TAKTIČKI ZRAKOPLOV Hawkeye E2C

Ovo je avion koji nadzire i hrvatsko nebo: Poslali su nam ga Francuzi, leti brzinom do 650 km/h, a stoji 1,2 milijarde kuna

Foto: ABACA/PIXSELL
Hawkeye E2C
Foto: Screenshot YouTube
Hawkeye E2C
15.03.2022.
u 09:39
Riječ je o taktičkom avionu američke proizvodnje koji služi za rano upozoravanje.
Pogledaj originalni članak

Premijer Andrej Plenković rekao je jučer da je avion Hawkeye E2C u vlasništvu Francuske kontrolirao hrvatski zračni prostor 12. ožujka, a to će učiniti i danas. Uslijedilo je to nakon pada bespilotne letjelice u Zagrebu, a koja je na sebi nosila i eksploziv. 

Riječ je o taktičkom avionu američke proizvodnje koji služi za rano upozoravanje. 

To je dvostruki turbopropelerski avion koji je 1950-ih dizajnirao Grumman Aircraft Company za američku mornaricu, a ovakve zrakoplove danas koristi i Francuska. 

 

Zrakoplov je dugačak gotovo 18 metara, promjer krila mu je 25 metara, a poseban je po rotirajućoj radarskoj kupoli promjera 7,3 metara koja je postavljena iznad krila i trupa. Leti brzinom od 650 kilometara na sat, a domet mu je 2700 kilometara. 

Hawkeye E2C ima ugrađene najsuvremenije radare, prati i snima stanje na terenu te javlja o lansiranim projektilima i navodi kopnene i zračne snage. 

Zrakoplovom upravlja peteročlana posada, s pilotom i kopilotom u pilotskoj kabini te još trojicom časnika koji se nalaze u stražnjem dijelu trupa.  Amerikanci su ga koristili u vijetnamskom ratu kao ''elektroničke oči mornarice'', a koristio se i tijekom rata u Perzijskom zaljevu. 

Cijena jednog takvog zrakoplova jest oko 180 milijuna dolara (oko 1,2 milijarde kuna), a trenutačno ga koriste Egipat, Francuska, Japan, Meksiko, Tajvan te SAD. 

Francuzi kupuju unaprijeđene zrakoplove 

Prije samo mjesec dana američki nosač aviona Harry S. Truman, zajedno s francuskim Charlesom de Gaulleom, u Sredozemlju je održao vježbe gdje je baš isprobavana njihova interoperabilnost i "razmjena" zrakoplova. Poseban je fokus stavljen na dijeljenje podataka i informacija jer američka mornarica koristi neke vrlo stroge sustave šifriranja i obje mornarice su se pobrinule da Francuzi mogu čitati takve šifrirane podatke i pristupiti im. Francuzi već desetak godina posjeduju "mali AWACS", E-2C Hawkeye koji se nalazi i na njihovu nosaču aviona, a stoji oko 200 milijuna dolara komad. Takav sada povremeno nadzire i hrvatski zračni prostor, a nakon "proboja" sovjetskog drona do Zagreba.

Prije mjesec dana francuska je mornarica prvi put testirala i njegovu naprednu inačicu, E-2D Advanced Hawkeye koji za sada koriste samo Amerikanci. Ministarstvo oružanih snaga Francuske objavilo je prije godinu dana da je odobrilo nabavu tri zrakoplova E-2D Advanced Hawkeye Airborne za rano upozoravanje i kontrolu (AEW&C). Ugovor je službeno dodijeljen u prosincu 2021. godine. Takvi unaprijeđeni zrakoplovi stoje oko 500 milijuna dolara po primjerku, a s rezervnim dijelovima i obukom i više. Ugovor za Francusku, za tri takva zrakoplova, stoji oko 2 mlrd dolara.

Na vježbama s Amerikancima, Francuzi su svoj E-2C slali na slijetanje na "Trumana", a Amerikanci svoj E-2D na slijetanje i uzlijetanje na Charles de Gaulle. Prije par godina francuski Rafalei su uspješno vježbali slijetanje i uzlijetanje na i sa američkog nosača aviona u vodama oko Newporta. Dokazali su interoperabilnost i stoga što se na oba nosača aviona koristi ista tehnologija, dakle koristi se katapultiranje i slijetanje s kukom.

Francuski se nosač zrakoplova nalazi na sredini južnog Jadrana u visini Dubrovnika, zbog zračne kontrole nad BiH, sada i RH, a američki "Truman" posve se približio ratištu u Ukrajini i trenutačno je stacioniran na samom ulazu u turski tjesnac Dardanele.

VIDEO Ante Kotromanović: Ako je bespilotna letjelica bila naoružana, to je bio napad na članicu NATO-a

VOJNI ANALITIČAR VEČERNJEG LISTA

Kotromanović: Ako je dron bio naoružan, onda NATO mora aktivirati članak 5 bez obzira je li ruski ili ukrajinski

Sustav jest zakazao, a najbitniji faktor takvog sustava su ljudi. Letjelica nije uočena u Rumunjskoj, netko je spavao. Nije uočena ni u Mađarskoj, a naše službe imale su prekratak rok, u šest minuta teško je reagirati i upozoriti nadležne, mi smo trebali biti o dronu obaviješteni, kaže vojni analitičar Večernjeg lista Ante Kotromanović

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 28

Avatar Zavratnica
Zavratnica
10:13 15.03.2022.

Što su dva preleta preko Hrvatske kako je objavljeno u medijima čuvanje neba?

ST
stefj
10:16 15.03.2022.

OK, taj može detektirati one stvari koje zemaljski radari ne mogu otkriti dovoljno rano, uglavnom niskoleteće objekte koji se ne vide radi zakrivljenosti zemlje... Inače bi Hrvatske trebala nabaviti neki patrolni avion, za patrole iznad mora. Gledao sam prezentaciju kako to Kanađani rade, imaju jedan avion koji patrolira na velikoj visini i snima, npr. čim neki brod isprazni balastne vode ili napravi nešto, odmah se piše kazana i šalje odgovornoj kompaniji... Dronovi koji su do sada kupljeni za tu svrhu, imaju premali dolet, kratko mogu biti u zraku te pokrivaju premalo područje...

GE
geler203
10:50 15.03.2022.

Deset američkih awacsa leti oko Ukrajine pa nam nitko nije dojavio o dronu.