Sindikat:

Novi slučaj kriminalizacije hrvatskih pomoraca u Španjolskoj

Foto: Nino Strmotic/PIXSELL
Novi slučaj kriminalizacije hrvatskih pomoraca u Španjolskoj
26.07.2017.
u 13:55
Pomorci su zadržani u zatvoru zbog sumnje da je počinjeno kazneno djelo krijumčarenja cigareta, iako su se cigarete nalazile na tegljenom brodu bez posade.
Pogledaj originalni članak

Iz Sindikata pomoraca Hrvatske danas su upozorili na sve češći problem kriminalizacije pomoraca navodeći novi slučaj u španjolskoj luci Cadiz gdje je u prvoj polovici srpnja policija pritvorila dva hrvatska i ostale pomorce tegljača koji je teglio brod bez posade, radi sumnje u krijumčarenje cigareta.

Policija je pritvorila cijelu posadu tegljača jer se utvrdilo da je na tegljenom brodu bez posade bila određena količina cigareta.

Pomorci su zadržani u zatvoru zbog sumnje da je počinjeno kazneno djelo krijumčarenja cigareta, iako su se cigarete nalazile na tegljenom brodu bez posade.

Pritvoreni su svi članovi posade: tri Talijana, dva Hrvata i jedan Rumunj.

Prema saznanjima sindikata, pomorcima su u zatvoru u Cadizu osigurana prava te im je, na njihov zahtjev, dodijeljen prevoditelj na engleski jezik.

Sindikat pomoraca je dojavu da su dva hrvatska pomorca pritvorena u zatvoru Santa Maria u Cadizu u Španjolskoj dobio od članova obitelji pomoraca.

Nakon toga su obavijestili mjerodavne institucije u Hrvatskoj, pravni odjel Međunarodne organizacije transportnih radnika (ITF) i ITF inspektora u Cadizu.

"Stupili smo u vezu s vlasnikom tegljača te dobili informacije da je kompanija angažirala odvjetnika i uputila predstavnika kompanije u Cadiz. Očekujemo da će hrvatsko veleposlanstvo u Španjolskoj posjetiti naše pomorce kojima su tijekom istražnog postupka oduzeti mobiteli, pa s njima ne možemo neposredno kontaktirati", poručili su iz Sindikata pomoraca Hrvatske.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

CE
centirion
15:44 26.07.2017.

Kad netko dirne u pomorce to me posebno pogodi! Jer ljudi na kopnu pojma nemaju kakav je to " sa sedam kora"težak posao!

CE
centirion
15:30 26.07.2017.

Pomorac sam bio 35 godina!Ovaj novinar očigledno o pomorstvu pojma nema! Ne kužim "tegljač bez posade"! Tko tu koga? Osim toga naši hrvatski pomorci su bez bilo kakve zaštite u svijetu i prepušteni više manje sami sebi! Hrvatska vlada i hrvatski pomorski sindikat (samo se tako zove) su obični "papci"koji brinu samo o vlastitim đepovima !! Hajd Bok!

SE
serđo12
15:05 26.07.2017.

Da ja sam isto platio carinu na robu u auto prikolici,znači po ovome nisam trebao!