Ustavni sud uputio oštru kritiku Vrhovnom sudu

Parnica o Jandrokovićevu rješenju iz 2009. na početku

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Nastavljena 8. sjednica Sabora
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
14.10.2021.
u 09:02
Diplomatkinja povučena iz Japana zbog gubitka spora morala je RH platiti 157.520 kuna troška
Pogledaj originalni članak

Pet sudova rješava radni spor koji je izbio zbog rješenja koje je potpisao Gordan Jandroković kao ministar vanjskih poslova, i nakon 12 godina parnica je na početku jer je Ustavni sud ukinuo sve presude pa i revizijsku zbog koje su Vrhovnom sudu upućene oštre kritike.

Tražila 1,367 milijuna kuna

Djelatnica Ministarstva vanjskih poslova Narcisa Bećirević, nakon što je ministrovim rješenjem povučena iz veleposlanstva u Japanu, tražila je isplatu razlike plaće od 1,367 milijuna kuna s kamatama, koliko bi tijekom dvije godine bila više plaćena radeći u Japanu kao diplomat-savjetnik nego u Zagrebu.

Tužba je odbijena pa je državi morala naknaditi 157.520 kuna parničnog troška. Bećirević je smatrala da je ministrovo rješenje neutemeljeno jer je naknadno u pravomoćno okončanom stegovnom postupku oslobođena odgovornosti za počinjenje teške povrede službene dužnosti.

Viši službenički sud poništio je prvostupanjsku osudu obrazlažući da nije povrijedila dužnost dopisom poslanim nadzornom odjelu Ministarstva o nagomilanim problemima u Veleposlanstvu jer je bio pod oznakom “povjerljivo” i nedostupan javnosti. To je potvrdio i Visoki upravni sud. Ali parnični sudovi su, pozivajući se na drugu odluku VUS-a prema kojoj je ministrovo rješenje zakonito, odbili njezinu tužbu.

Jer, Zakon o vanjskim poslovima predviđa da se diplomati u pravilu raspoređuju na četiri godine, ali i da ministar može odluku o povlačenju donijeti i prije isteka roka, bez dodatnih uvjeta. Vrhovni sud je obrazložio da je parnični sud vezan pravomoćnom odlukom u upravnom postupku pa to što je oslobođena stegovne odgovornosti “nije odlučno u ovoj pravnoj stvari”.

To bi onda značilo da protiv ministrove odluke nema pravnog sredstva, prigovoreno je u ustavnoj tužbi. Ustavni sud utvrdio je da je Općinski radni sud u Zagrebu nakon više od pet godina vođenja postupka odbio tužbeni zahtjev jer je ministrovo rješenje postalo konačno, a uopće se nije osvrnuo na to što je Bećirević sve vrijeme tvrdila da je povučena iz Japana zbog pokrenutog stegovnog postupka.

I Županijski sud u Osijeku je potvrdio prvostupanjsku presudu, a i Vrhovni sud se pozvao na diskrecijsku ovlast ministra “implicirajući” da to “nema veze s disciplinskim postupkom”.

Rigidno i formalistički

Ustavni sud je obrazložio da “nijedan sud nije uložio nikakav napor da sagleda okolnosti” iz tužbe “nego su samo rigidno i pretjerano formalistički držali činjenice da je rješenje o povlačenju od 9. srpnja 2009. konačno...”.

Zatim, “u najmanju ruku začuđuje odgovor Vrhovnog suda da podnositeljica traži naknadu štete zbog donošenja rješenja o povlačenju, a ne zbog neopravdano pokrenutog disciplinskog postupka”. Iako i u odgovoru na tužbu, a i iz obrazloženja VUS-a proizlazi da je iz Japana povučena zbog pokrenutog postupka.

Dapače, i RH je predlagala prekid parnice do okončanja upravnog spora o stegovnom slučaju! Vrhovni sud je to “ignorirao te potpuno proizvoljno protumačio razloge podnositeljičina povlačenja temeljeći svoj zaključak na pretpostavci koja nije poduprijeta dokazima u spisu”, obrazložilo je vijeće US pod predsjedanjem Ingrid Antičević Marinović.

>> VIDEO Detalji strašne nesreće: Dijete je prelazilo preko zebre, usmrtio ga je 35-godišnjak vozeći prebrzo

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

TV
Tvrdjava
22:25 14.10.2021.

Skolski primjer da stranke shuruju kad je u pitanju obraz pseudovelikasha..