Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEMA MIRA na hrt-u

Pokreću razrješenje Gorana Radmana kao ravnatelja HRT-a?

'17.05.2013., Zagreb - Sjednica Nadzornog odbora zbog imenovanja urednika na HRT-u. Goran Radman. Photo: Boris Scitar/VLM/PIXSELL'
Foto: 'Boris Scitar/VLM/PIXSELL'
1/4
07.07.2013.
u 22:00

Treći put u četiri godine - Najsnažniji državni medij potresaju skandali ravnatelja čiju će smjenu NO vjerojatno tražiti od saborskog Odbora za medije.

U ponedjeljak će se na Prisavlju sastati Nadzorni odbor HRT-a koji će, uz raspravu o prijedlogu plana restrukturiranja HRT-a koji predlaže glavni ravnatelj Goran Radman, na izvanrednoj sjednici nakon toga vjerojatno pokrenuti postupak njegova razrješenja. I to nakon nepunih devet mjeseci.

Otvorena sjednica

Uoči sjednice predsjednik HRT-ova NO-a Viktor Gotovac nije želio ništa reći, no članovi, Goran Krmpotić, Dražen Rajković i Mario Raguž nisu bili toliko suzdržani. Nakon otkrića da je Radman vlasnik hotela u Sloveniji koji nije prijavio u imovinskoj kartici te njegova pokušaja da se zbog usluge poznaniku uplete u uređivanje programa, upravo je Krmpotić zatražio izvanrednu sjednicu.

– Što će se na sjednici dogoditi, ovisi o odlukama i glasovima četvero članova, no sve je moguće jer su ovo ozbiljne teme koje govore o sposobnostima i kredibilitetu glavnog ravnatelja. Moram reći da sam nakon svega ostao i zgrožen načinom na koji se ravnatelj najveće i najjače medijske kuće u zemlji obračunavao s novinarima, rekao nam je Krmpotić te dodao kako će predložiti da obje sjednice budu otvorene za javnost.

Od Dražena Rajkovića doznajemo kako će Radman odmah na početku biti upitan kani li zbog svega sam podnijeti ostavku, a odgovori li niječno, raspravljati će se o njegovu planu programa restrukturiranja kuće.

– Program je loš iako smo dobili već petu verziju. Od 50 stranica, samo se njih šest odnosi na restrukturiranje. Vladi se treba uputiti prijedlog da se ovaj program ne usvoji i vrati na doradu – drži Rajković. Pojavile su se i vijesti kako je Radman predložio da se iduće godine otpusti 400 zaposlenika i uštedi 55 milijuna kuna, a trošak otpremnina iznosio bi 52 milijuna kuna. U drugoj bi se verziji 2016. otpustilo još 300 zaposlenika, ušteda bi bila 41,4 milijuna kuna, a trošak otpremnina 39 milijuna kuna. U tehnološku modernizaciju uložilo bi se 220 milijuna kuna.

Zamjensko vodstvo

Nakon rasprave o prijedlogu restrukturiranja na izvanrednoj sjednici razmatrat će se i svi Radmanovi dosadašnji “grijesi”. A oni, poslije afere s imenovanjem Željka Rogošića, neispunjavanja imovinske kartice, utvrđenog sukoba interesa, zamjerki zbog nesuradnje i nepoštovanja odluka i zahtjeva NO-a, uključuju i sporna imenovanja Borisa Sruka ravnateljem poslovanja HRT-a i Duška Zimonje ravnateljem tehnologije. Tu su i najnovije afere: neprijavljeni hotel i pokušaj uplitanja u program. Sruku se, naime, zamjera da nema natječajem propisan potreban broj godina radnog staža na rukovodećim funkcijama, dok je Zimonju među ostalim Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa već kaznilo sa 7000 kuna jer je u vrijeme kad se natjecao za funkciju na HRT-u bio član Vijeća za elektroničke medije (tijelo koje nadzire i HRT). A dogodi li se da NO danas pokrene postupak Radmanova razrješenja, na potezu je saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije, pa bi Sabor do petka mogao razriješiti Radmana i imenovati vršitelja dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a – po treći put u četiri godine.

>>Urednici HRT-a: 'Nismo Radmanu čuvali leđa, nitko nas nije silio'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije