NADZORNI ODBOR

Počela smjena Gorana Radmana zbog šest 'grijeha'

Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
Smjena Radmana (1)
Foto: Boris Ščitar/Večernji list
Smjena Radmana (1)
Foto: Boris Ščitar/Večernji list
Smjena Radmana (1)
Foto: Boris Ščitar/Večernji list
Smjena Radmana (1)
Foto: Boris Ščitar/Večernji list
Smjena Radmana (1)
Foto: Boris Ščitar/Večernji list
Smjena Radmana (1)
Foto: Boris Ščitar/Večernji list
Smjena Radmana (1)
08.07.2013.
u 16:58
Upitan kako komentira odluku NO-a, Radman je novinarima samo kratko uzvratio: "Nemam komentara"
Pogledaj originalni članak

Nadzorni odbor HRT-a pokrenuo je danas na svojoj izvanrednoj sjednici postupak razrješenja glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana i to nakon samo osam mjeseci što ih je proveo na toj funkciji. Tri člana Nadzornog odbora (Dražen Rajković, Goran Krmpotić i Mario Raguž) glasovala su za pokretanje razrješenja, dok je predsjednik NO-a Viktor Gotovac bio suzdržan.

Zgrožen i iznenađen

Sam prijedlog razrješenja iznio je Rajković navevši za to šest razloga ili Radmanovih “grijeha”. Prvi je taj što u imovinskoj kartici nije prijavio da je vlasnik hotela u Sloveniji, a prije toga nije čak ni ispunio imovinsku karticu, zbog čega ga je, kao i zbog utvrđenog sukoba interesa, kaznilo Povjerenstvo za utvrđivanje sukoba interesa. Druga Radmanova pogreška bila je direktno uplitanje u programski sadržaj, a treća zamjerka ticala se prošlotjednog obračuna, kada je Radman na hitno sazvanoj novinskoj konferenciji napao novinare optuživši ih za linč i proglasivši ih “pronositeljima zla”. Četvrti grijeh bio mu je seksistički ispad prema kolegici na nedavnom HRT-ovu skupu. Peta krivnja odnosi se na nepravilnosti pri imenovanjima vodećih ljudi na HRT-u, a posljednju je pogrešku, prema mišljenju trojice članova NO-a, Radman počinio danas, koji sat prije izvanredne sjednice, kada je zatražio da s dijela redovite sjednice Nadzornog odbora izađu glavna tajnica i zapisničarka (u tom trenutku pred NO je u pratnji odvjetnika došla jedna od zaposlenica HRT-a, Gordana Grandov, inače voditeljica financija, koja se potužila na mobbing).

Nakon glasovanja kojim je pokrenuta njegova smjena, upitan za komentar, Radman je samo kratko uzvratio da “nema komentara”.

No uoči glasovanja Krmpotić je kazao da je nekim Radmanovim postupcima, koji su i doveli do ovakvog razvoja situacije, bio zgrožen i iznenađen, ponajviše neispunjavanjem imovinske kartice. Ako je nije znao ispuniti onako kako treba, Krmpotić je izrazio sumnju da Radman onda zna i može upravljati najvećom medijskom kućom u zemlji.

– Nastup glavnog ravnatelja u petak, kada je napao novinare, nešto je najteže što je hrvatska demokracija doživjela u posljednjih 20 godina. Ovo je kao da živimo u nekim bivšim vremenima. Premda se dobro zna kakvi su danas standardi uspostavljeni, glavni je ravnatelj očito na to zaboravio – dodao je Rajković, a zatim je Raguž (koji je inače predstavnik zaposlenika u NO-u) kazao da mu je žao što NO nema pet članova pa bi mu onda bilo lakše jer su ga zadnjih dana mnogi zvali savjetujući mu kako da glasuje. Neki su od njega tražili da glasuje “za”, a onda su malo kasnije ti isti tražili da glasuje “protiv”.

– No odlučio sam da ću glasovati po svojoj savjesti i u interesu HRT-a – kazao je Raguž i na kraju glasovao za pokretanje Radmanova razrješenja. Gotovac je pak prije glasovanja objasnio zašto će on biti suzdržan. Naime, tužio ga je novinar HRT-a Tomislav Kalausek pa Gotovac smatra da treba vidjeti može li on i dalje, sada kada je u sporu, biti u NO-u.

– Nisam ovamo došao tužiti ni biti tužen, nisam se na televiziju došao svađati niti ću dok se ovo ne riješi više diskutirati. Bit ću suzdržan – kazao je Gotovac dodajući da je ostao iznenađen i današnjim istupom jednog HTV-ovca na Facebooku koji je najavio da Gotovac neće glasovati protiv Radmana jer je u sukobu interesa zato što je s predsjednikom Josipovićem i Radmanom zajedno u zakladi “Miko Tripalo”. Inače, to je napisao Denis Latin. Gotovac je opovrgnuo da je u sukobu interesa.

U igri nekoliko imena

Nakon odluke NO-a o pokretanju razrješenja sada je na redu saborski Odbor za medije koji treba glasovati prihvaća li ovakav prijedlog NO-a ili ne. Budu li i članovi tog odbora većinom za Radmanovu smjenu, prijedlog za razrješenje šalje se Saboru, čiji zastupnici onda opet glasuju o Radmanovoj smjeni ili ostanku na funkciji. Smijene li ga, zastupnici onda trebaju imenovati i vršitelja dužnosti glavnog ravnatelja. Sve se ovo treba dogoditi do petka, kada Sabor završava sa zasjedanjem prije ljetne stanke. U kuloarima se već sada može čuti da je za mjesto mogućeg v. d. ravnatelja u optjecaju nekoliko imena: Marija Nemčić, Goran Rotim, Zoran Šprajc i Domagoj Novokmet. Na redovitoj sjednici NO-a, koja se održala prije izvanredne i glasovanja o Radmanu, NO je prihvatio Radmanov prijedlog restrukturiranja HRT-a, no nadopunio ga je i nekim primjedbama te će sve zajedno biti upućeno Vladi.

>> Pokreću razrješenje Gorana Radmana kao ravnatelja HRT-a?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.