Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Želimo čisti zrak!'

'Alarmantno zagađenje u Slavonskom Brodu! Učinite nešto!'

rafinerija, zagađenost zraka (1)
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/4
09.01.2013.
u 13:03

Povišene vrijednosti sumporovodika bilježene su pet sati u kontinuitetu, a vrijednosti opasnog sumporodioksida jučer su također tijekom dana bile povišene

U Slavonskom Brodu jučer u 13 sati zabilježena je rekordna satna koncentracija sumporovodika od 70,7 µg/m3, što je čak deset puta iznad granične vrijednosti, upozoravaju iz Građanske inicijative za čisti zrak Slavonski Brod na svojoj Facebook-stranici.

Povišene vrijednosti sumporovodika bilježene su pet sati u kontinuitetu, a vrijednosti opasnog sumporodioksida jučer su također tijekom dana bile povišene te je u 15 sati izmjereno više od 281 miligrama po kubičnome metru.

Nakon svih problema s prekomjernim emisijama sumporovodika, benzena i lebdećih čestica PM 2.5 u zadnja tri mjeseca, a ranije i ozona iz prekogranične Rafinerije, kao svih negiranja krivnje iz Rafinerije, a i jedne od zadnjih izjava u kojoj se tko zna koji put obećava: „Iz Rafinerije još jednom uvjeravaju da nakon remonta i ponovnog pokretanja procesa proizvodnje neće biti povećanih emisija štetnih tvari u zraku“, postavlja se pitanje dokle da Brođani čekaju na čisti zrak, pita se Peter Tot-Đerđ, lider Građanske inicijative za čisti zrak Slavonski Brod.

Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu glavni je uzročnik onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu. Sve štetne emisije plinova bile su smanjene do 31. prosinca, a rafinerija je ponovno počela raditi 1. siječnja punim kapacitetom. Remont je trajao mjesec i pol, a za to je vrijeme radio samo pogon za održavanje grijanja.

Komentara 5

RA
Rangostar
14:14 09.01.2013.

Vec je bilo rijeci o ovom ali bice tesko promjenit bilo sta,druga drzava,drugi jezik drugacije pismo,razliciti obicaji vjera i kultura. Na kojem jeziku da pregovaramo,sta da trazimo da zatvore rafineriju. Tamo to vide drugacijen nikom ne smeta smarad,bitno da se nesto radi.

PO
posmatrač
15:46 09.01.2013.

ja ponekad odlazim poslovno u sl brod, a danima se psihički pripremam jer znam koliki me smrad čeka i kad dođem tamo obavim na brzinu što trebam i molim boga da se što prije dočepam autoputa i po gasu.. čudim se građanima toga grada kako mirno gledaju kako im se djeca truju.. sramite se što to dozvoljavate, vi imate izbora a djeca neznaju i nemogu ništa napraviti !!!!!! ja da sam dole rafinerija nebi dočekala sljedeće jutro..

OV
ovoono
16:07 09.01.2013.

Da nisu prodali posavinu danas nebi smrdilo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije