'Otkloniti prepreke'

Papa Franjo i patrijarh Bartolomej o ujedinjenju kršćana

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
Papa Franjo i patrijarh Bartolomej o ujedinjenju kršćana
26.05.2014.
u 09:54
U zajedničkoj izjavi papa i patrijarh obećavaju da će nastaviti na putu jedinstva među katoličkom i pravoslavnim Crkvama
Pogledaj originalni članak

Izjava koju su u Jeruzalemu potpisali papa Franjo i patrijarh Konstantinopolija Bartolomej novi je korak prema ujedinjenju kršćana. Moramo otkloniti prepreke koje se postavljaju među kršćanima kao što je otklonjen kamen postavljen na Isusovu grobu, kazao je Franjo.

Papa Franjo i patrijarh Bartolomej zagrlili su se na mjestu na kojem su se prije točno 50 godina zagrlili tadašnji papa Pavao VI. i tadašnji patrijarh Atenagora. Podsjetimo da su Pavao VI. i Atenagora tada otklonili međusobna izopćenja katolika i pravoslavaca proglašena 1054. godine nakon podjele Crkve. Franjo je kazao kako razlike između katolika i pravoslavaca ne trebaju plašiti ih na putu do punog zajedništva.

U zajedničkoj izjavi papa i patrijarh obećavaju da će nastaviti na putu jedinstva među katoličkom i pravoslavnim Crkvama i ističu kako je njihova dužnost zajednički raditi na zaštiti ljudskoga dostojanstva i humanoga društva u kojemu se nitko neće osjećati isključenim. „Kao što je otklonjen kamen s Isusova groba, tako se trebaju otkloniti prepreke koje još sprječavaju puno ujedinjenje među nama“, kazao je Franjo. Bartolomej i Franjo zajedno su, prvi puta u javnosti, izmolili Oče naš.

>> Franjo ponudio Vatikan kao mjesto palestinsko-izraelskih mirovnih pregovora

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 44

Avatar Ross_Komersant
Ross_Komersant
10:51 26.05.2014.

ha ha..kako da ne... Od ovog vrlo jednostavno NEMA NIŠTA. To svi jako dobro znamo. Realno za tim nema ni potrebe,a i nije sprovodljivo u praksi baš ni malo. Bez obzira na želje pojedinih verskih čelnika s obe strane. Oni ne predstavljaju veru u celini, te o tome ne mogu doneti ni knačne odluke. Poseno to važi za Sve-Vaseljenskog Patrijarha, koji je inače od kada je ustoličen pomalo bolećiv i blagonaklon prema Vatikanu generalno (lični razlozi) i sve što on izgovori i zastupa, nije stav Apostolskih Svetih Pravoslvnih Crkava, nega njega samog i eventualno Konstatinopoljske patrijaršije. Vartolomej nema nikakvu snažnu poziciju i snagu odlučivanja unutar pravoslvlja. On je samo legitimna figura, za razliku od pape. Glavnu ulogu , primat i uticaj na sve pravoslavce u svetu , danas ima isključivo RPC i patrijarh Moskovski i Cele Rusije (koja crkveno uključuje i Belorusiju i Ukrajinu) njegovo preosveštenstvo i svetost patrijarh Kiril . Za one koji ne znaju , a trebalo bi da znaju , to je sledeće. Prvo je postajalo Zapadno Rimsko carstvo ( sa centrom u Rimu) , odmah iza njega svetom vlada Istočno (pravoslavno) -Vizantijasko Rimsko Carstvo....koje ima najdužu vladavinu ( od svih carstava)i primat nad celim tadašnjim svetom..skoro 1000 godina.. ..Taj poredak traje i danas. ..Rimsko carstvo je opstalo do današnjeg dana. Kada je Konstatinoplj pao i kada je Istočno rimsko carstvo palo skoro nakon 1000 godina, sve značajne prinadležnosti tog carstva, čitav njegov arhetip i doktrina prelaze u Svetu Rusiju, koja od tog doba predstavlja direktnog i glavnog sukcesora Vizantije i vrh crkvene pravoslavne hijerarhije od najvećeg značaja je lociran u MOSKVU. Tako je Moskva po doktrini postala treći Rim i to svi crkveni i istorijski stručnjaci znaju i koriste kao termin. Konstationoplj postoji ali nema zvanični legitimitet ii uticaj još od pre skoro 600 godina. Tako je Vartolomej iako vaseljenski patrijarh , samo jedanak sa svim aostalima i imalegitimitet da protokolarno predstvalja Konstatinopolj. ništa manje ništa više. A pri tom nijedna druga pomesna istiočna crkva nema nikakvu obavezu da sprovede bilo kakvu odluku koju može da donese Vartolomej.Te iz tih razloga on i ne donosi nikakve odluke. Uskoro će se desiti zvanično za dve godine valjda V III Vaseljenski sabor, (poslednji VII, bio je pre više vekova) , te je važnost toga Sabora ogromna za sve Hrišćane pa i ceo svet. Doneće se mnogo važnih odluka , koncenzusom isključivo. A sigurno neće nijedna od tih odluka ići u pravcu ekumenizma . Ako nečeg i bude , biće to na čisto simboličkoj ravni, pa ni to..

Avatar Dolar=0
Dolar=0
12:28 26.05.2014.

samo Carigradska Patrijaršija, koja je upravo promoter svih ekumenističkih zbivanja i gibanja na globalnom planu. Iz te pomesne Crkve do sada se nije čuo ni jedan glas protivljenja ekumenističkom delovanju u reči i praksi poglavara i predstavnika te crkve. Naprotiv, otuda su se često mogle čuti samo reči osude i napada na one koji se širom Pravoslavlja trude da očuvaju "zalog vere" neuprljanu ekumenističkim zloverjem.

Avatar Dolar=0
Dolar=0
10:50 26.05.2014.

patrijarhu Konstantinopolija Bartolomej izdao hrišćanstvo.