VEČERNJAKOVCI NA DJELU Nakon teksta o obitelji Kaić

Pomoć Tomici

Foto: import
Pomoć Tomici
16.01.2008.
u 17:13
Pogledaj originalni članak

Nakon teksta o obitelji Kaić s četvero male djece iz baranjske Suze, koja preživljava od 1300 kuna, a dodatno ih je pogodila strašna dijagnoza tumora bedrene kosti kod trogodišnjeg sina Tomislava, večernjakovci su se i iskazali humanošću.

Ipak na recept
- Slavonska banka je odlučila pomoći obitelji Kaić u njihovoj borbi za liječenje sina i teškoj financijskoj situaciji - javila nam je gđa Gordana Horvat iz te banke. Dvije čitateljice, koje ovaj tjedan putuju u Beograd, spremne su također kupiti lije za malog Tomislava. Reagirali su iz Klaićeve bolnice, u kojoj su dan prije bili zatečeni i dobivali smo proturječne informacije.

- Purimetol se upotrebljava za liječenje nekih bolesti, među ostalim i kod histiocitoze i limfatičke leukemije, a naročito u terapiji održavanja remisije. Lijek se nalazi na listi HZZO-a i može se nabaviti besplatno, na recept, tako da ga pacijenti ne moraju kupovati, niti plaćati. U Zagrebu ga ima u gotov svim ljekarnama i uglavnom nema problema za njegovu nabavu.

U manjim mjestima, gdje je i potreba za njim manja, može se dogoditi da ga trenutačno nemaju, ali on se tada naruči i čeka tjedan do dva. Žao mi je što obitelj Kaić nije bila upoznata s time od strane liječnika u Osijeku - kazala je dr. Gordana Jakovljević, specijalist hematologije i transfuzijske medicine koja u zagrebačkoj Klinici za dječje bolesti liječi Tomislava.

Roditeljima, koji će u budućnosti radi zdravlja djeteta ipak morati u potragu za skupim lijekovima, u svako doba dana i noći otvorena su vrata Krijesnice. Ta udruga pomaže roditeljima čija se djeca liječe na onkološkom odjelu Klaićeve bolnice:

Pomoć iz Krijesnice
- Nerijetko lijek koji se ne nalazi na listi HZZO-a košta malo bogatsvo. Zato smo i osnovali ovu udrugu. Ako je djetetu neophodan jedan od takvih lijekova, kao što je npr. ambisome koji stoji 10.000 eura, tada ga mi kupujemo na ime roditelja kako bi nam HZZO ipak vratio uložena sredstva. Od velike pomoći su nam liječnici koji od HZZO-a traže da odobri liječenje tim lijekom - rekao je Zoran Cipek, predsjednik Krijesnice.


Žiroračun za pomoć

Boriška Kaić kaže da u Hrvatskoj purimetol treba naručiti u ljekarni, što se čeka četiri mjeseca, a stoji 1000 kuna, pa su ga nabavili iz Srbije. Novčanu pomoć obitelji Kaić možete uplatiti na žiroračun koji je na ime Tomislava Kaića otvoren u Slavonskoj banci d.d. Osijek, broj: 2393000-3221893895. 

Pogledajte na vecernji.hr