Žestoko u Saboru

Oporba oštro po premijeru; Plenković: Spadate u one koji su poslušni Milanoviću, junak, bravo

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Pocela 15. sjednica Hrvatskoga sabora
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Pocela 15. sjednica Hrvatskoga sabora
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Pocela 15. sjednica Hrvatskoga sabora
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Pocela 15. sjednica Hrvatskoga sabora
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Zagreb: Premijer Plenković na raspravi o proračunu za 2023
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Zagreb: Premijer Plenković na raspravi o proračunu za 2023
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Zagreb: Premijer Plenković na raspravi o proračunu za 2023
17.01.2023.
u 14:32
Nakon aktualnog prijepodneva zastupnici su glasovali o povjerenju novim ministrima Branku Bačiću i Šimi Erliću. Za Šimu Erlića glasovalo je 77 zastupnika, 51 bio je protiv, a jedan suzdržan. Bačić je dobio podršku 77 zastupnika, dok je 51 bio protiv.
Pogledaj originalni članak

Završilo je aktualno prijepodne u Saboru koje je bilo poprilično burno. Zastupnici  su rešetali premijera Andreja Plenkovića i ministre o aktualnim temama. Dijelile su se opomene, bilo je teških riječi i uvreda...

Tijek događaja:

14:21 - "Mi za kraj umjesto šećera imamo Bauka", našalio se Jandroković na račun zastupnika Arsena Bauka koji je postavio posljednje pitanje na aktualcu. Bauka je zanimalo što je s Zakonom o pomorskom dobru.  

"Što se tiče Zakona o pomorskom dobru koji tek ide u dva čitanja u Sabor svi vi imat ćete priliku o tome raspravljati, predlagati amandmane. Ograđivanja plaža nema. Zakon to ne dopušta", kazao je Plenković. 

14:19 - Zastupnik Miro Bulj kazao je premijeru da su plaće i mirovine tri puta veće kod nas nego u eurozoni. "Kada obitelj treba kupiti cipele moraju dizati nenamjenski kredit, što će vaša majka, naše tete sa 150 eura?. "Stavili ste narodu omču oko vrata", kazao je Bulj. Što kažete na vaše citate?

"Meni je drago da vi citirate nešto što sam ja govorio 2019. U šest godina prosječna neto plaća je narasla za 35 posto, prosječne mirovine za 30 posto, broj nezaposlenih se smanjio.... Što se tiče konteksta, jer i vi spadate u ove pametnjakoviće koji su glasali za Rusiju. Ono što vi pitate oko eura. Postignuće oko ulaska u eurozonu i Schengen će ostati. Ogromna potpora države i intervenira. Dio aktera u poslovnom sektoru, nismo vjerovali da će netko iskoristiti konverziju kune u euro. Pogledajte sve zemlje istočne Europe, imaju sve veću inflaciju. Zaštićeniji smo. Smjer je da budemo među najrazvijenijom. Mene zanima koji je to vaš smjer, izolacija. Gdje biste vi?, kazao je Plenković. 

"Vi ste strašilo u Poljskoj, s vama straše Poljake", kazao je Bulj Plenkoviću.  "Vi ste heroj EU, Ukrajine, a ne smijete doći na Baniju", dodao je. "Vi koji primate novac od ruskog kapitala, vi koje odvezujete barke na obali Putinovih prijatelja, 'ne mere bez vas'", dodao je.

13:55 - Zastupnik Emil Daus postavio je pitanje premijeru o novim ministrima. U Hrvatskoj 30 godina nemamo državni prostorni plan, kazao je Daus. Državna imovina propada, pa se čeka rješavanje imovinsko-pravnih poslova za gradnju groblja, vrtića u općinama i gradova. Kako mislite to urediti s novim ministrom?.

"Čestitam vama i dvoje zastupnika IDS-a na glasanju oko Ukrajine. Bačić je obnašao tu funkciju što se vidjelo na saslušanju, ima tim ljudi. Slažem se da je prostorno uređenje važno strateško pitanje. Mi smo razgovarali oko inspekcijskih nadzora", kazao je premijer dodajući da je dio nadzora odrađen", kazao je.

13:37 - Zastupnik Nino Raspudić postavio je također pitanje Plenkoviću. Kaže da su upozoravali na uvođenje eura. "Niste nas poslušali", kazao je Raspudić. Koliko je sati predsjedniče Vlade?, pitao je Raspudić. 

"Što se tiče vašega doprinosu razvoju Hrvatske ja ga se sjećam još iz 2011. kada smo radili na pripremi Hrvatske na referendum za članstvo u EU-a. Vi ste se pojavili niotkuda i došli s idejom da ćete vi i dva nepoznata čovjeka biti brokeri. Netko tko ne postoji, tko za hrvatsko članstvo u EU dođe pred sam moment referenduma s idejom da bi bio organizator javne rasprave. Koliko pretenciozan moraš biti da dođeš na vrata ministarstva. Meni se to učinilo da ne čujem dobro, onda sam shvatio s kim imam posla. Takva pretencioznost se reflektira u svemu što ste radili na HDZ-ovoj Akademiji i tamo uzimali pare. Onda ste kao bivši ljevičar, postali Milanovićev fan, pa ste neki polumostovac, ne znam tko ste", kazao je premijer. 

"Inače vas ne gledam, ne čitam i ne slušam. Je li možda zahvaljujući vama Schmidt promijenio ustavni zakon i da bi Hrvati imali situaciju da imaju vlasti ili je to možda do nas. Vaš ukorijenjeni antieuropski stav reflektirao se i na Ukrajinu. Gdje bi vi nas odveli?", kazao je. 

"Ajde nas sad u 13,34 prosvijetlite", dodao je premijer. 

Mogu izraziti zadovoljstvo onime što ste odgovorili. Prije vas je bilo nešto demokratičnosti. Ono što ste očekivali da će biti vaš trijumf, pretvorilo se u debakl, svuda su skočile cijene, pa su i u Hrvatskoj", kazao mu je Raspudić. 

13:17 - Marijana Puljak postavila je pitanje premijeru što treba učiniti u ekonomiji da se podigne standard građana, dodajući da mu postavlja kratko pitanje. 

"Puno toga", kazao je premijer. 

13:00 - Ante Prkačin je postavio pitanje premijeru. "Evo još jednoga koji nije dao podršku za Ukrajinu. Pokušavali ste nas uvjeriti da je potpora pitanje života ili smrti, narod vas nije podržao. Kako ste završili ovu godinu, odlaskom u Westin. Na taj dan pravoslavni kršćani sjede doma. Neću vas pitati jeste li ponosni", kazao je Prkačin.

"Vi spadate one koji su poslušni Milanoviću da čak glasate protiv. Junak, bravo. To ste napravili tako da slijedite prorusku liniju koju on zagovara godinu dana. Čovjek stalno izražava stavove koji su jasni kao dan ima razumijevanje za rusku vojsku, treba pustiti da uzmu komadić Ukrajine i svi odu doma. Je li to recept?", kazao je premijer. 

"Mi smo ponosni na potporu hrvatskim građanima i gospodarstvu", kazao je premijer. 

"Poziv SNV-a, to postoji skoro 20 godina, na njega dolaze i predstavnici drugih politički stranaka, vodimo dijalog, od vas dobivamo samo mržnju", kazao je premijer. 

12:55 - Zastupnica Sandra Benčić kazala je da je Vlada u još jednom arbitražnom postupku sklopila s bankama nagodbu u slučaju Franak. Što je sve bio predmet nagodbe, Je li pitanje obeštećenja bio predmet razgovora?, pitala je Benčić.

"I vi ste jedna od onih koja nije glasala za vojnu pomoć Ukrajini. Onda ste u vašim izjavama bili za Schengen, pa ste za euro možda, Rusija - Ukrajina svejedno, Schengen-euro svejedno. Uvijek se referirate na iste informacije. Jeste li za Europu, jeste li za Rusiju ili Ukrajinu. Teško mi je razaznati koji interes zastupate. Vlada nikada nije ulazila u pravni odnos banaka i štediša. Ono što Vlada jest napravila je spriječila velike štete. Ništa nije kompromitirano i nije napravljeno na uštrb proračuna, građana, a ono što smo spriječili je teški financijski udar. Što se tiče javne objave dokumenata pitajte DORH", kazao je premijer. 

Benčić je kazala da objave te dokumente. "Kršite prava zastupnika na to da glasaju po vlastitoj savjesti, a prednjačili ste u uvredama prema zastupnicama, što daje još jednu dimenziju vašoj nemoći", kazala je Benčić.

"Treba vas biti sram, niste se dogovorili s predsjednikom, niste dobili dvotrećinsku podršku u Saboru, niti ste uspjeli suspregnuti svoj ego. Ne sramite se da ste kriminalna organizacija", kazala je Benčić. 

12:40 - Zastupnik Dario Hrebak pitao je ministra Davora Filipovića oko reorganizacije HGK. 

"Kada govorimo o broju zaposlenika u HGK imali smo 600, a nakon novog Zakona danas ih je 291. HGK se orijentirala na tržište, kako bi povećala vlastite prihode. Danas je veći broj usluga koje HGK pruža. Kada se pogleda ovih 96 posto koji ne plaćaju članarinu, je to što pozdravljamo. Planinarimo rasteretiti poduzetnike ukidanjem parafiskalnih nameta", kazao je Filipović. 

12:12 - Saborska zastupnica Sabina Glasovac pitala je premijera: "Svu krivicu prebacujete na zločeste trgovačke lance. Njihov interes je profit, a Vladi bi trebao biti interes hrvatskih građana. Je li vam barem malo neugodno zbog vaših propusta?"

"Da, članstvo u eurozoni i u Schengenu je veliki uspjeh. Veliki je uspjeh naše Vlade, ali nije uspjeh vaše vlade. Da, bilo smo zadovoljni. Da, bili smo sretni. Bilo je lijepo što je došla Von der Leyen. Ulazak u eurozoni događa se u trenutku velikih tektonskih događaja na međunarodnoj sceni. Nisu svi poduzetnici prevaranti. Nisu svi trgovci prevaranti. Dizanje cijena dogodilo se kod nekih. Mehanizmi države prate sve cijene i nakon nekoliko tjedana ćemo vidjeti što se dogodilo. Imate udruge potrošača koje trebaju reagirati. Pogledajte zemlje koje su odlučile ići drugim putem. Imaju veću inflaciju od zemalja koje su u eurozoni. Mi idemo konstruktivno, a vi destruktivno, a mi vam na tome čestitamo", odgovorio je Plenković.

"Prijetite arsenalom, a imate praznu pušku. Arsenal ste trebali koristiti prije. Slovenski premijer je rekao da se njima nije dogodilo ovo što u Hrvatskoj. Naravno, da se to nije dogodilo u Sloveniji. Imali su crne liste, pratili su cijene tri godine", odgovorila mu je Sabina Glasovac.

11:56 - Zastupnica Katarina Peović postavila je premijeru pitanje. "Danas ste ovdje spominjali rast plaća i rast mirovina, i sami ljudi vide da jedva spajaju kraj s krajem. Najbolje gledati što govorite stranim investitorima, kazali ste da imamo najjeftiniju radnu snagu. Premijeru, trebamo li čitati brošure, ili ćete Zakon o pomorskom dobru povući jer nije ustavan i pozivam sve da izađu na ulice", kazala je Peović.

"Vi ne samo da niste glasali za onu deklaraciju o Ukrajini, nego i protiv obuke Ukrajinaca, a usto optužujete Vladu da je kvislinška. A onda sam svim ovim plačljivcima plačete kada vam se što prigovori. Čitajte zakon, suzdržite se od ovih naziva kvislinška Vlada. Mi mislimo za razliku i od vas na penzionere, na ribare, na poljoprivrednike, na ljude koji su siromašni, mislimo na nezaposlene i mislimo na hrvatske branitelje", kazao je premijer.

Zastupnica Sanda Benčić je zatražila od Jandrokovića da upozori premijera da zaštiti zastupnike od uvreda premijera i da u skladu s Poslovnikom zaustavi sjednicu. Jandroković joj je kazao:"Vi ne znate Poslovnik", te joj dao dvije opomene. 

"Mogu li isto tako zamoliti zastupnike da ne vrijeđaju premijera i ministre, to je parlament i ja bih sada morao kazati premijeru što da govori, a građani će tu odlučiti tko što govori", kazao je Jandroković.

"Iz toga bi se dalo iščitati da sam ja vrijeđala premijera. Što sam ja rekla. Ali on je mene vrijeđao, znači trebate zaustaviti sjednicu", kazala je Peović.

"Puno sam dao opomena, zbog zlouporabe povrede Poslovnika. Kada se grubo govori prema vladajućima onda je normalno da će vam oni odgovoriti na isti način, držimo podjednako kriterije", kazao je Jandroković. 

"Uvaženi zastupniče nemate iste kriterije prema vladajućima i prema zastupnicima. Premijer je izvrijeđao kolegicu Peović Kriteriji bi se trebali izjednačiti", dodala je Urša Raukar Gamulin.

"Provjerite, najviše opomena imaju zastupnici HDZ-a. Što ja bih trebao pustiti da vi izvrijeđate HDZ. Ako govorite grubo i oni će vama grubo odgovarati", kazao je Jandroković. 

"Vi vrijeđate oporbu, i svi bi bili fini da nema nas užasnih", kazala je Raukar Jandrokoviću. 

Peović je nastavila: "Onda ću vam reći da ste vi kvislinška Vlada". 

Zastupnica Majda Burić je na reagirala Peović ušavši u privatnu sferu te zaradila opomenu.

"Osim što konstatno i učestalo laže i manipulira i pokazuje svoje rusoljubno srce, vrlo vjerojatno i srboljubno, ona je upravo ta koja je, prema napisima određenih medija, fizički napala svojeg partnera, ona je ta koja vrši nasilje kod kuće i skriva se iza svojeg vlastitog imuniteta", govorila je Burić pa ju je Jandroković zaustavio.

"Molim da se klonite teza o tome da se nešto dogodilo u privatnim sferama" poručio je.

11:31 - Marko Milanović Litre kazao je: Predsjedniče Vlade vi ste poznati s istančanim radarima i filterima i recite mi u kojem je kafiću kava poskupjela za dvije lipe. 

"Vi ste zadnji od onih 54 za koje sam mislio da se neće pojaviti na glasanju o Ukrajini. Tu ste dolazili u ukrajinskim košuljama. Ali gle čuda vas nije bilo, ne znam kako s time živite. Razlog ovoga što se dogodilo je ruska invazija na Ukrajinu. Ovi lijevi koji slušaju Milanovića su barem odglumili i nisu glasali. Vi koji ste toliko desni, toliko ste htjeli biti tu na crti i da ste još glasali i protiv. To je obrazac samo da bude protiv potpore žrtvi i onda se vi vraćate na euro", kazao je premijer. 

11:25 - Josip Borić iz HDZ-a pitao je o financiranju izbornih procesa "da se ne dogodi ono što se dogodilo Penavi i DP-u". Nakon izlaganja ministra Malenice javio se Ivan Penava. Vrlo je jasno da je stranku tada vodio Miroslav Škoro, molim vas da me ne prekidate, kazao je Jandrokoviću Penavu nakon što ga je opomenuo da to nije povreda Poslovnika. 

"Što se tiče transparentnosti, kolega Boriću, bili ste pozvani na prosvjed zbog ratnih zločina, ostali ste negdje u rupi", kazao je Penava pa je dobio opomenu.

"U mojoj kući visio je križ, a kod vašeg velikog vođe visila je petokraka", kazao je Stipo Mlinarić Boriću. 

11:13 - Zastupnik Domagoj Hajduković pitao je o luksuznoj jahti ruskog oligarha na Murteru. "Javnost je saznala o tom nedavno, kažu u MUP-u ne bi oni jahtu pustili da su znali da je zapečaćena. Ovo je scenarij dostojan Alana Forda. Jedan brodić otplovi pod ruskom zastavom, što se to zaboga dogodilo, pitao je Hajduković.

"Pa ja dijelim nezadovoljstvo, očekujemo i izvješće od nadležnih službi jer se tako nešto ne smije dogoditi. Tko bude odgovoran taj će za takve postupke odgovarati",kazao je Plenković. 

11:05 - Milan Vrkljan postavio je pitanje premijeru oko deviznih rezervi. Hrvatska bi trebala platiti nekih 15 milijardi kuna. Što planirate s ovih deset milijardi kuna, pitao je. "Što se tiče deviznih rezervi, one su bile jamstvo stabilnosti. One su i dalje tu i osiguravaju ulazak Hrvatske u eurozonu", kazao je premijer. "Što se tiče pričuva, vode se razgovori, on je novac Hrvatske i služi nam kao garancija", dodao je.

10:49 - Zastupnica Vesna Nađ pitala je premijera o inflatorskoj klauzuli koju šalju telekomi. "Mediji izvještavaju da su njihove usluge skuplje nego od država u okruženju. HAKOM se nije pokazao kao regulativno tijelo koji štiti građane, i što mislite učiniti po tom pitanju", pitala je Nađ. 

"Ministar Butković je obavio razgovor i neće biti povećanja cijena. Ako bude, Vlada će reagirati. I oni imaju onaj element društvene odgovornosti", kazao je premijer Plenković.

10:43 - Zastupnik Bartulica je spomenuo da poljski premijer upozorava na uvođenje eura. "Ja sam glasao protiv jer nisam siguran da je Hrvatska bila spremna za uvođenje eura", kazao je Bartulica. Jeste li svjesni da će vaša odluka donijeti osiromašenju građana i hoćete li snositi posljedice, pitao je Bartulica premijera. 

"Glasali ste za Rusiju, budući da vas poznajem, to me iznenađuje. Što se tiče eura vi za razliku od nekih aktera imate određeni element identifikacije. U izboru Ukrajina - Rusija glasate za Rusiju. Oko eura glasate za izolaciju. Za razliku od vas mi koji upravljamo već sedam godina znamo gdje idemo. Gle čuda nikada većih minimalnih plaća, nikada veće zaposlenosti, i nikad manje državnog intervencionizma u krizi, kada je trebalo regulirati cijenu struje, plina, naftnih derivata. I mi se našli u euru i Schengenu, i vi se našli nesretni", kazao je premijer. 

"Ove probleme koji imamo kod sitnih prevaranata, varaju hrvatske građane. Neće nitko tko je išao prevariti vlastite građane ostati neokrznut", dodao je Plenković. "Vi birajte izolaciju i glasajte za Rusiju", dodao je premijer Bartulici.

Javio se Ivan Penava za povredu Poslovnika. "Ogromna sramota po meni je obnova, neosuđivanje ratnih zločina, protjerivanje ljudi iz ove države", kazao je Penava i dobio opomenu. 

Zastupnik Stipo Mlinarić je rekao da neće šutjeti na Plenkovićevo vrijeđanje zastupnika. "Vi ste bili na krivoj strani povijesti 1991. Bili ste na krivom Badnjaku neki dan", kazao je Plenkoviću. Jandroković mu je dao opomenu. 

10:34 - Zastupnik Miro Bulj se javio da je došlo do povrede  Poslovnika. "Povećanje cijena, inflacija, nije to rekao Vučić, već je to rekao poljski premijer". Bulj je dobio opomenu. 

10:33 - "U pogledu zaduživanje se pokazalo i u drugim državama da je uvođenje eura donijelo brojne benefite. No, ne možemo zanemariti činjenicu da je od 31. 12 došlo do neopravdanog povećanja cijena u pojedinim segmentima. Time se baca ljaga na uvođenje eura u Hrvatskoj, nije dobro govoriti da će životni standard pasti. Inflacija nije samo hrvatski problem, svi se suočavaju s inflacijom, europske države, baltičke države. Sve ono što se negativno događa pripisuje se uvođenje eura", kazao je ministar financija Primorac. 

11:20 - Zastupnica Marijana Petir pitala je ministra Filipovića koje su mjere poduzete i što će se učiniti da se zaštite građani nakon uvođenja eura.

"Nalazi inspektorata su pokazali da je oko 30 posto tvrtki neopravdano podiglo cijene, a nakon posjeta inspektora, oni ih vraćaju", rekao je ministar. 

10:11 - Jandroković je zamolio Sačića da napusti Sabor što je on i učinio. 

10:06 - Zastupnik Željko Sačić je rekao da je premijer grubo zlouporabio Ustav. "Plenković je grubo zlouporabio Ustav onemogućavajući saborske zastupnike da rade svoj posao", rekao je. "Oni to hoće, onemogućiti nama da glasamo, istovremeno gurajući Hrvatsku u rat", vikao je Sačić koji je dobio čak tri opomene.  "Nepristojno je", kazao mu je Jandroković

"Premijer je zaštitnik i pokrovitelj korupcije", kazao je Nikola Grmoja. Dobio je opomenu. I zastupnik Nino Raspudić zamolio je da im Jandroković pusti da govore. I Raspudić je dobio dvije opomene. 

Potom je Grbin odgovorio premijeru. "Pa jeste li vi glupi, u svim državama su cijene dizane na više. Uvođenje eura je trebalo biti dobro, majstore i to ste uprskali", kazao je Grbin Plenkoviću. 

9:55 - Idući na redu je je premijeru postavio pitanje zastupnik Peđa Grbin. "Svojedobno, izjavili ste da će kava poskupjeti dvije do tri lipe, onda ste u prosincu rekli da zbog rada ove Vlade građani nisu niti osjetili krizu i onda nakon Nove godine, ste se iznenadili, rekli ste da Vlada ima puno arsenala u svojim rukama, kazao je Grbin. Svi su vas upozoravali što će se dogoditi a vi ste odmahivali rukom, kazao je. Što čini arsenal koji imate u svojim rukama, i niste ga počeli koristiti i kada će plodovi biti vidljivi, pitao je Grbin.

"Što se tiče vaših doprinosa možemo ih svesti na nulu, izbacujete ljude. Uništavate gradsku organizaciju. Za razliku od vas ja ne mislim da je dio subjekata sklon prevari. Idem u dobroj vjeri. Otkad ste vi na čelu ne radite ništa. Što se tiče kave, nismo imali brutalnu invaziju na Ukrajinu koja je pokrenula krizu, kada ste vi imali priliku podržati žrtvu, učinili ste tešku sramotu za Hrvatski sabor, vi i ostali. Počinili ste tešku, brutalnu sramotu. Što se tiče nadzora, Vlada ima nekoliko elemenata. Za razliku od vas mi smo dali tri paketa pomoći u 2022. godini.", kazao je Plenković.

Zastupnik Pavliček se javio da premijer vrijeđa sve koji su glasali protiv obuke ukrajinskih vojnika. Jandroković mu je dao opomenu. 

9:49 Zastupnik Željko Pavić postavio je pitanje premijeru. Pred nama je veliki projekt digitalizacije, a koji je povezan s državnom upravom. Problemi su veliki, kazao je. Kako tumačite činjenicu da su neki u vašoj Vladi smijenjeni, a koji su o tome progovorili, pitao je zastupnik.

"Što se tiče digitalizacije, koliko je meni poznato Sabor je prihvatio digitalizaciju. To je ključni aspekt četvrte industrijske revolucije. Što se tiče procesa javne nabave, one moraju biti transparentne, ako postoji ijedan element, činimo sve da provjerimo to na Vladi, slobodno predložite ako imate kakvih pitanja i ako imate saznanja o nepravilnostima prijavite ih. Što se tiče vaših navoda da je netko na funkciji ili nije, mi odlučujemo o tome, a vi ćete kada i ako budete, drugi put nemojte kasniti na glasanje o Ukrajini", kazao je premijer.  

9:44 - Zastupnica Dragana Jeckov postavila je prvo pitanje ministru Radovanu Fuchsu. Pitala je ministra o uvođenju besplatnih obroka, dodajući da se veliki broj škola žalio na organizacijske probleme te ga pitala kako misli to riješiti. 

"Sve što ste rekli je točno i zato smo krenuli u veliku reformu obrazovnog sustava. Negdje u 40 posto škola nema školske kuhinje, nema blagovaonice. Bili smo svjesni toga, a ipak smo krenuli da bi svaki učenik imao obrok. Oko 60-ak škola je taj obrok topli. Raspisom natječaja ovaj problem će biti riješen do 2027., 2028. godine. U sustavu imamo preko 1450 kuhara i zahtjevi se odobravaju na dnevnoj bazi. U zadnja dva mjeseca smo odobrili 50 zahtjeva", kazao je Fuchs. 

9:41 - Utvrđen je dnevni red, uvršteno je i 11 novih točaka. 

9:40 - Otvorena ja 15. sjednica Hrvatskog sabora. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković je pozvao da na početku sjednice odaju počast domovini uz intoniranje hrvatske himne. 

9:38 - Zastupnici su se vratili u saborske klupe. Stigao je i premijer Plenković i ministri koje očekuje, kako se čini, prema najavama proteklih dana, rešetanje od strane opozicije. 

Podsjetimo, nadležni saborski odbori nakon gotovo četverosatne rasprave većinom su glasova u ponedjeljak iskazali povjerenje Branku Bačiću kojeg Vlada predlaže za novog potpredsjednika Vlade i ministra prostornog uređenja i graditeljstva, ali uz kritike i prijedloge oporbe za bržom obnovom. Branko Bačić je dugogodišnji saborski zastupnik, potpredsjednik HDZ-a i predsjednik saborskog Kluba HDZ-a, a već je u svojoj karijeri bio ministar graditeljstva. Na na novoj dužnosti trebao bi naslijediti Ivana Paladinu koji s čelnog mjesta ministarstva odlazi opterećen sporom i neefikasnom obnovom na Banovini i u Zagrebu.

Također, saborski Odbor za regionalni razvoj i fondove Europske unije podržao je u ponedjeljak i Šimu Erlića za novog ministra regionalnog razvoja i fondova EU sa sedam glasova za i jednim protiv, onim Sanje Radolović iz SDP-a. Motiviran sam, ovo je za mene veliki izazov i dat ću svoj maksimum, poručivao je Erlić tijekom dvosatne sjednice Odbora na kojoj je odgovarao na pitanja zastupnika.

Video: Plenković Grmoji: "Vi ste karijesovi mališani, tako vas mi nazivamo u HDZ-u"

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 74

DU
Deleted user
10:13 17.01.2023.

Plenkoviću je trenutno glavna briga "slavonska frakcija" (exHSP kadrovi) koje je upravo "obezglavio", dakle žestoka desnica unutar stranke. Opozicija je ionako za ... ne smijem napisati što, počinje s q. To su većinom "zvocala", nikad ništa konstruktivno od njih se ne može očekivati. No, rat s "desnim" će biti zanimljiv jer ima dosta onih koji smatraju da žestina u izričaju, jarost, liderstvo u turskom smislu (kabadahija) je ono što Hrvatskoj doista fali. Samo kad takvi preuzmu stranku, onda slijedi potop na izborima, instant.. Jer se centristički glasači razbježe! Već viđeno u slučaju zadarskih kadrova, Karamarko. Tako da Plenkoviću se može zamjerati i ovo i ono, ali da je smirio situaciju unutar Hrvatske i ojačao vanjskopol. poziciju Hrvatske - o tome spora nema..

DU
Deleted user
20:59 17.01.2023.

Plenković je najveći državnik od Tuđmana nadalje.

ST
stefj
08:52 17.01.2023.

Opet nas očekuje besmislen dan s retoričkim nadmudrivanjem, ko bu kome bolje nešto rekel. A u svemu nećemo čuti ništa pametno, niti jedno pametno pitanje, niti jedan odgovor... I nakon toga će svi, zadovoljni svojim retoričkim sposobnostima, izmučeni teškim radom za građane, zajedno sjesti u skupi saborski restoran i zajedno bančiti na naš račun...