Kloniranje DNK

Oživjet će izumrle životinje: Pticu dodo i još 23 vrste

Foto: Wikimedia Commons
Oživjet će izumrle životinje: Pticu dodo i još 23 vrste
29.03.2013.
u 19:52
Nadamo se da će ovaj put znanstvenici imati više uspjeha jer prethodni pokušaj nije dobro završio. Prije 10 godina tim francuskih i španjolskih stručnjaka uspio je klonirati izumrlu divlju kozu, ali je živjela samo deset minuta
Pogledaj originalni članak

Skupina američkih znanstvenika u život želi vratiti čak 24 izumrle životinje. U tu su se svrhu sastali ovoga tjedna na konferenciji u Washingtonu u organizaciji National Geographica. Sastavili su popis životinja na kojem su se, među ostalim, našli ptica dodo, papagaj iz Karoline i quagga, vrsta zebre koja je nekad živjela na jugu Afrike.

Oni su izabrani na osnovi niza kriterija kao što su ekološka funkcija, kvaliteta dostupnih uzoraka DNK kao i bakterijskih stanica izumrlih vrsta. Znanstvenici će se poslužiti nizom metoda, od uzimanja starih uzoraka DNK do pronalaženja zamjenske majke. No dinosauri ipak neće oživjeti jer je njihov DNK prestar.

Nadamo se da će ovaj put znanstvenici imati više uspjeha jer prethodni pokušaj nije dobro završio. Prije 10 godina tim francuskih i španjolskih stručnjaka uspio je klonirati izumrlu divlju kozu, ali je živjela samo deset minuta. Australci su pokrenuli projekt Lazarus čiji je cilj oživiti žabu koja je izumrla 1983. To će pokušati postići umetanjem zamrznutog genetskog materijala u sličnu živuću žabu.

>>Slavonsko čudo: Učenici iz Broda kloniraju biljke

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

GR
grgaman
09:58 11.01.2017.

Mogul ozivjet najveceg jugoslavenskog krvnika titoglavci tupoglavci bi mu se silno radovali i klanjali