MUČNE SCENE IZ ČEKAONICA

Pacijent medicinsku sestru udario nogom u prsa, drugi urlao i prijetio liječnici...

Foto: Zarko Basic/PIXSELL
Centar za hitni prijem Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
Centar za hitni prijem Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
Centar za hitni prijem Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice
Foto: Igor Soban/PIXSELL
KBC Sestre milosrdnice
25.02.2019.
u 16:54
Većina napada na medicinsko osoblje, kako psihičkih tako i fizičkih, i dalje ostaje neprijavljena
Pogledaj originalni članak

Vičući i psujući, u liječničku je sobu ušao nepoznati muškarac. Bijesno je mahao povijesti bolesti i ponavljao: “Ovo je sranje, vi ste kreteni i ubojice”. Liječnica ga je zamolila da se predstavi i kaže mirno čime točno nije zadovoljan, na što je nastavio vikati i psovati. Urlao je na liječnicu da je glupača i neznalica te je upitao što da on radi kod kuće s nepokretnom majkom i tko će se brinuti za nju.

Teško im je brinuti se za majku

Zaprijetio je liječnici da će ona platiti ako se njegovoj majci nešto dogodi. Doktorica je odgovorila da je majci potrebna briga u smislu hranjenja i davanja tekućine, ali da nema nikakvih akutnih bolesti. Muškarac joj se bijesno unosio u lice, mahao šakom i prijetio.

Liječnica je ustuknula i pobjegla u trijažnu sobu gdje su bili medicinska sestra i tehničar, zamolivši ih da zovu policiju i zaštitare. Muškarac se uto pojavio uz trijažni šalter i lupajući po staklu i dalje vrijeđao i psovao osoblje, a ljudi u čekaonici su se odmaknuli i utihnuli jer je malo nedostajalo do fizičkog obračuna. Došla je njegova supruga koja je bila smirena, ali je ponavljala kako je muž dijabetičar i kako im je teško brinuti se za nepokretnu majku.

Stigla su dva policajca i dok su uzimali podatke od svih uključenih, nastalo je komešanje i muškarac koji je prijetio liječnici zamahnuo je šakom na policajca. Liječnici i sestre tada su se zaključali u prostoriju, a pacijenti su pobjegli iz čekaonice, sve dok policija nije odvela agresivnog muškarca.

Riječ je o jednom od incidenata u KBC-u ‘Sestre milosrdnice’, koji se bilježe kao neželjeni događaji prema zaposlenicima, ako budu prijavljeni. A takve su prijave u porastu. Prošle godine bilo ih je 46, što je znatan porast u odnosu na 2017. godinu kad je bilo 28 prijava. U 2016. bilo ih je 15, a 2015. prijavljeno je 20 napada na liječnike i sestre. Najviše je verbalnih napada – 30 prošle godine, dok ih je godinu prije bilo gotovo upola manje (17), u 2016. deset a 2015. godine 18. Lani je prijavljeno 13 fizičkih napada, dok ih je godinu prije bilo osam, a 2016. četiri, dok je 2015. prijavljen samo jedan fizički napad na zaposlenike bolnice. Ostali napadi spadaju u kategoriju materijalnih, znači oštećen je inventar, aparati ili materijal.

– Prijava je sve više, to je činjenica. Najviše ih je u ambulantama gdje se zbrinjavaju hitni slučajevi, na Centralnom i na središnjem hitnom prijmu, na Klinici za psihijatriju te Klinici za kirurgiju. Svakako treba imati u vidu da je dio tih napada vezan uz osnovnu bolest pacijenata, na primjer bolesti ovisnosti, teže psihičke ili hormonske poremećaje i druge probleme.

Prilikom pružanja zdravstvenih usluga djelatnici se moraju osjećati sigurno i zato je potrebno dodatno raditi na prevenciji takvih napada poduzimanjem pojačanih mjera sigurnosti i unapređenjem uvjeta rada, osobito na teškim i zahtjevnim radnim mjestima gdje se zbrinjavaju potencijalno agresivni pacijenti – govori prim. dr. Vesna Čerfalvi, rukovoditeljica Ureda za osiguranje i unapređenje kvalitete zdravstvene zaštite KBC-a.

Sestru udario šakom u glavu

U rujnu je tako na Klinici za kardiologiju pacijent kasno navečer udario medicinsku sestru šakom u glavu. Srušila se na pod, a od udarca je imala mučninu, vrtoglavicu i glavobolju. Pacijent je naknadno izjavio da je to učinio instinktivno, samo ju je odgurnuo. Prije nekoliko dana humano sputan pacijent odvezao se, počupao sve sa sebe, udario medicinsku sestru nogom u nogu te uzeo u ruke škare. Potom je nogom u prsa udario drugu sestru i potrčao. Strgnuvši rolete s prozora skočio je na balkon, odakle je skočio na terasu susjednog odjela, zbog čega je i sam pretrpio ozljede.

Takvih i sličnih incidenata ima više nego što znamo, a većina prolazi neprijavljeno. U bolnici su nedavno proveli anketu o zadovoljstvu zaposlenika, a među ostalim izjašnjavali su se i o sigurnosti na poslu. Pokazalo se da je među 1846 zaposlenika, koliko ih je anketirano, psihičko nasilje ili uznemiravanje prijavilo samo njih 24%, a još četiri posto napada prijavili su kolege napadnutih. Čak 72% ih je izjavilo da nisu prijavili događaj. Fizički napad prijavilo je samo 26% napadnutih, dok je u sedam posto slučajeva napad prijavio netko od kolega. Dakle, većina ostaje neprijavljena.

Gleda li se najugroženiji odjel, Centralni hitni prijam, od 53 zaposlenika šesnaestero ih je imalo tri do pet fizičkih napada pacijenta, trinaestero ih je imalo jedan do dva takva nemila iskustva, a dvoje čak više od deset. Njih 21 nije imalo takvih iskustava. U Kazneni zakon odnedavno je uvršten i napad na liječnike s mogućom kaznom od pet godina zatvora, pa će tako slučajevi napada, koji nisu posljedica bolesti, ubuduće biti sankcionirani.

>>Prosvjed ispred Ministarstva zdravstva

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 32

MI
Mimizo
17:09 25.02.2019.

koja je svrha ovakvih medijskih napada i histerije na liječničko osoblje zbog pojedinačnih slučajeva stvara se stanje kao da je rječ o globalnom problemu možda se time hoće izvršiti pritisak i na one što su još ostali raditi u lijepoj našoj da takođe odu neznam šta je stvarno cilj

VA
Valer
17:09 25.02.2019.

Zašto autor članka nije napisao da se opisani slučaj dogodio prije 10, 50 ili 100 godina. Ali dobro zvuči za senzacionalizam i žutilo.

AU
austrougarskigeneral
17:25 25.02.2019.

nije lako biti doktor