Platforma 112:

'Vlada je u prvih 100 dana pokazala pozitivan odmak od prošle, ali i neke loše strane'

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
'Vlada je u prvih 100 dana pokazala pozitivan odmak od prošle, ali i neke loše strane'
26.01.2017.
u 10:23
Jelena Berković: Negativno je to što ne postoje jasni okviri odnosa prema zločinačkom režimu NDH
Pogledaj originalni članak

Vlada je u prvih 100 dana pokazala pozitivan odmak od agende prethodne vlade koja je vodila ka modelu suprotnom od liberalne demokracije, no pokazala je i neke loše strane, poput manjka transparentnosti i pritisaka na neovisna tijela kakvo je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

Ocjena je to koju su na konferenciji za novinare pred Banskim dvorima uoči današnje sjednice Vlade iznijeli aktivisti Platforme 112.

Jelena Berković upozorila je i na odustajanje od kurikularne reforme, protivno najavama premijera Andreja Plenkovića uoči parlamentarnih izbora.

- Negativno je to što ne postoje jasni okviri odnosa prema zločinačkom režimu NDH. To su loši simptomi, što ne znači da ubuduće neće biti pozitivnih koraka u drugom smjeru – dodala je Berković.

Sandra Benčić korakom naprijed smatra zaustavljanje proračunskih rezova prema obrazovanju i socijali, no zabrinjava je najava da će se manjak nadoknaditi kroz prodaju tvrtki u državnom vlasništvu.

- U debatama prije izbora 2015. i 2016. sve su političke stranke bile apsolutno protiv privatizacije HEP-a, a sad se ipak na tome radi – podsjetila je Benčić.

Smatra kako je prije bilo kakve privatizacije HEP-a nužno provesti široku javnu raspravu i utvrditi što o tome misle građani. Benčić je nezadovoljna i poreznom reformom koja, kaže, dodatno produbljuje socijalne razlike u društvu, kao i Vladinim "tapkanjem u mjestu" kad su u pitanju azilanti. Vladu je prozvala i za odugovlačenje s donošenjem Strategije borbe protiv diskriminacije.

Bernard Ivčić upozorava, pak, na "zbunjujuću i nejasnu energetsku politiku Vlade"". Podsjetio je da je u programu Vlade donošenje nove energetske strategije, usklađene sa Strategijom niskougljičnog razvoja.

- Samo dva mjeseca kasnije, najavljuje se da će se prodati dio HEP-a kako bi se kupio dio Ine. Spin o tome da će se prodajom HEP-a osigurati transparentnije upravljanje zvuči kao a su ga smislili isti stručnjaci koji su Vladu savjetovali da proda Inu – uvjeren je Ivčić.

Pozitivnim smatra novi Plan gospodarenja otpadom, no upozorio je kako je nužno njegovo kvalitetno provođenje.

Platformu 112 zabrinulo je donošenje porezne reforme bez procjene učinaka i savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, a nadaju se da to neće izostati i kod novootvorenih velikih političkih pitanja.

>> Beljak poručio da je prošlo 100 dana: 'Vlada nije napravila ništa od onoga što je trebalo'

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

OL
olrajt
11:06 26.01.2017.

Vlada se je jasno postavila prema režimu NDH ali se nije jasno postavila prema komunističkom režimu!

MA
Markos
12:11 26.01.2017.

Pa ovaj Jelena nisam vas siguran, da je to tocno...ovaj mislim, da sam cuto premijera pa cak i predsjednicu nekako ono pa skoro miliun puta govoriti kako osudjuju sve totalitarizme pa tako i NDH...ali neki ocito sjedute na usima i meljete svoju mantru...sad jel je to zdravstveni problem ili je to neki pasivno agresivni mentalni sklop oko kojeg covjeku treba mnogo vremena, da ga prepizna pa onda i izljeci.

OL
olrajt
10:56 26.01.2017.

Vladu(i to bilo koju) moći će se ocijeniti pozitivno kada minimalnu plaću digne barem na 800 eura koliko iznosi socijalna pomoć u Njemačkoj!Onda i mladi u tolikoj mjeri neće odlaziti van a i demografska slika će se popraviti.