Humanitarna trkačka misija

Policajac Kiki trči za dječaka Ivana koji ide na transplantaciju

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Ivan Sabol
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Ivan Sabol
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Ivan Sabol
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Ivan Sabol
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Ivan Sabol
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Ivan Sabol
28.11.2017.
u 08:16
Osmogodišnjem Ivanu Sabolu će bubreg darovati majka, a operativni zahvat obavit će se u Padovi
Pogledaj originalni članak

Policajac  Kiki  postao  je  novi  prijatelj  osmogodišnjeg Ivana Sabola iz međimurskog  sela  Palovca.  Donedavno nisu se ni poznavali, a sad ga Ivan, kad  ga  Kiki  posjeti,  ispituje  kako  mu je na poslu i postavlja bezbroj potpitanja  kakva  već znaju postavljati znatiželjni klinci. Tako je bilo i jučer, kad mu je Kristijan Srpak, Kiki kako ga zove, došao zaželjeti sretan put u Padovu, gdje će Ivan doznati datum transplantacije bubrega koji će mu darovati  mama  Kristina.  Ivan  je,  naime,  rođen  s kroničnim zatajenjem bubrega  zbog  kojeg  svakodnevno  treba  šest  dijaliza,  a  potom  mu  je dijagnosticirana  i  bolest "mekanih kostiju" koja mu je deformirala ruke i noge. 

Prošao  je dosad  više od 15 operativnih zahvata, a najteži je pred njime.  -  Idemo  u Italiju na pretrage, nosimo nalaze koje smo dobili tu u Hrvatskoj  i  nadamo se da ćemo dobiti i datum transplantacije. Ivanu ću ja donirati  bubreg  i prema onome što smo dosad čuli od liječnika, trebalo bi sve  biti  u redu - kaže Kristina, koja ima status njegovateljice jer Ivanu treba  cijelodnevna  skrb. Ona i suprug Dražen imaju i mlađeg sina Leona, i žive  teško  jer  Dražen  ne može pronaći posao. Ivan se školuje kod kuće i odličan  je  učenik.  Kad  su  joj  liječnici rekli da može biti donatorica bubrega,  Kristinu je, veli preplavila neopisiva sreća. - Dala bih život za njega, ovo  je sitnica. Samo da sve prođe dobro... - kaže.

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Ivan Sabol

HZZO će pokriti troškove  transplantacije  i  boravka  u  bolnici,  oko  46.000 eura, a sve dodatne  troškove  obitelj  mora  platiti  sama.  I tu se u priči o hrabrom dječaku  pojavljuje  K.  Srpak,  voditelj Odjela policije u PU međimurskoj, maratonac  kojem je ovog ljeta sinula ideja o humanitarnoj trkačkoj misiji. I sam je imao zdravstvenih problema s koljenom koje je pet puta operirao. - Na  jednoj kavi poduzetnik Zlatko Đurkin rekao mi je da će platiti 100 kuna za  svaki  pretrčani kilometar ukoliko pronađem nekoga kome bi se taj novac darovao. Prijatelji su mi javili za maloga Ivana za kojeg se skuplja pomoć.

Počeo  sam  ove  jeseni  trčati  za  njega,  od  polumaratona u Varaždinu i Zagrebu  do  još nekih utrka od 10 i sedam kilometara. Istrčao sam zasad 70 kilometara  i  skupio 7000 kuna. Trgovački centar Galerija Sjever koju vodi Zlatkova  kćer  Maja  platio  je odmah polovicu iznosa, a uključili su se i drugi.  Cilj  je  da  se dozna za dječaka i da se pokrene lavina - kaže nam Kristijan i dodaje da bi volio da se za Ivana skupi barem 40.000 kuna.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

KA
kajbiti
08:59 28.11.2017.

Sretno dječače. Svaka čast za ovog policajca, Čovjeka.