JUŽNA KOREJA

"Ovakav torpedo koristi Sj. Koreja. Znači, oni su potopili naš brod"

Foto: AFP
"Ovakav torpedo koristi Sj. Koreja. Znači, oni su potopili naš brod"
18.05.2010.
u 09:29
Južna Koreja je prilikom uspoređivanja uzoraka koristila zalutali sjevernokorejski torpedo koji je pronađen prije sedam godina. Pokazalo se da oba projektila imaju isti sastav.
Pogledaj originalni članak

Uzorci eksploziva pronađeni u olupini južnokorejskog patrolnog broda Cheonan, koji je u ožujku potonuo u Južnome moru, identični su sastavu torpeda koje koristi Sjeverna Koreja, objavio je jutros neimenovani vojni izvor iz Južne Koreje.

"Nakon usporedbe analiza uzoraka eksploziva uzetih s olupine broda i sjevernokorejskog torpeda, imamo dovoljno dokaza da zaključimo da je Cheonan napadnut torpedom, prenijela je riječi južnokorejskog izvora agencija Jonhap.

Južna Koreja je prilikom uspoređivanja uzoraka koristila zalutali sjevernokorejski torpedo koji je pronađen prije sedam godina. Pokazalo se da oba projektila imaju isti sastav. To otkriće predstavlja korak naprijed u istrazi Južne Koreje o uzrocima eksplozije i potonuća patrolnog broda, u kojoj je poginulo 46 mornara. Nesreća se dogodila u Južnome moru, u blizini granice dviju Koreja.

Ukoliko umiješanost Pyongyanga bude dokazana, južnokorejske bi vlasti slučaj mogle iznijeti pred Vijeće sigurnosti UN-a i zahtijevati uvođenje novih sankcija toj zemlji.

Južna Koreja i SAD će inače u drugoj polovici godine u Žutome moru izvesti niekoliko vojnih vježbi kojima će pokušati preduhitriti neprijateljske podmorničke aktivnosti, o čemu su u telefonskom razgovoru rano jutros razgovarali predsjednici SAD i Južne Koreje.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

PA
parabellum
10:36 18.05.2010.

10:19h Agramer198 je napisao/la: I sad bi Južna Koreja trebala one u Pjongajngu upoznati sa sudbinom Atlantide. Ekipa je bahata da boli glava. ................................................................................................................................................... Juzna Koreja ce lajati ali nece nista poduzeti, znaju da ce ih u protivnom S. Koreja i Kina upoznati sa sudbinom Atlantide. Bahati su jer im se moze.

OB
-obrisani-
12:02 18.05.2010.

zanimljivo... porijeklo eksploziva nema nikakve veze... sj. koreanci vjerojatno koriste isti eksploziv u minama i torpedima. ključna je razlika u tome da li je brod potopljen torpedom ili minom, jer ako je brod ušao u sj. korejske vode i naletio na minu (kao defenzivno sredstvo) i onda je sam kriv...

OB
-obrisani-
22:25 20.05.2010.

A što će drugo bit, kad imaju luđaka za susjeda... I mi smo imali jednog nedavno.