tiranija tržišta

Papa zatražio financijsku reformu: 'Novac je postao idol'

Foto: Reuters/PIXSELL
Papa zatražio financijsku reformu: 'Novac je postao idol'
16.05.2013.
u 13:23
Zaduživanja i krediti udaljuju države od njihovih realnih ekonomija, a građane od njihove kupovne moći, rekao je papa Franjo
Pogledaj originalni članak

Većina muškaraca i žena našeg vremena živi u svakodnevnoj neizvjesnosti sa zlokobnim posljedicama, kazao je papa Franjo danas u Vatikanu primivši veleposlanike više država. To je bio prvi veliki govor pape Franje o svjetskoj ekonomskoj krizi u kojem je denuncirao tiraniju tržišnih zakona i zatražio reforme i konkretnu pomoć ljudima u teškoćama. Papa Franjo primio je u dvorani Clementini apostolske palače nove veleposlanike Kirgistana, Antigue i Barbude, Luksemburga, Botswane koji su mu predali vjerodajnice.

Bila je to prilika za papu Bergoglija da govori o ekonomskoj krizi i korupciji. Prijavio je zavodljivu korupciju koja se proširila sa svojim ticalima, te egoističku utaju poreza, dvije pojave koje su poprimile svjetske dimenzije. Govoreći o tržišnoj ekonomiji, papa Franjo je kazao kako se „uvodi nova nevidljiva, pokoji puta virtualna, tiranija koja nameće unilateralno i bez mogućih popravaka svoje zakone i pravila“.

- Zaduživanja i krediti udaljuju države od njihovih realnih ekonomija, a građane od njihove kupovne moći. Želja za moći i posjedovanjem postala je bez limita - kazao je papa Franjo.

- Novac je postao idol. Ideologije promiču apsolutnu autonomiju tržišta i financijskih spekulacija - primijetio je Franjo i tu pojavu nazvao „tiranijom tržišnog zakona“, pa je zatražio „financijsku reformu i pomoć siromašnima“.

- Treba priznati da većina muškaraca i žena našeg vremena i dalje žive u svakodnevnoj privremenosti, nestalnosti, sa zlokobnim posljedicama. Strah i dešperacija uzimaju srca mnogih osoba i u tzv. bogatim zemljama radost življenja se smanjuje, neuljudnost i nasilja su u porastu, siromaštvo postaje sve očitije - prijavljuje papa Franjo. U sadašnjoj ekonomskoj krizi „dohodak manjine raste na eksponencijalan način, dok se istodobno dohodak većine smanjuje“, kazao je Papa.

- Ljudsko biće je smatrano kao potrošno dobro koje se može upotrijebiti i onda baciti. To je zastranjenje koje se uviđa na individualnoj i društvenoj razini i koje biva favorizirano - kazao je Franjo i pozvao na solidarnost.

- Papa voli sve ljude, bogate i siromašne, ali ima dužnost, u ime Krista, podsjetiti bogatog da mora pomoći siromašnom, da ga mora štovati i promicati“, kazao je Franjo u svom govoru veleposlanicima, dakle državnicima i ljudima cijelog svijeta. U svom prvom opširnijem govoru o ekonomskoj krizi, papa Franjo je ukazao na mnoge probleme s kojima se susreću muškarci i žene današnjice, te pozvao one koji posjeduju na solidarnost prema onima koji potrebuju.

>> Papa: Društvo u kojemu nemaju svi mogućnost da rade nije pravedno

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.