slovenija

Plesači su došli besplatno nastupati, a onda ih policija kaznila s 500 eura kazne

Foto: Photo by ketan rajput on Unsplash
Plesači su došli besplatno nastupati, a onda ih policija kaznila s 500 eura kazne
20.08.2018.
u 14:19
Plesači su zbog toga bili privedeni u policiju gdje je svaki od njih globljen kaznom od 500 eura zbog kršenja zakona o strancima
Pogledaj originalni članak

Skupini mladih plesača s Kube koji su u Sloveniji krajem tjedna gostovali na glazbeno-folklornom festivalu i besplatno nastupili u Bovcu tamošnja je policija odrezala visoke globe jer uza se nisu imali osobne isprave, što je zapanjilo njihove domaćine u tom slovenskom turističkom centru.

Nakon ručka što ih je za njih priredio gradonačelnik, plesna skupina od 28 kubanskih plesača prošetala je gradom kada ih je zaustavila policija i tražila dokumente koje je njihov organizator zaboravio u talijanskom hotelu preko granice - nekoliko kilometara udaljene od Bovca.

Kako piše ljubljansko "Delo", plesači su zbog toga bili privedeni u policiju gdje je svaki od njih globljen kaznom od 500 eura zbog kršenja zakona o strancima jer nisu kod sebe imali osobne  dokumente.

Putni dokumenti s odgovarajućom vizom za schengenski prostor stigli su u Bovec za manje od sat vremena, no budući da su odbili platiti kazne i potpisati zapisnik, dokumenti su im zaplijenjeni te im je rečeno da će ih dobiti tek kada plate.

Let za povratak na Kubu plesna skupina ima već u srijedu.

Nakon bezuspješne intervencije gradonačelnika da se Kubancima dokumenti vrate, po turizmu i gostoljubivosti poznata općina u ponedjeljak je pokrenula postupak zaštite zakonitosti, kojim traži da se kazne mladim Kubancima sudski  ponište, a dokumenti  vrate, kako bi se mogli vratiti u domovinu.

Iako lokalna policija tvrdi da se držala zakona i propisa, slučaj je izazvao zgražanje jer je o tome pisao i lokalni tisak u Italiji.

Kubanci su nastupili na tradicionalnom prekograničnom "Festivalu srdaca"- Festival dei Cuori, koji se od 16. do 21. kolovoza održava u Bovcu, Gemoni, Tarcentu i Udinama, čime se jača i turistička ponuda tih krajeva.

>> Pogledajte video - Najveći sajam u Hrvatskoj

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

IJ
Ivan_Jug
14:52 20.08.2018.

Divno je imati takve susjede. Mala država za sitne duše.

TO
torente
15:05 20.08.2018.

Zlovenci

QW
Qwertyman
14:54 20.08.2018.

Ne može njihov organizator zaboraviti dokumente, oni ih moraju imati kod sebe, a ne kod njega