Strateški Forum

Plenković na Bledu: Hrvatska i Slovenija dovele su odnose u jako dobru fazu

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
Premijer Andrej Plenković u Dubrovniku održao sastanak s članovima HDZ-a
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Zagreb: Premijer Andrej Plenković obratio se medijima nakon završetka sjednice Vlade
Autori Vecernji.hr, Hina
01.09.2021.
u 10:24
– Osnovne dvije teme su budućnost Europe i pitanje proširenja – kazao je Plenković.
Pogledaj originalni članak

Hrvatska i Slovenija u vrijeme mandata premijera Janeza Janše dovele su odnose u jako dobru fazu u kojoj se sve rješava, rekao je premijer Andrej Plenković na početku Bledskog strateškog foruma.

„Mislim da smo u ovom periodu u vremenu premijera Janše uspostavili sjajan dijalog, odličnu komunikaciju i suradnju. Gospodarski odnosi, turizam, otvorena pitanja – sve se rješava na zadovoljstvo obje zemlje”, rekao je Plenković pred početak 16. Bledskog strateškog foruma (BSF) na koji su stigli čelnici EU i premijeri i predsjednici niza europskih država. 

„Hrvatska i Slovenija jednim su zrelim pristupom dovele odnose u jednu jako, jako dobru fazu”, naglasio je premijer.

Dodaje da se otvorena pitanja, poput granice između dviju zemalja, trebaju rješavati načinima koji ne opterećuju međusobne odnose te da je to moguće učiniti u ovom mandatu vlade. 

Plenković na Bledu sudjeluje na panelu o budućnosti Europe, što je i tema ovogodišnjeg izdanja BSF-a koji slovenski ministar vanjskih poslova Anže Logar naziva „najjačim dosad”. 

Na marginama susreta hrvatski premijer sastat će se s Janšom, s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom i s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Ranije u srijedu Plenković je već razgovarao s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem, a na Bled stiže i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić s kojim premijer „neće imati bilateralu, ali će se sigurno sresti”.

Plenković se trebao sastati i s crnogorskim premijerom Zdravkom Krivokapićem, no crnogorska delegacija otkazala je svoj dolazak. 

U Sloveniju su stigli i predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli te premijeri Češke, Slovačke, Grčke, Sjeverne Makedonije, Poljske i Albanije.

Ondje su i dvojica od trojice članova predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić, visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Christian Schmidt, europski povjerenik za proširenje Oliver Várhelyi i potpredsjednica EK Dubravka Šuica. 

Na dvodnevnom summitu u četvrtak će sudjelovati i hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman koji će govoriti na panelu o suradnji na Jadranskom moru. 

Uoči početka Foruma, premijer Plenković dao je kratku izjavu.

– Osnovne su dvije teme budućnost Europe i pitanje proširenja. Razgovarat ćemo i o pripremi summita u listopadu u Sloveniji “EU i zapadni Balkan, raspravit ćemo i međunarodnu situaciju u vezi s događajima u Afganistanu – rekao je premijer, prenosi N1.

Viktor Orban, kazao je premijer, tražio je bilateralni susret s njim, a sa srbijanskim predsjednikom Vučićem neće biti bilaterale, ali će se sigurno sresti.

Video – Plenković o Kapeli u Betlehemu: To je doprinos promociji Hrvatske

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

Avatar Vakserčina
Vakserčina
09:46 01.09.2021.

Naš premijer ojačan potporom svoga prijatelja Šarl Mišela će Orbanu postaviti ultimatum. Mora uzest cjelu INU ili neće dobit nijednog Azerbejđanca.

PO
polifonije
16:20 01.09.2021.

Plenković je nesumnjivo najveći političar i čovjek sa najvećim autoritetom na ovom skupu.

OX
OxiMorone
12:19 01.09.2021.

Sama krema bivšeg Varšavskog pakta, čiji je domaćin SR Slovenija, naravno, nista bez bratske republike SR Hrvatske.