upozoravao vjernike

Papa: Korona otkrila sljedbenike Poncija Pilata

Foto: REMO CASILLI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Pope Francis holds weekly audience
Foto: ©ALESSIA GIULIANI/Milestone Media/PIXSELL/IPA/PIXSELL
Pope Francis takes off his face mask
Foto: Vandeville Eric/ABACA/PIXSELL
Pope Francis Takes Off His Face Mask - Vatican
10.09.2020.
u 17:37
Htjeli bi prisvojiti moguća rješenja, kao što je slučaj s cjepivima, da bi ostvarili ekonomsku korist, kaže papa Franjo
Pogledaj originalni članak

Kriza zbog pandemije koronavirusa pogađa sve, kazao je jučer papa Franjo tijekom opće audijencije srijedom koja je održana u dvorištu apostolske palače San Damaso u prisutnosti vjernika. Papa je više puta upozorio prisutne da se ne skupljaju te apelirao da se izbjegne širenje zaraze držanjem sigurnosnog razmaka, naglašavajući da će se naći “stolac za svakoga”… Papa Franjo je gotovo kao neki redar upozoravao osobe u dvorištu palače San Damaso, koje je mnogo manje od Trga Svetog Petra na kojem se inače održavaju opće audijencije srijedom.

Koronavirus je pokazao duboku isprepletenost između zajedničkog dobra i dobra pojedinaca, te je papa rekao da je “zdravlje, osim što je individualno, i javno dobro” zbog čega se zdravo društvo zauzima za zdravlje svih. Papa Franjo u svojim katehezama govori o tome kako ozdraviti osobno i društveno tkivo te se poziva na Crkvenu društvenu doktrinu. U prošlotjednoj katehezi, kada su nakon šest mjeseci prvi put na općoj audijenciji bili i vjernici, govorio je o solidarnosti i nepravdama koje nanosi bolesna ekonomija, a sada je istaknuo kako je pravo dobro zajedničko, a ne samo individualno.

Franjo upozorio je na to da “nažalost, nazočimo uskrsnuću interesa pojedinaca”. Iznio je i primjer: ima onih koji bi htjeli “prisvojiti moguća rješenja, kao što je slučaj s cjepivima, da bi ostvarili ekonomske koristi”, kazao je Franjo. Ima i onih koje jednostavno ne zanima patnja drugih, prelaze preko toga i idu svojim putem, kazao je Franjo i nazvao ih sljedbenicima Poncija Pilata, koji “peru ruke” pred teškoćama drugih. Kršćanski odgovor na pandemiju i ekonomsko-društvenu krizu koja je uslijedila temelji se na ljubavi, kazao je Papa, prije svega Božjoj ljubavi koju treba imati ne samo prema onima koji nas vole, poput obitelji ili prijatelja, već i prema onima koje ne poznajemo, strancima, pa i neprijateljima. Najviša točka svetosti je voljeti neprijatelja, mada je to koji put teško, priznaje Papa, ali to se umijeće može naučiti.

Papa Franjo je kazao i da “politika ne uživa dobru reputaciju”. Dobra politika treba imati za cilj zajedničko dobro, a često mišljenje o njoj nije dobro, “i znamo zašto”, kazao je Papa i dodao kako to ne znači da su svi političari negativni ili zločesti. U povijesti čovječanstva bilo je “mnogo političara svetaca i ne treba se predati toj negativnoj slici o njima, već reagirati pokazujući djelima da je moguća, dapače, potrebna dobra politika koja u središte stavlja čovjeka i zajedničko dobro”, zaključio je papa Franjo.

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

IM
Inmerps mod aZ
18:40 10.09.2020.

Na sljedecim izborima ja cu nastupiti s programom 'stolac za svakoga'. Ne fotelja jer fotelja vuce na korupciju i uhljebnistvo. Stolac za svakoga. Da. Stolac.

CH
Chan
18:46 10.09.2020.

Slazem se s tobom vezano za Poncija Pilata - to je tako i bilo. Isus nije uopce bio stavka u to doba, a niti je nesto posebno narusavao drzavni suverenitet. No, fora mi je sto papa kritizira privatne interese i legitimne tvrtke koje zele zaraditi na cjepivu - sto je sasvim normalno - a ne vidi svoju instituciju sto radi sa ogromnim novcem koje ima i bogatstvom koje stalno raste. Zasto nije on ulozio u cjepivo i djelio ga "potrebitima" nego samo kritizira druge? Dosta je samo vidjeti ponasanje crkve u HR i sve postaje jasno. Propagiraju siromastvo, a nema pohlepnije institucije. Ali to rade zato jer mogu.

SO
Sotona
18:10 10.09.2020.

kazao je Franjo i nazvao ih sljedbenicima Poncija Pilata, koji “peru ruke” pred teškoćama Istina je; Poncije je bio protiv toga da se Isusa osudi razapne jer nije vjerovao da je on neko i nešto i da ugrožava sistem vlasti. On ga nje držao za šarlatana i nekog malo jače zbunjenog koji se pravi važan a naravno ne zna i ne može da dokaže ni pokaže nikakvo čudo ...Pa je bio čak i toliki dmokrata pa je pitao narod dli su a se ga oslobodi ili ubojicu Barabu . On je smatrao da će ga time spasiti . Međutiom znamo skoro svi su bili da se Isusa Razapne . Ponciju nije drugo prostalo jer je već bio opominjan da je na visokoj funkciji a da nije dovoljno sposoban da sudi i d ako se bude ponovo na njega žalilo da će biti smijenjen... Poncije je radio svoj poso prema tada važećim zakonima !!!