati, baš kao ni “bakici”, šestogodišnjoj Fridi. Tigrasta Nicky prest će kao luda, ali i skakati i ganjati igračke kao mala gepardica, dok ćete maznoj Tasty odmah oprostiti ako vas, kad joj dođe “žuta minuta”, malo gricne.

Udomljene iz azila u Kutini

Sad kad ste upućeni u karaktere svih sedam mačjih ljepotica, nema izlike da u ponedjeljak ne svratite u prvi Cat Café u Hrvatskoj, u kojem osim u kavi ili koktelu, možete uživati mazeći dlakava “klupka”.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Cat caffe u Kušlanovoj
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Cat caffe u Kušlanovoj
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Cat caffe u Kušlanovoj
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Cat caffe u Kušlanovoj
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Cat caffe u Kušlanovoj
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Cat caffe u Kušlanovoj
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Cat caffe u Kušlanovoj
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Cat caffe u Kušlanovoj
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Cat caffe u Kušlanovoj
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Cat caffe u Kušlanovoj
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Cat caffe u Kušlanovoj

– Sve su mace spašene s ulice i dolaze iz azila Faun iz Kutine. Zdrave su, cijepljenje i civilizirane i vjerujemo da će za druženje s njima red biti sve do tramvajske stanice – kroz smijeh nam je otkrila Marija Brezak, predstavnica za medije i teta “čuvalica” u Cat Caffeu Zagreb u Kušlanovoj 6. Ideja o mačjem kafiću već se dvije i pol godine vrzmala po umu 31-godišnje Zagrepčanke Maje Mudrovčić Garvan i njezinog supruga Domagoja. Kako bi saznali kako cat caffei funkcioniraju, proputovali su Europu i posjetili slične kafiće u Ljubljani, Barceloni, Madridu... Oboje su ljubitelji životinja, i sami imaju tri mačke i isto toliko pasa, pa im ne pada teško i sedam ljubimica iz Cat caféa svaku večer odvesti doma.

– Zasad ćemo biti otvoreni od 8 do 23 sata, ali vidjet ćemo s vremenom je li to prenaporno macama. Ovdje imaju sve što požele, grebalice, jastučiće, igračke, kućice, posebnu dijetnu hranu, terasu, fontane iz kojih piju vodu, “špilje”... – pojasnila nam je Marija Brezak. Kako mace ne bi “šmugnule”, na ulazu u Cat café mora se proći kroz dvoja vrata, a šank je ograđen staklom. Ulaz se ne naplaćuje, a posjetitelji mogu naručiti es-paw-sso, meow-chiato, ca-purr-ccino, fine koktele mačkito i macito...

Hrana i za mace lutalice

Ipak, posjetitelji moraju paziti da se u mace ne zaljube previše jer ih neće moći udomiti. Međutim, dok uživaju u kavi, moći će prolistati katalog u kojem su informacije o macama koje čekaju svoj “zauvijek dom”. Za druženje s ljubimcima u Cat Caféu, dakako, postoje i pravila.

– Mace se ne smiju uznemiravati, osobito ne dok jedu ili spavaju, ne smiju se podizati jer su nedavno sterilizirane i ne smiju se hraniti. Najbolje bi bilo pričekati da mačka sama uspostavi kontakt – objasnila je konobarica Ana-Marija Sauerbraun, jedna od sretnica koje od ponedjeljka počinju s radom u Cat Caféu. Njezina je mezimica najmanja maca, šarena Flaritza koju su pronašli ozlijeđene nožice jer ju je udario automobil. Sedam gracioznih ljubimica zasad su jedine i stalne stanarke Kušlanove.

– Građani su nas već pitali mogu li tu ostaviti i svoje mace, ali to, na žalost, nije moguće. Mačke su teritorijalne životinje i treba im biti ugodno i moraju imati dovoljno prostora, tako da će oko kafića biti kamere kako se takvo što ne bi dešavalo. Međutim, svakako ćemo im, ako u blizini zapazimo mačke lutalice, vani ostaviti hranu i vodu, a građani će moći i donirati mačje potrepštine kako bismo pomogli udrugama s kojima surađujemo, a koje se brinu o napuštenim životinjama – rekla je Marija Brezak. Budući da je interes za prvi Cat Café jako velik i da Zagrepčani ne mogu dočekati njegovo otvorenje, kako se ne bi stvarale velike gužve, dva-tri stola bit će pod rezervacijom, dok će ostali biti raspoloživi neovisno o tome.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

DU
Deleted user
19:19 14.10.2017.

Da su Hrvati totalno otišli "fijuuuuuu", ovo je samo još jedan od primjera! Šetam sportskim parkom "Mladost" i "Jarun", šetači uglavnom s psima, iako na svakom ulazu lijepo piše, "zabrana za bicikle, motore i pse"! Tko su ti građani koji sebi uzimaju za pravo da im psi pišaju po cijelom jednom "Sportskom kompleksu"? Ta igrališta, jezero Jarun etc., skupo su plaćeni kompleksi namijenjeni sportu i rekreaciji svih građana i onih profesionalnih i amatera! No, usudite se nešto reći tim peso ljupcima? Kada vam se slučajno jedan pas popiša po auto gumi, budite uvjereni da će se ih popišati na stotine, gdje ćete god parkirati auto? Kolika je to zaraza (higijena) možemo lijepo vidjeti već nakon prvog snijega Stvar Gazda pasa je njihovo privatno pravo da ih pas, koji se liže malo po spolovilu pa po riti, nakon toga izliže gazdu po licu i gazda mu daje pusice, to me se ne tiče, ali da mi prva lijeva guma na autu " Michelin" izgleda strašno, a desna je skoro nova (kupljene u isto vrijeme) to je stvar što gazde dozvoljavaju pišanje psina bilo gdje i po čemu god im tog trena padne na pamet! Osobno sam Veliki ljubitelj svih životinja? Poneki puta se pitam: "pa zašto Hrvati troše ogroman novac za veterinare koji liječe gradske pse" a Svi im plaćamo skupe Fakultete? Nije li Veterinarima mjesto gdje se uzgaja stoka, perad, riba? Tamo gdje ih treba, nema ih ni za lijek, a u glavnom gradu ih je na tisuće? Ista je stvar i sa Šumarstvom?

Avatar megatronman
megatronman
15:43 14.10.2017.

Bravo.

Avatar fredi
fredi
20:25 14.10.2017.

Pozdravljam ovu ideju. Vlasnicima i zaposlenicima ZG mačjeg kafe bara želim puno uspjeha.