SKROZ NETIPIČNO

Otkrili novi simptom koronavirusa: Prilično je neobičan, a može biti prisutan danima

Foto: Milan Sabic/PIXSELL
Epidemiološko testiranje u splitskoj Trajektnoj luci
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Gužve na testiranje na Covid-19 ispred Nastavnog zavodu za javno zdravstvo Andrija Štampar
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Gužve na testiranje ispred Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar
20.12.2020.
u 10:39
Tipični znakovi i simptomi koronavirusa koji su dosad poznati uključuju kašalj, vrućicu i otežano disanje.
Pogledaj originalni članak

Otkriven je još jedan neobičan simptom koji se pojavljuje kod osoba zaraženih koronavirusom. Naime, tim istraživača je otkrio da je novi simptom uporna i dugotrajna štucavica, što dosad još nije bilo poznato. 

Slučaj o 62-godišnjem pacijentu koji je imao štucavicu danima objavljen je u časopisu The American Journal of Emergency Medicine. Zaraženi muškarac se četiri dana borio sa štucavicom prije nego što je primljen u bolnicu na daljnje liječenje. 

Naime, testovi su pokazali kako ima problema s plućnim kapacitetom, a onda je utvrđeno i da je pozitivan na COVID-19.

Ovaj izvještaj ističe dva ključna problema. Prvo, naglašava važnost detaljnog proučavanja onih koji imaju problema sa štucavicom.

Drugo, liječnici i kliničari trebali bi imati na umu da se određeni slučajevi koronavirusa ponekad mogu otkriti upravo kroz netipične simptome.

Tipični znakovi i simptomi koronavirusa koji su dosad poznati uključuju kašalj, vrućicu i otežano disanje.

Uz to, umor, bol u tijelu, glavobolja, gubitak mirisa i okusa, začepljen nos, mučnina i povraćanje, proljev, gubitak kose i upala grla također mogu biti pokazatelji da je osoba oboljela od koronavirusa. 

VIDEO: Biste li se cijepili protiv koronavirusa? Provjerite što kažu građani

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 56

BA
babovac
10:58 20.12.2020.

Upamtite da će za Božić 2021. godine biti još većih represija! A Božić 2022. će dočekati u samoći onaj tko preživi glad, opstrukciju zdravstva i cjepivo.

MG
milerazbojnik@gmail.com
12:34 20.12.2020.

ma stručnjaci za prodavanje magle su postali sve ama sve čeju navesti kao simptome more bit na kraju i ako li se ko podrigne u bilo kojem trenu svašta u što lise pretvori struka u jednu veliku mašineriju neznanja i to ako ko rikne če bit svrstano u koronu virus milina svaki dan neko k..... do grla

MG
milerazbojnik@gmail.com
12:43 20.12.2020.

i na kraju po svem izrečenom još uvrstite i zabranite pušenje ono je isto uzrok virusu a još malo i previše ili premalo pijenja vode i jedenja hrane ajmo mozgovi