Osveta zbog iranskog generala?

Napadi na američke snage, pale i prve žrtve

Foto: ESSAM AL-SUDANI/REUTERS/PIXSELL
Bagdad
Foto: Reuters/PIXSELL
Tisuće ljudi u Bagdadu žaluju za ubijenim generalom Qassemom Soleimanijem
Foto: Reuters/PIXSELL
Napad u Bagdadu
Autori Hina, Vecernji
05.01.2020.
u 22:41
Napad je u Keniji izvela somalska militantna skupina Al Šabab, a Iranske sigurnosne snage istražuju tko je odgovoran za napade u Bagdadu
Pogledaj originalni članak

Trojica Amerikanca, od kojih jedan pripadnika američke vojske, ubijena su u napadu somalske militantne skupine Al Šabab na vojnu bazu u Keniji koju koriste američke i kenijske snage, objavila je američka vojska. Lansirane su rakete i na američko veleposlanstvo u Bagdadu drugi dan zaredom uslijed čega je ozlijeđeno troje ljudi.

Američka vojska potvrdila je da su u napadu na bazu smještenu nedaleko od somalske granice ranjena još dva Amerikanca koja rade za ministarstvo obrane. Islamistička skupina Al Šabab napala je bazu u kenijskome okrugu Lamu te objavila snimke maskiranih militanata koji stoje pored zrakoplova u plamenu. Napad je počeo prije zore i još je trajao četiri sata kasnije, rekli su svjedoci i vojni izvori za Reuters. Kenijska vojska objavila je da su ubijena četvorica napadača.

"Sedam zrakoplova i tri vojna vozila uništeni su u napadu", rekao je Al Šabab u priopćenju koje uključujuće snimke zrakoplova u plamenu s militantima koji stoje pored njega.

Džihadistička skupina povezana s Al Kaidom preuzela je odgovornost za napad na okrug Lamu na kenijskoj obali Indijskog oceana, koji je već dugo važno turističko odredište, nezaštićeno međutim od vojnog nasilja zbog neposredne blizine Somalije.

Kenija je poslala vojnike u Somaliju 2011. nakon niza prekograničnih napada i otmica. Kasnije su prešli u mirovne snage Afričke unije u čijem je sastavu 21.000 vojnika. Unija podupire krhku somalsku vladu što je podržava Zapad, a protiv koje Al Šabab vodi dugotrajnu pobunu.

Bloomberg javlja da je drugi dan za redom raketirana i Zelena zona u Bagdadu uslijed čega je ozlijeđeno troje lokalnih civila. Iračke sigurnosne snage izvijestile su kako provode istragu te da će objaviti detalje kada se utvrde.

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

Avatar oxi
oxi
08:11 06.01.2020.

Ovo je smiješno. "Novinar" u podnaslovu teksta stavi :"Osveta zbog Iranskog generala". Al-Shabab je dio Al-Qaide i surađuje sa ISILOM;dvije terorističke organizacije za čije je uništenje na prostoru Iraka i Sirije najzaslužniji upravo general Sulejmani. Vojne formacije koje je on organizirao su u borbi protiv Islamske Države izgubile 30 000 boraca ali su uspjele obraniti Bagdad i na kraju osloboditi cijeli Irak i sad ista ta Islamska Država osvećuje njegovu smrt. Ima logike.

Avatar Debilni-hrvatina
Debilni-hrvatina
00:13 06.01.2020.

Počelo je počelo,Žućo što ti je to trebalo???

SO
Sotona
10:50 06.01.2020.

Lansirane su rakete i na američko veleposlanstvo u Bagdadu drugi dan za redom uslijed čega je ozljeđeno troje ljudi. Da se pojasni jadnima i naivnima o čemu se radilo tamo . Mnoge rakete Da se razumijemo rakete su bile one koje mi koristimo za proslavu nove godine . Osim naoružanja - noževa koriste i ti borci i tako naoružanje . Kako se neki jako prepadnu napada tih snaga potrče počnu bježati u mraku neko se udri u nogu neko se baci nezgodno na pod. Da se odmah razumijemo velika razlika je u naoružanju . USA i gladnih nepismenih stanovnika pustinje i pustoši .. Sjećam se dobro od prije petnaestak godina kad sam gledao na Njemačkoj TV postaji napad na Izrael od palestinaca sa preko 250 raketa na Telaviv zbog slabog dometa ( zna se što im se prodje što je dozvoljeno - moguće proizvoditi bilo je tada 3 pogotka u predgrađe izraela smrtonosna ( zbog malog dometa ). Jedan Palestinac je smrtno stradao , jedna žena isto pao je dio nekih cigli na nju i jedan stari izraelac je zadobio srčani napad od straha uzbuđenja kad je raketa pala mu u dvorište i nije eksplodirala ...