CRES

Pokrenuta zelena tranzicija Istre i Kvarnera: Položen kamen temeljac za izgradnju Sunčane elektrane

Sunčana elektrana Cres
Sunčana elektrana Cres
Sunčana elektrana Cres
Sunčana elektrana Cres
Sunčana elektrana Cres
Sunčana elektrana Cres
Sunčana elektrana Cres
23.06.2020.
u 19:24
Ukupna ulaganja u projekte sunčanih elektrana i elektromobilnosti za 2020. godinu na području Istre i Kvarnera iznosit će 74 milijuna kuna
Pogledaj originalni članak

- Razvoj ovakve infrastrukture, koja pritom prati ekološku dimenziju i prihvatljivost, od izuzetne je važnosti i za turizam jer bez kvalitetne infrastrukture nemoguće je razvijati kvalitetan turizam kojeg usmjeravamo u smjeru održivog razvoja -  izjavio je danas ministar turizma Gari Capelli na otvorenju radova na izgradnji Sunčane elektrane Cres.

Elektrana blizu naselja Orlec, snage 6,5 megavata, godišnje će proizvoditi energiju dostatnu za opsrkbu 2,500 kućanstava, a paneli će se smjestiti tak da će omogućiti prolazak malih životinja i ispašu ovaca unutar ograđenog područja.

- Unatoč globalnoj krizi izazvanoj koronavirusom, HEP je bez oklijevanja nastavio s realizacijom plana investicija za 2020. godinu koji je utvrđen u do sada najvećem iznosu u povijesti HEP-a, od gotovo pet milijardi kuna. To činimo jer smo svjesni da su nastavak našeg investicijskog ciklusa i ulaganja u kojima je snažno zastupljena domaća komponenta, iznimno važni za razvoj i stabilnost hrvatskog gospodarstva. Pritom se najveći dio investicija odnosi na realizaciju obnovljivog scenarija razvoja HEP-a do 2030. godine, u sklopu kojega ćemo izgraditi 1.500 MW proizvodnih kapaciteta. Polovina tih kapaciteta, koja po snazi odgovara Nuklearnoj elektrani Krško, bit će u sunčanim i vjetroelektranama. U ovom trenutku, u izgradnji ili pred početkom izgradnje imamo vjetroelektranu Korlat i čak sedam sunčanih elektrana - najavio je predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede Frane Barbarić.

Ukupna ulaganja u projekte sunčanih elektrana i elektromobilnosti za 2020. godinu na području Istre i Kvarnera iznosit će 74 milijuna kuna, a u razmatranju je gradnja i još dviju elektrana na otoku. Osim toga, u izgradnji su i sunčane elektrane kod Žminja, Poreča, otoku Unijama, a najveća isplanirana gradnja sunčanih elektrana bit će Nova Ves, s jačinom od čak 40 megavata.

Osim elektrana, zelena tranzicija Kvarnera i Istre bit će vidljiva i u postavljanju punionica električnih vozila, gdje se trenutno nalazi 19 ELEN punionica, a u tijeku je postavljanje dodatnih 35.

- Čestitam svima koji su sudjelovali u pripremi ovog projekta, od HEP-a, Primorsko-goranske županije, grada Cresa pa do uključenih ministarstava. Ova će hvalevrijedna investicija doprinijeti energetskoj neovisnosti i razvoju otoka Cresa. Sinergija investicija u energetiku i promet od presudne je važnosti za zadržavanje stanovništva na našim otocima, ali i za stabilnost hrvatskog gospodarstva u krizi izazvanoj koronavirusom - istaknuo je Oleg Butković, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

NO
No1
20:12 29.10.2020.

Od sveg zemljista na otoku Cresu u drzavnom vlasnistvu, oni odaberu crkveno zemljiste i placaju najam za njega. A, kad pogledate kako izgleda otok Cres na google kartama, onda vidite da je gdje nema nicega... u izobilju. A, vecina je drzavno zemljiste. U cijem je interesu da se gradi na crkvenom zemljistu? Je li se pokusalo otkupiti zemljiste od crkve, ako se bas tamo (tocno na toj mikro lokaciji sunce najvise pece po ljeti) moralo postaviti kolektore? Ovo je jos jedna nevjerojatna slucajnost nase vlasti.