NALOG PREMIJERA

Otkrivamo: Orepić na ledu, na pregovore s policijom Plenković poslao Milinovića

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
sabor
17.12.2016.
u 14:07
Iako je premijer dao zadatak Darku Milinoviću, navodno je tražio da se amandman povuče. Miroslav Tuđman uvjerio ga je da ipak ide
Pogledaj originalni članak

Vlada je na telefonskoj sjednici prihvatila amandman HDZ-a i Mosta kojim bi se otpremnine policajcima koji idu u mirovinu isplaćivale od 2018., a ne od 2019. godine. Dakle, iako je prva namjera bila da se otpremnine ponovno odgode na dvije godine, u četvrtak je ipak prihvaćeno da se odgode na godinu dana.

Nije imao sve podatke

Ono što je ostalo nepoznato jest to da je pregovore sa Sindikatom policije vodio HDZ-ov Darko Milinović, saborski zastupnik i potpredsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Neslužbeno doznajemo da je Andrej Plenković, premijer i šef HDZ-a, zadužio Milinovića, kao potpredsjednika tog saborskog odbora, da on vodi pregovore sa Sindikatom policije, a naši izvori tumače da je to zato što je očito procijenio da ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić sa Sindikatom policije ne bi mogao na zelenu granu.

– Nepojmljivo mi je da to Orepić nije mogao dogovoriti – komentirao je naš izvor iz HDZ-a koji je upoznat s okolnostima tih pregovora. Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost prvo je održao sastanak s ministrom Orepićem i njegovim ljudima, a onda je Milinović pregovarao sa Sindikatom policije čiji je predsjednik Dubravko Jagić. Sindikalci su tada dali do znanja da su oni za varijantu odgode od šest mjeseci, ali da mogu pristati i na godinu dana. No iako je Milinović, prema Plenkovićevu nalogu, sa Sindikatom policije dogovorio kompromisno rješenje od godinu dana, uoči glasanja o proračunu u Saboru Andrej Plenković je preko Branka Bačića, šefa Kluba HDZ-a, navodno zatražio da se taj amandman, u koji je uobličen taj dogovor, ipak povuče!

– Obrazloženje je bilo da nije imao sve potrebne podatke i da taj dogovor ipak ne može proći. Međutim, članovi Kluba koji su i članovi Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, a ponajprije Miroslav Tuđman ipak su ga na Klubu HDZ-a uvjerili da amandman mora ići – prenio nam je izvor iz HDZ-a.

Pregovarali s tajnicima

Iako je Vlada naposljetku prihvatila amandman, prethodila je minidrama, a najzanimljiviji dio priče jest taj da je posao pregovarača povjeren Milinoviću, a ne Orepiću. Orepić se već zamjerio Plenkoviću nakon intervjua u Globusu u kojem je napao Ustavni sud. Plenković se javno ogradio od tog Orepićeva napada na ustavne suce i rekao da takve izjave ne mogu dolaziti od članova Vlade jer Ustavni sud, rekao je, mora raditi bez pritisaka politike. Budući da je Orepić Mostov ministar, Plenković na njega nema prevelik utjecaj niti može samovoljno odlučiti o njegovoj budućnosti u Vladi. U Sindikatu policije kažu da s ministrom Orepićem nemaju nikakav odnos jer su se s njim dosad vidjeli jedanput. Napominju da nije nužno, a ni uobičajeno, da sa sindikatima pregovara ministar. Za to su zaduženi njegovi državni tajnici i glavni ravnatelj policije. Priznaju da su u pojedinim ministarstvima ministri više angažirani u razgovorima sa sindikatima, a u nekima manje, ali da su u MUP-u i u prijašnjim vladama taj posao radili državni tajnici, odnosno zamjenici ministara.

– Točno je da je Darko Milinović s nama pregovarao, ali nema u tome ništa neobično – rekao je Dubravko Jagić, šef Sindikata policije.

>> Hrvatski policajci nemaju dovoljno vježbi gađanja pa ranjavaju sebe i kolege

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 31

DU
Deleted user
16:10 17.12.2016.

Jesenti milu bigulicu - i točka. Ne smijem napisati ništa više jer bi mi demokratski i istinoljubivo nastrojena Večernjakova čeljad odmah izbrisala komentar. Kakva sloboda javne riječi, kakvi bakrači!

NO
novalastavica
18:48 17.12.2016.

JNA zastavnik minostar hrvatske policije. Nije cudo da stiti crtace svastike i crvenu mafiju

MI
Mimizo
00:47 18.12.2016.

hoće li netko u ovoj državi riješiti pitanje svastike nismo zaboravili a bitno da je ostoja odmah prozvao šukera i hns a on je to nacrtao siguran sam 100%