Sarajevo najgore!

Pogledajte koji su najzagađeniji gradovi u Europi

Foto: Screenshot/Guardian
Pogledajte koji su najzagađeniji gradovi u Europi
18.01.2013.
u 13:43
Sarajevo je dobilo neslavnu titulu najzagađenijeg grada u Europi prema karti koju je objavio britanski Guardian, a temelji se na godišnjim količinama zagađenja u 2008. godini.
Pogledaj originalni članak

Sarajevo je dobilo neslavnu titulu najzagađenijeg grada u Europi prema karti koju je objavio britanski Guardian, a temelji se na godišnjim količinama zagađenja u 2008. godini.

Na karti su gradovi podijeljeni prema "razredima". Oni s najmanje letećih tvari (PM10) označeni su zelenom, najzagađeniji gradovi dobili su crvenu, a između su još tri boje. Sarajevo je u najgorem "razredu" što znači da ima više od 371 leteće čestice (P10) po ug/m3 (mikrograma po kubičnom metru).

Zagrebu žuta boja

Zagreb ima mnogo čišći zrak od Sarajeva te je smješten u "drugi razred" i dobio je žutu, koja označava od 50 do 75 čestica ug/m3. Klix piše da u nekim dijelovima Sarajeva dnevne vrijednosti najsitnijih čestica u zraku ponekad dosegnu i alarmantnih 470 ug/m3.

Većina europskih gradova može se pohvaliti čistim ili blago zagađenim zrakom, dok problema imaju samo neki na istoku kontinenta. Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da izloženost najsitnijim česticama povećava rizik od mnogih kroničnih i akutnih respiratornih bolesti djece i odraslih. Podaci SZO-a kažu da se sa smanjenjem čestica (PM10) sa 70 na 20 mikrograma po kubičnom metru smrti povezane s kvalitetom zraka mogu smanjiti za 15 posto.

>>'Alarmantno zagađenje u Slavonskom Brodu! Učinite nešto!'

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

TE
trinidad e tobago
16:48 18.01.2013.

A vid Boga ti nisam znao zagreb zagadjen kao da je neki europski industrijski centar Milano, Torino ili kao metropola Paris... izgleda vi hrvati kao balije lozite zimi na drvo i ugalj a kad pane sneg cekate u redu za lopatom i dnevnicom. pih

DE
dejure
22:52 18.01.2013.

Čim čim južnije i istočnije, tim tim tužnije i krvoločnije

TE
trinidad e tobago
16:33 18.01.2013.

Za sarajevo sam znao da zimi loze na drva pa su u crvenoj zoni ali sam se iznenadio za zagreb tu fensi prestonicu i biser austrougarskog carstva .