zaposlili se

Ovi 'Mrsićevi volonteri' radili su za 1600 kn. Evo kakvih su dojmova!

Foto: ''
Petra jakopec
Foto: 'Nel Pavletic/PIXSELL'
'26.10.2013. Rijeka - Danijel Glavasevic jedan od mnogobrojnih mladih ljudi koji rade po Mrsicevu modelu od 1600 kuna. Photo: Nel Pavletic/PIXSELL'
Foto: Dušan Mirković/PIXSELL
mateja tomasevic,portal
Foto: 'Ivana Ivanovic/PIXSELL'
'27.10.2013., Split- Mario Popovic stazirao je za 1800 kn Photo: Ivana Ivanovic/PIXSELL'
Foto: ''
zoran stupar
28.10.2013.
u 11:05
Za jačanje mjera Europska unija sljedeće će godine iz svojih fondova Hrvatskoj dati 17,3 milijuna eura
Pogledaj originalni članak

Hrvatska će iduće godine iz europskih fondova dobiti 17,32 milijuna eura za provedbu mjera aktivne politike zapošljavanja. Najpopularnije je stručno osposobljavanje za 1600 kuna, poznatije kao Mrsićevo volontiranje.

Rekorderi u EU

– Podaci o osobama koje su bile uključene u stručno osposobljavanje tijekom 2011. i program završile tijekom 2012. govore da je njih 61,3% zaposleno u roku 12 mjeseci nakon završetka osposobljavanja – hvale se na Zavodu za zapošljavanje i dodaju da “treba imati na umu da su u 2011. i do sredine 2012. godine polaznici stručnog osposobljavanja za rad, osim u obrtništvu, bili uglavnom uključeni u tijelima državne i javne uprave koji u pravilu ne zapošljavaju nove radnike, a manjim dijelom kod poslodavaca u privatnom sektoru koji imaju mogućnost stvoriti radna mjesta i zadržati polaznika stručnog osposobljavanja”.

– Stoga očekujemo da će se pravi učinak mjere tek vidjeti – ističu u Zavodu za zapošljavanje koji je zbog velikog priljeva novonezaposlenih radnika na burzu rada postao najzaposlenija državna institucija. Bez posla je trenutačno oko 342 tisuće građana, a nezaposlenost će se znatno povećavati sve do ožujka 2014. i novog ciklusa sezonskih poslova.

Budući da Hrvatska, uz Španjolsku i Grčku, ima najveći broj nezaposlenih u Europskoj uniji, hrvatski budžet za nezaposlene podebljat će se približno za trećinu s predviđenih 17,3 milijuna eura (odnosno 130 milijuna kuna) iz EU fondova.

Budžet 521 milijuna kuna

Država ove godine izdvaja 521 milijun kuna za provedbu mjera aktivne politike zapošljavanja i jedna je to od rijetkih budžetskih stavki koja je znatno povećana posljednje dvije godine. Njezin učinak vidi se i u povećanju broja nezaposlenih uključenih u neke od programa za poticanje zapošljavanja. Ako je suditi po dosadašnjim podacima o 44 tisuće obuhvaćenih mjerama, iduće bi godine najmanje 55 tisuća nezaposlenih moglo dobiti neku priliku. Najveći je interes za stručno osposobljavanje za 1600 kuna, koje je od srpnja pojačano i plaćenim troškovima prijevoza. Do sredine listopada u program “volontiranja” uključeno je 11,3 tisuće novih osoba, a blizu pet tisuća preneseno je iz prošle godine. Mjera je dočekana s puno skepse jer ruši cijenu rada fakultetski obrazovanih ljudi, no kriza je učinila svoje. U dvije godine “stručno osposobljavanje” prihvatilo je više od 20 tisuća mladih. Proteklih je godina mjera bila ograničena na javnu upravu i uži krug mladih kojima je staž preduvjet za stručni ispit.

>>Svakoga dana na burzi rada novih 720 nezaposlenih

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.