Drama

Pedeset dana do izbora HDZ gubi većinu u Saboru?

Foto: Robert Anić/PIXSELL
Pedeset dana do izbora HDZ gubi većinu u Saboru?
12.10.2011.
u 11:30
Zatraži li oporba glasovanje o povjerenju i Vlada ga ne dobije, izbori bi mogli biti 15 dana ranije, tvrdi dr. Mirjana Kasapović.
Pogledaj originalni članak

Svega deset dana prije raspuštanja Sabora Vlada nema većinu i, da se danas u Saboru provede glasovanje o povjerenju Vladi, teško da bi uspjela dobiti potrebnu podršku 77 zastupnika.

Bojkot SDSS-a

"Poslušnost" im je zbog slanja Zakona o ništetnosti u proceduru, doznajemo od izvora u HDZ-u, otkazao SDSS. U isto vrijeme na glasovanju ne mogu računati na zastupnicu Biancu Matković jer je tek rodila, a u Sabor zbog zdravstvenih razloga nije lako dolaziti ni zastupnicima Marku Turiću i Branku Vukeliću. Kada se tomu pribroji i glas nezavisnog zastupnika Ive Sanadera koji je u pritvoru te glasovi nezavisnih Ivana Čehoka i Zlatka Horvata, dobije se ukupno devet ruku manje nego na početku mandata iliti potpora od svega 74 zastupnika. I iako za većinu zakonskih prijedloga na dnevnom redu treba tek obična većina, odnosno većina prisutnih zastupnika uz zadovoljava nje kvoruma, neki se zakonski prijedlozi poput Zakona o pučkom pravobranitelju ipak neće moći izglasati. Isto je tako nemoguće u ovakvoj situaciji očekivati da će se izabrati članovi novog Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa, na što je apelirala i sama šefica stranke Jadranka Kosor s mini stranačkog sabora u Velikoj Gorici.

– Jako nam je teško skupiti i sve svoje ljude u Saboru, a sada uza sve to SDSS-ovci prijete potpunim bojkotom rada Sabora. Lako za glasovanje, ali problem će biti rad u nekim odborima gdje nam je SDSS-ov glas presudan. Mnogo će toga ovisiti i o nezavisnima Čehoku i Horvatu i o tome hoće li ili neće doći u Sabor – tvrdi jedan zastupnik HDZ-a.

Politologinja Mirjana Kasapović uvjerena je da bi se ovakva situacija mogla iskoristiti za pomicanje datuma izbora na 15 dana ranije.

– Smatram da bi oporba trebala tražiti glasovanje o povjerenju Vladi i, ako ga Vlada ne dobije, Sabor bi se mogao raspustiti ranije. Nije kasno jer je dragocjen svaki dan u kojem ova vlada ne bi bila na vlasti – kaže profesorica Kasapović. Dodaje i kako je potez SDSS-a da opstruira rad Sabora deset dana prije njegova raspuštanja licemjeran jer su sve ovo vrijeme održavali Vladu na životu.

Raspad koji nije važan

– Zato se iskreno nadam da će izbori donijeti potpunu smjenu vlasi i da ni jedna stranka koja u toj vlasti sada sudjeluje neće biti dio nove vlade. Pa ni HSLS koji je također jedan dobar dio bio dio vlasti – smatra prof. Kasapović. Politički analitičar Žarko Puhovski ima drukčije mišljenje te smatra da nema nikakva smisla slati zahtjev za interpelaciju "pet do dvanaest".

– Time se ne bi mnogo dobilo. Možda bi se moglo ranije raspustiti Sabor i možda ranije održati izbori, ali oporba, uvjeren sam, to neće učiniti – kaže Puhovski. Jer bi time, dodaje, samo pokazala kako se previše žuri doći na vlast, što bi izazvalo više negativan nego pozitivan odjek kod građana, a doveli bi predsjednika Ivu Josipovića u vrlo neugodan položaj. Istina je, dodaje, da se Vlada praktično raspala, ali u trenutku u kojem to više nije važno.

– Mislim da činjenicu da HDZ ima devet ruku manje nitko neće sada htjeti iskoristiti jer su se svi oni "naštimali" na 4. prosinca. Osim toga, sve i da podnesu zahtjev za interpelaciju, pitanje je kada bi on točno došao na dnevni red. Sigurno ne bi prvi dan, nego bi se čekao krajnji rok, a to je osam dana od podnošenja – kaže Puhovski, koji je uvjeren da je politika SDSS-a da bojkotira rad Sabora samo taktika kojom se pripremaju za prelazak na drugu stranu. Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac poručio je kratko kako je njegova stranka odlučila glasovati protiv Zakona o ništetnosti, a kako će glasovati o ostalim zakonima, dodaje, nisu raspravljali.

ZAKONSKA OBVEZA

Liječnici prisiljeni ljude prijavljivati policiji: 'Pridržavat ćemo se toga, nema razloga da se zbog toga ljute na nas'

Za privremenu nesposobnost do 6 mjeseci samo upozorenje, a ako je razdoblje nesposobnosti dulje, liječnik je dužan javiti to policiji. Obaveza je to svakog liječnika koji je obavio pregled ili liječio vozača, kao i njegova izabranog odnosno obiteljskog liječnika, a propisuje je Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače koji stupa na snagu sljedeći tjedan.

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 46

SO
Somelier
11:41 12.10.2011.

\" Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac poručio je kratko kako je njegova stranka odlučila glasovati protiv Zakona o ništetnosti,\" Treba vidjeti koje zakonske mjere se mogu poduzeti protiv Pupovca pošto on u Hrvatskoj sprovodi srbijansku politiku, umjesto da vodi politiku srpske manjine u Hrvatskoj.

SM
samo-malo
11:42 12.10.2011.

Svatko si umišlja kako njemu paše, Bože dragi prof. i još ne zna da oporba treba imati 77 ruku da izglasa pad vlade.

TO
Toni50
11:49 12.10.2011.

Pedeset dana do izbora HDZ gubi većinu u Saboru? Da ima pravde za sve nebi li dijeli sudbinu Sanadera ? Koliko je meni poznato nije samo kažnjen bio i procesuiran Alka Pone kao vođa mafije !