NOVA OSOBA NA ČELU

Večernji doznaje: Péter Ratatics će biti novi predsjednik Uprave INE

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Zagreb: Upravna zgrada Ine
Foto: MOL
Péter Ratatic
23.09.2022.
u 16:39
Na čelu uprave Ine Ratatics bi trebao zamijeniti Sandora Fasimona, koji je, zajedno s preostalim mađarskim članovima uprave, podnio ostavku nakon izbijanja megaafere s preprodajom plina.
Pogledaj originalni članak

Nadzornom odboru Ine, koji bi po ranijim najavama do srijede trebao imenovati novu upravu kompanije, mađarski MOL već je poslao imena svojih kandidata. A na čelo uprave bi, kako doznajemo iz pouzdanih izvora, trebao zasjesti Péter Ratatics, trenutno na funkciji izvršnog potpredsjednika MOL-a za potrošače. Mađari će predložiti kao članove Uprave Krisztian Pulay i Berislav Gašo. Podsjećamo, dvojica člana Uprave s mađarske strane Jozsef Simola i Ferenc Horvath podnijela su ostavku prošlog tjedna.

INA na naš upit nije niti demantirala niti potvrdila ovu informaciju
 
"Nadzorni odbor Ine najavljen je za idući tjedan. To tijelo nadležno je za imenovanja i razrješenja članova Uprave. INA će, kao i dosad, pravovremeno obavještavati javnost o svim donesenim odlukama", kazali su nam iz Ine.

Na čelu uprave Ine Ratatics bi trebao zamijeniti Sandora Fasimona, koji je, zajedno s preostalim mađarskim članovima uprave, podnio ostavku nakon izbijanja megaafere s preprodajom plina. Za razliku od Mađara, hrvatski članovi uprave ni na poziv premijera Andreja Plenkovića ostavke nisu podnijeli pa će na prijedlog Vlade biti smijenjeni.

No, i tu je, podsjetimo, prošlog tjedna došlo do komplikacije nakon što je jedan od trojice Vladinih kandidata, Emanuel Kovačić, odustao od kandidature svega nekoliko sati nakon što su Banski dvori s njegovim imenom izišli u javnost. Tko će, uz Miroslava Skalickog i Hrvoja Šimovića, umjesto Barbare Dorić, Nike Dalića i Darka Markotića predstavljati hrvatsku stranu u upravi Ine još uvijek nije poznato, a naši izvori govore kako o novom imenu još nije odlučeno.

Jasno je pritom kako odabir kandidata nije lak posao, s obzirom na to da će novi članovi uprave nakon izbijanja afere biti daleko javno eksponiraniji od svojih prethodnika što ove funkcije, iako iznimno lukrativne, čini manje atraktivnima u odnosu na ranije godine.

Podsjetimo, Nadzorni bi odbor na istoj sjednici trebao odlučiti i o otpremninama trojca na odlasku, pri čemu je Plenković najavio kako im otpremnine, unatoč ugovorima, neće biti isplaćene. Koliko one točno iznose službeno nikada nije otkriveno, no neslužbene informacije koje prenose mediji govore da bi Dorić, Dalić i Markotić po ugovoru iz Ine trebali otići s ukupno više od četiri milijuna kuna.

VIDEO: Svi su zastupnici ustali i zapljeskali, a tajnik Bukarica se rasplakao: 'Teško je naći osobu kao ti'

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 17

MA
Markhan
22:07 23.09.2022.

Dok su Mađari časno dali otkaze i već doveli još bolje, naši se još koprcaju i bore za otpremnine. To je slikoviti prikaz zašto MOL vlada Inom, a ne obrnuto. I još lagano elegantno nabiju kajlu postavivši Hrvata koji će raditi za njihove interese. Pulay je također super, želim im svu sreću. Koga uostalom briga za preostalo troje niškoristi?

SL
slavenZadravec
19:25 23.09.2022.

Toliko o hrvatskoj suverenosti.

LI
lipa75
18:19 23.09.2022.

Od početka ove afere u Ini niti jedna riječ o izvršnim direktorima u Ini - sve Mađarima. U praksi, protivno hrvatskim zakonima, oni vode Inu, a ne uprava. Vlada se kao nešto busa u prsa oko smjena u upravi Ine, međutim manji smo od makovog zrna i nemamo nikakav utjecaj na izvršne direktore, odnosno njihova imenovanja ili razriješenja.