visoki prekršajni sud protiv ustava?

Poklič 'ZDS' ipak nije dopušten

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Duga Resa: Koncert Marka Perkovića Thompsona na stadionu NK Duga Resa
Foto: Zarko Basic/PIXSELL/Ilustracija
Za dom spremni
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Za dom spremni
05.06.2020.
u 10:33
Odvjetnica Alaburić tumači da pjevanje "Čavoglava" u integralnoj verziji na koncertu nije kažnjivo, ali to ne znači da će bez kazne proći oni koji to učine na nogometnoj utakmici
Pogledaj originalni članak

Odluka s opće sjednice Visokog prekršajnog suda prema kojoj poklič „za dom spremni" na početku Thompsonove pjesme „Bojna Čavoglave" nije prekršaj protiv javnog reda i mira izazvala je jučer brojne reakcije političara. S lijeve strane spektra je, očekivano, došla jednodušna osuda ovakve odluke pa je, primjerice, stranka GLAS ocijenila da je riječ o udaljavanju Hrvatske od civiliziranih zemalja i naroda, dok Demokrati poručuju da je time u javni diskurs vraćen fašistički pozdrav ustaškoga kvislinškog režima.

'Jesu li završili pravo?'

- Ovo je prilika i poziv svim hrvatskim pravnim fakultetima na kojima su diplomirali ovi suci da preispitaju izdane diplome sucima. Možda ti ljudi nisu ni završili pravo ili im se umni kapacitet narušio pa su za ludnicu spremni - oštar je predsjednik stranke Mirando Mrsić.

Iz SDP-a, najveće oporbene stranke, tumače pak da Visoki prekršajni sud uopće nije imao zakonsko uporište da na općoj sjednici odlučuje o konkretnom predmetu. Na općoj sjednici, tumače, po zakonu može odlučivati isključivo Vrhovni sud, a svi suci na Visokom prekršajnom sudu na sjednicu se sazivaju samo ako se odlučuje o izuzeću predsjednika suda. Iz SDP-a najavljuju i da će, kad dođu na vlast, zakonom izrijekom zabraniti korištenje ovog pokliča.

- S obzirom na ovakve odluke sudova, očito je potrebno promijeniti i Kazneni, ali i zakone koji reguliraju prekršaje vezane uz govor mržnje, jasno propisati što je zabranjeno i izrijekom navesti "ZDS" - kazao nam je Peđa Grbin.

Suprotni tonovi dolaze iz desnih stranaka. Odluku Visokog prekršajnog suda pozdravio je predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro, koji tumači kako je apsurdno da se uopće dovodio u pitanje "ZDS" u pjesmi "Čavoglave", koji je, kaže, simbol Domovinskog rata.

Korak dalje otišla je Bruna Esih, koja je u poruci pod naslovom "Pobjeda!" na Facebooku protumačila da je "ZDS" ovime potpuno dekriminaliziran.   

- Službeno je! Od danas bez straha od progona i s ponosom (što činili smo i prije), možete koristiti pozdrav HOS-a i svih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata - napisala je Esih. Njezin bi post, međutim, građane sklone uzvikivanju "ZDS-a" mogao dovesti u zabludu, jer ova presuda ne znači da bilo tko sada može nasred ulice glasno uzvikivati "ZDS".

Vesna Alaburić, odvjetnica specijalizirana za ljudska prava, upozorava da se ova odluka Visokog prekršajnog suda ne može primijeniti u nekim drugim postupcima, vezanim uz drukčije okolnosti. Iz njezina tumačenja proizlazi kako pjevanje "Čavoglava" u integralnoj verziji na koncertu nije kažnjivo, ali da to ne znači da će bez kazne proći i oni koji to učine na nogometnoj utakmici ili, primjerice, na Trgu bana Jelačića.  

Ova odvjetnica brani odluku Visokog prekršajnog suda i protivi se tumačenju ustavnih stručnjaka po kojima je ta odluka protuustavna.

- Nije protuustavna jer Ustav ne uređuje situaciju na koju se odnosio ovaj postupak niti se on ovdje može izravno primijeniti. Činjenica je da ne postoji propis koji bi upotrebu "ZDS-a" zabranio u svim situacijama, a sam uzvik nije dovoljan da bi netko bio sankcioniran - tumači Alaburić. Obrazlaže da Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira, na temelju kojega je Thompson u ovom predmetu prekršajno prijavljen, ne govori ništa o "ZDS-u" pa je jedino što je sud mogao ispitivati okolnost je li Thompson svojim pjevanjem remetio javni red i mir.

- A teško da bi Thompson mogao narušiti nečiji mir kada na koncertu zapjeva pjesmu koja se pjeva već 30 godina i čiji tekst već svi znamo, ma što tko mislio o "ZDS-u" - kaže Alaburić. Nasuprot tomu, tumači odvjetnica, uzvikivanje "ZDS-a" na nogometnim utakmicama može se prekršajno goniti čak i kad je u okviru Thompsonove pjesme, i to na temelju Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima, koji izrijekom zabranjuje pjevanje pjesama čiji sadržaj iskazuje ili potiče mržnju ili nasilje na temelju rasne, nacionalne ili vjerske pripadnosti. Takve odredbe u Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira nema.

'Stvar politike, a ne sudaca'

- Jednom zauvijek moramo shvatiti da, ako "ZDS" želimo zabraniti u svim okolnostima, to možemo učiniti jedino zakonom, a to je stvar politike, a ne sudaca. Ustav ovdje nije izravno primjenjiv i suci su se primarno morali držati načela zakonitosti, što su i učinili - obrazlaže Alaburić.

Pitanje je, međutim, bi li presude na temelju takve apsolutne zabrane prošle test ustavnosti s obzirom na to da je, kako je odvjetnica navela, riječ o pjesmi koja se više-manje nesmetano pjeva tri desetljeća i pokliču koji je legaliziran HOS-ovim znakovljem. Alaburić, međutim, smatra da bi takva zabrana, ako se ispravno uredi, izdržala test na Ustavnom i Europskom sudu za ljudska prava.

- Politika snosi odgovornost za to kako je nešto zakonski uredila, to ne smijemo prepuštati sucima. Mislim da s takvom zabranom na Europskom sudu za ljudska prava ne bi bilo nikakvih problema, jer praksa tog suda već priječi fašistički i rasistički govor pa onda i veličanje NDH - kaže Alaburić. Upozorava, međutim, da bi test na ESLJP-u teško prošli zakoni koji bi kazneno progonili uzvikivanje "ZDS-a", propisivali zatvorske ili previsoke novčane kazne. Takav bi zakon, kaže, vjerojatno pao na testu razmjernosti, ali blaže novčane kazne ne bi bile problematične.

VIDEO Incident u Okučanima! Milanović zbog natpisa ZDS otišao s obilježavanja Bljeska

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

MM
Mirko_Motika
10:41 05.06.2020.

zanimljivo to kako su sudske presude i pravna država dobre kad donose odluke koje im odgovaraju, a kad donose nešto što im ne odgovara onda se na sve načine pokušava srušiti odluka koju je donijelo vijeće cijelog Visokog suda kao da ju je donio neki lokalni dibidus

Avatar film
film
16:03 05.06.2020.

znal sam čim je milanović postal predsjednik da bu ZDS glavna tema....

DU
Deleted user
15:07 05.06.2020.

'Za dom spremni' nije fašistički nego antifašistički, s njima su se Hrvati borili protiv velikosrpskog fašizma i jugoslavenskog iredentizma. Pozdravom se nisu služili samo HOS-ovci nego i druge Hrvatske postrojbe poput Tigrova, Gromova i Crnih Mambi