Voda do grla

"Ponavlja se 1991., hrvatskim nebom opet lete srbijanske rakete"

"Ponavlja se 1991., hrvatskim nebom opet lete srbijanske rakete"
14.09.2010.
u 17:43
Ministar Čobanković u veljači nam je obećao vraćanje proizvodnje u Brod. Nije ga ispunio pa mi u četvrtak idemo k njemu, najavljeno je iz Đure Đakovića.
Pogledaj originalni članak

Za 105 radnika Alatnice Đure Đakovića i njihove obitelji voda je doslovce došla do grla. Unatoč obećanju ministra Čobankovića u veljači ove godine da će Alatnici biti vraćen proizvodni program protugradnih raketa i time spašena radna mjesta te konsolidirano poslovanje tvrtke, od dogovorenog nema ništa! Radnici će, stoga, javnim prosvjedom ispred Ministarstva poljoprivrede u četvrtak, 16. rujna, upozoriti ministra na dana – a neispunjena obećanja.

Moraju znati na čemu su

– Radnici moraju znati na čemu su jer ako obećanog posla ne bude, samo zato što se pogoduje uvoznom lobiju, Alatnici prijeti ključ u bravu – a radnicima, uglavnom hrvatskim braniteljima, odlazak na biro. Nadamo se da se taj najcrnji scenarij neće dogoditi – rekao je jučer Antun Štivić, regionalni povjerenik Sindikata metalaca. Program izrade protugradnih raketa u Alatnici za potrebe Državnog hidrometeorološkog zavoda počeo je 1995. i do 2005. bilo je sve u redu, a onda je stalo.

Prejaki uvozni lobi

– Uvozni se lobi osilio i svake godine 3000 raketa uvozio iz Srbije, Makedonije i Crne Gore, a naši, stručno obučeni ljudi, nisu imali što raditi. U Zagreb idemo s dva autobusa i tražiti povratak programa izrade raketa u naše pogone i ugovor za HDMZ za iduću godinu. Od početka godine ostali smo bez 40 radnika i plaće su nam smanjene za 20 posto – kaže sindikalni povjerenik Jozo Klaić. Odlazak u Zagreb je, dodaje, presudan za opstanak tvrtke jer se izrada raketa za 2011. mora ugovoriti ujesen, u protivnom prijeti otpuštanje radnika.

– Ne idemo po milost nego po ono što nam je ministar obećao – kaže J. Klaić. Polovica zaposlenih u Alatnici su hrvatski branitelji i odlučni su stvar istjerati do kraja.

– U proteklih pet godina, otkako naš program izrade raketa stoji, HDMZ je uvezao 23.000 raketa, a mi nismo imali što raditi. Ogorčeni smo, ponavlja se 1991., hrvatskim nebom opet lete srbijanske rakete – kaže Igor Aračić, tajnik braniteljske udruge u Alatnici.

Direktor Alatnice Nikola Veočić dodaje da se povrat programa izrade raketa uklapa u Vladin program gospodarskog oporavka.

– Bili smo dosad strpljivi, ali dalje ne ide – kaže Veočić.

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

OB
-obrisani-
18:15 14.09.2010.

kakva glupost pa ovde u srbiji nema protivgradnih raketa i premijer je najavio uvoz istih,tako da pricate samo da se prica i bez naslova sa istoka vi ne mozete privuci citaoce

QU
Quattrooo7
20:24 14.09.2010.

Dečki prodani ste i to je to,,,, ako budete se oslonili na nesposobnjakoviće ,,,,,, jao si ga vama,,,,

JS
ja sam gladan
10:49 15.09.2010.

dajbaba. Pa ne misli se ovdje na protugradne rakete. Riječ je o onim drugima.