'ON JE PRIMJER RASIZMA'

Plenkovića naljutio vlasnik kafića iz Rijeke: Da je zadnji kafić na svijetu, ne bih došao

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Zagreb: Andrej Plenković dao izjavu nakon sjednice Vlade
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
Zagreb: Andrej Plenković održao je konferenciju za medije u Banskim dvorima
Foto: Edina Zuko/PIXSELL
Premijer Andrej Plenković obišao je Petrinju
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
Zagreb: Andrej Plenković dao je izjavu nakon sastanka s parlamentarnom većinom
22.02.2021.
u 13:41
Što se tiče mjera, ako budu okolnosti takve, ići ćemo u popuštanja. Nema dileme, moramo vidjeti što se zbiva, kazao je premijer
Pogledaj originalni članak

Premijer Andrej Plenković sudjelovao je na svečanosti proslave Dana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Novinarima je potom odgovarao na pitanja o aktualnim temama.

Izbor predsjednika Vrhovnog suda i nezadovoljstvo Milanovića

Novinari su Plenkovića pitali o izboru šefa Vrhovnog suda. Rekao da je čudno da se uopće bira osoba koja se nije prijavila na natječaju.

"Meni je to malo čudno, sve je išlo svojim tijekom. Raspisan je natječaj. Predsjednik nije zadovoljan s ovo troje kandidata. Ne vidim uopće problem u tome da netko tko želi biti predsjednik Vrhovnog suda nema pravo javiti se na natječaj. Onaj tko hoće, ne vidim što bi mu bila zapreka. Jasno je da ovo što predsjednik predlaže nije u skladu sa zakonom, gledam je li to neka šira igra", kazao je i dodao da ne zna hoće li sjesti s predsjednikom za stol. "Neće biti zadnja moja, trebamo naći dobra rješenja", dodao je. 

Cijepljenje i mjere

"Dinamika cijepljenja se ubrzava. Svi su jednako nezadovoljni, i svi žele da se poštuju odredbe koje su dogovorene. Što se tiče mjera, ako budu okolnosti takve ići ćemo, nema dileme, moramo vidjeti što se zbiva. Po incidenciji smo među najboljima. Drugo je kako će se ovaj mali porast odraziti na dinamiku. Ovo danas, 70-ak je mali broj", kazao je Plenković.

Ostaje li Vanđelić na čelu Fonda za obnovu

"Ja se toliko toga načitam nečega što nije istina. Vanđelića bira Upravno vijeće, kazao je na pitanje ostaje li Vanđelić na čelu Fonda za obnovu. "Sam je izrazio želju u rujnu da želi raditi posao do ljeta. Svi ovi koji puštaju glasine da je to zbog suradnje HDZ-a s Bandićem – to su nebuloze", kazao je. 

Dvostruka mjerila u Hrvatskoj

Riječki kafić ''Three Monkeys'', pažnju javnosti privukao je Facebook objavom da HDZ-ovci nisu dobrodošli, a premijer se na to danas osvrnuo. Rekao je da ga čudi "degutantna količina dvostrukih kriterija''.

"Da je gospodin iz ta 'Tri majmuna' rekao da u kafić ne smiju doći Židovi, Srbi, Romi, pripadnici Armade, SDP-ovci, digla bi se takva halabuka da bi Hrvatska treštala. Ali ako se kaže da ne smiju HDZ-ovci, to je ništa. To nije šala, to se zove diskriminacija, to se zove rasizam. Da je zadnji kafić na svijetu, ne bih došao", kazao je Plenković.

"Kandidat za gradonačelnika HDZ-a doživljava napade kao da ima nešto protiv ćirilice, a nema, i sad ga treba uloviti na trik-pitanje da bi trebao znati neke stihove. Zašto bi morao. Netko tko je rođen 84'. Ali dotepence ili Hercegovce ćemo staviti ispod radara, to su vam dvostruki kriteriji. A ovaj u 'Tri majmuna' je eklatantan primjer diskriminacije, rasizma, na korak do fašizma. Samo da na odijelo stavi zvijezdu, recimo. Puštate to kao da se nije dogodilo", kazao je Plenković.  "Kakva je to politička poruka, riječ je o politički nepismenoj osobi", dodao je.

Video: Potres zatresao zgradu tijekom sjednice Vlade – Banožić nastavio čitati, a Plenković kazao: 'Osjetili smo potres'

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 195

Avatar VLbriše
VLbriše
14:55 22.02.2021.

Normalni ljudi vas ne vole . Sretni smo kada vas ne vidimo.

JO
jorgen
14:14 22.02.2021.

Plenkoviću, pusti ti lake teme. Reci ti nama kako to da u Hrvatskoj propadaju čak i šećerane a u Sloveniji rade bez problema i mi od njih uvozimo? To su teme kojima se premijer treba baviti, ne ove djetinjarije. Ti si najveći protivnik RH, najveći anti-Hrvat. Radiš za Bruxelles, ponašaš se kao stečajni upravitelj, provodiš diverziju tema u javnosti dok Hrvatska tone. To može samo neprijatelj RH.

OO
oo8787
15:22 22.02.2021.

'socijaldemokrati' diljem europe su uvijek protiv diskriminacije "vječno ugroženih manjina", a istovremeno promoviraju diskriminaciju svojih ideološko-političkih neistomišljenika kojima lijepe svakakve etikete poput "neonacisti", "rasisti", "homofobi"...