Za dostojanstven život

Plenković izvijestio koje je sve mjere Vlada poduzela za hrvatske branitelje

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Sjednica Vlade
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Sjednica Vlade
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Sjednica Vlade
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Sjednica Vlade
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Sjednica Vlade
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Sjednica Vlade
26.09.2019.
u 10:55
Do kraja mandata ove Vlade planirano je donošenje Nacionalnog plana skrbi za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji, napomenuo je premijer
Pogledaj originalni članak

Premijer Andrej Plenković danas je na Vladi govorio o mjerama koje je Vlada RH dosad učinila kada je riječ o dignitetu Domovinskog rata, pravima branitelja, položaju hrvatskih vojnika i policajaca. "Ova Vlada poduzela je niz konkretnih mjera kako bi uloga hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata bila trajno i dostojanstveno vrednovana", kazao je premijer.

Donesen je novi Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji kojim su, između ostalog, vraćena ukinuta prava, zaštićena stečena prava pripadnika HVO-a, otvoren je rok za podnošenje zahtjeva za priznavanje statusa hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata i HRVI-a iz Domovinskog rata s osnova oboljenja, uređena su mirovinska prava te omogućen rad uz mirovinu, uvedena je naknada za nezaposlene hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji, naglasio je premijer Plenković.

Premijer je rekao da je donesen i Zakon o osobama nestalima u Domovinskom ratu – prvi jedinstveni zakon koji uređuje nematerijalna prava osoba nestalih u Domovinskom ratu i njihovih obitelji, pravo da doznaju sudbinu svojih članova te postupak njihova traženja. Kazao je da su započeli s provedbom Programa preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Do sada je, kazao je premijer, pregledano 51.409 branitelja.

"U prosincu 2018. godine započeli smo s provođenjem projekta palijativne skrbi u suradnji sa Specijalnom bolnicom za produženo liječenje Duga Resa. U srpnju 2019. godine sklopljeni su Ugovori o suradnji i s Općom bolnicom Nova Gradiška te s Općom i veteranskom bolnicom Hrvatski ponos – Knin. Stambeno smo zbrinuli 1478 članova obitelji smrtno stradalog hrvatskog branitelja, HRVI i dragovoljaca iz Domovinskog rata, od čega je dodijeljeno 236 stanova te 776 stambenih kredita i 466 financijskih potpora. Započeli smo izgradnju stanova u Dubrovniku, Imotskom te pripremne radnje za izgradnju stanova u Zagrebu, Makarskoj, Kutini i Podstrani", kazao je premijer.

MHB prvi put planira i provodi EU projekte, za koje je dostupno više od 736 milijuna kuna, dodao je premijer na sjednici Vlade.

"Projekti se odnose na uspostavu veteranskih centara, samozapošljavanje, edukaciju, psihosocijalno osnaživanje, jačanje poduzetništva hrvatskih branitelja te članova njihovih obitelji, kao i jačanje kapaciteta udruga iz DR i braniteljskih zadruga.
Od početka mandata kontinuirano se povećava proračun resornog ministarstva. U 2016. godini proračun Ministarstva hrvatskih branitelja iznosio je 913,851.018 kuna te je rastao kroz godine. Za 2019. godinu u proračunu MHB osigurano je 1.362,777.709 kuna. Do kraja mandata ove Vlade planirano je donošenje Nacionalnog plana skrbi za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji. Planirana je i izgradnja veteranskih centara – započet će radovi izgradnje veteranskih centara u Daruvaru, Petrinji, Sinju i Šibeniku, za što je iz EU fondova osigurano više od 328,8 mil. kn", kazao je.

Nadalje, premijer je rekao da će Ministarstvo raspisati natječaj financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda, a kojim će se potaknuti samozapošljavanje više od 400 nezaposlenih hrvatskih branitelja, nezaposlene djece smrtno stradalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, djece dragovoljaca i djece HRVI-a iz Domovinskog rata.

"Nastavit ćemo voditi brigu i o zdravstvenom stanju naših branitelja te ćemo uvesti dodatne preglede radi ranog otkrivanja bolesti koje su najčešći uzroci smrtnosti hrvatskih branitelja. Očekujemo stambeno zbrinjavanje još 1000 stradalnika iz Domovinskog rata i dragovoljaca iz Domovinskog rata", istaknuo je premijer na sjednici Vlade.

 

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 12

DU
Deleted user
11:33 26.09.2019.

Idu izbori... Ovo je jedino vrijeme kad sluge Novog poretka čuju glas hrvatske sirotinje. Samo narod nije više ovca,da im zaboravi.Zaboravi marakeški sporazum,Istambulsku konvenciju,propale zrakoplove,200 tisuća odseljenih,Željka Komšića,Milorad Pupovca,pokradeni referendum o izbornom zakonu itd..Ja se barem nadam da narod nije ovca. Za Plenkovića ne bi glasao i da mu je protukandidat četnički vojvoda Vojislav Šešelj.Prije bi zaokružio Voju.

Avatar navijač
navijač
11:38 26.09.2019.

Samo onaj koji zaštiti braniteljska prava ustavom , kao naprimjer manjinska , može reći da je napravio nešto za branitelje. Ovo što Plenković radi je politika mrkve i batine.

OB
ObrenM
11:26 26.09.2019.

Sto ce ovaj jos izmisliti i obecati "stoki sitnog zuba" za ostanak u omiljenoj zlatnoj stolici.Dok puk nije obecao novi referendum (bez Kuscevicevog brojanja glasova) zakon o odlasku u kasniju mirovinu,koju trazi EU sada se ne spominje.Sve za vlast-vlast za nista.