ODLUKA O 'LEX VLAHUŠIĆU'

Osuđeni za podmićivanje zastupnika mogu na izbore

20.12.2016., Dubrovnik - Gradonacelnik Andro Vlahusic organizirao je domjenak za novinare u hotelu Pucic Palace. Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL
03.07.2013., Zagreb - Hotel Regent Esplanade, ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije organiziralo je konferenciju za medije u povodu konstituirajuce sjednice Nadzornog odbora Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007 - 2013. i
30.05.2014., Zagreb - Glasovanjem o dosad raspravljenim zakonskim aktima Hrvatski sabor je nastavio 13. sjednicu. Zeljko Sabo. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
05.04.2017.
u 23:45
Na Ustavnom sudu, doznaje se, odluka je pri kraju, a odlučivat će se vjerojatno u četvrtak, a najkasnije idući tjedan
Pogledaj originalni članak

Ustavni sud uskoro će, vjerojatno do kraja tjedna, donijeti odluku o ustavnosti izmjena Zakona o lokalnim izborima, kolokvijalno zvanima “lex Vlahušić”. Iako ne želi ni potvrditi ni demantirati tu neslužbenu informaciju, predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović potvrdio nam je da je rasprava o tom zakonu u samoj završnici.

Riječ je o zakonu koji zabranjuje kandidiranje na lokalne funkcije osuđenima na zatvorsku kaznu dulju od šest mjeseci bez obzira na to je li ona uvjetna ili bezuvjetna. S obzirom na to da je upravo tolika uvjetna kazna “odrezana” dubrovačkom gradonačelniku Andru Vlahušiću, od samog puštanja u proceduru tog zakona Most se kao predlagatelja optuživalo da se tako želi riješiti konkurencije svom kandidatu za gradonačelnika Mari Kristiću. Činjenica je da se zakon u obliku kakav jest može primijeniti na vrlo mali broj dosadašnjih lokalnih čelnika, a uz Vlahušića poznat je još samo slučaj porečkog gradonačelnika Edija Štifanića.

Izmjenama izbornog zakona za lokalne izbore saborska je većina, uz pravomoćno osuđene za najteža kaznena djela, zabranila i kandidiranje osuđenima za zloporabu ovlasti, nezakonito pogodovanje, primanje i davanje mita i trgovanje utjecajem.

Zaboravili su, međutim u zakon unijeti kazneno djelo podmićivanja zastupnika u predstavničkom tijelu lokalne samouprave, koje je, za razliku od mita općenito propisano posebnom odredbom Kaznenog zakona. Na predstojećim lokalnim izborima moći će se tako kandidirati bivši vukovarski gradonačelnik Željko Sabo iako je pravomoćno osuđen na osam mjeseci zatvora i još toliko uvjetne kazne jer je pokušao podmititi HDZ-ovu vijećnicu Mariju Budimir da stane na stranu SDP-a i tako mu osigura većinu u Gradskom vijeću. Sabo potvrđuje da je upoznat s tom činjenicom i da ozbiljno razmišlja o još jednoj kandidaturi na gradonačelničku dužnost.

– Razmišljam, ali odluku još nisam donio. Moje se razmišljanje temelji na iskustvima koja doživljavam svakodnevno, susrećući se s Vukovarcima koji su meni i mojoj obitelji pružali podršku i dok sam bio u zatvoru, a pružaju je i sada – kazao nam je Sabo.

Sabo je član SDP-a, a kandidira li se mimo odluke stranke, koja je odlučila da će im kandidat za gradonačelnika Vukovara biti šef gradske organizacije Goran Bošnjak, po statutu SDP-a bit će to dovoljan razlog da ga se isključi iz članstva. Sabo, međutim, kaže kako se ne boji takvog scenarija. – Ne bojim se. Mogu li uopće imati većih posljedica nego što sam ih već imao u životu – uzvraća.

Ocjenu ustavnosti spornog zakona od Ustavnog je suda tražio SDP-ovac Peđa Grbin. Ustavni će suci, među ostalim, morati odgovoriti je li u skladu s Ustavom to što ista pravila ne vrijede za dužnosti na nacionalnoj razini pa će se tako oni kojima je zabranjeno kandidiranje na lokalne funkcije uredno moći kandidirati za zastupnike, čak i predsjednika države.

Oni koje se tijekom mandata “uhvati” u kaznenim djelima zbog kojih je zabranjeno kandidiranje moći će u miru ostati na svojim funkcijama do novih izbora. Ustavni sud morat će odgovoriti koliko su ta rješenja u skladu s Ustavom, no neslužbeno se može čuti kako će se očitovati i o načinu na koji je zakon donesen, odnosno je li donesen samo zbog Vlahušićeva slučaja.

>>Većina svjedoka u novom procesu protiv Sabe dolazi iz redova SDP-a

 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

ST
steve
23:57 05.04.2017.

Ako si za nesto kriv mici se sa tog radnog mjesta prije nego te nadredeni smjene, tako je u pravnim drzavama svijeta. To je komunjarsko naslede u kojem moze i ovako i onako, jednostavo receno "POLITICKA ZABOKRECINA".

DU
Deleted user
09:31 06.04.2017.

Kod nas svaka vlada i svaki politicar/kriminalac ima svoj "lex": - lex " Josip Perkovic" - lex " Ivica Todoric" - lex "Andro Vlahusic" Primjeri kako ipak nisu prid zakonom svi jednaki. Niki su ipak malo "jednakiji".

SA
samuraj
07:09 06.04.2017.

Pa naravno , jer kada nebi mogli ,morala bi odstupiti kompletna politička,,elita ", bez obzira na stranačku pripadnost. Koliko je u ovoj državi krađe,nepotizma, uhljebljavanja i sličnih radnji,čudo je da uopće i funkcionira. Ovo što se i kako radi je jednostavno strašno za gledati.