ministar zdravlja

Ostojić: Gradit ćemo KBC Rijeka pod jednim krovom

Foto: Nel Pavletić/PIXSELL
rajko ostojić,vojko obersnel (1)
Foto: Nel Pavletić/PIXSELL
rajko ostojić,vojko obersnel (1)
Foto: Nel Pavletić/PIXSELL
rajko ostojić,vojko obersnel (1)
15.06.2012.
u 15:08
U prvu fazu krenuti trebalo bi se krenuti već iduće godine, rekao je gradonačelnik Vojko Obersnel
Pogledaj originalni članak

Ministar zdravlja Rajko Ostojić obišao je danas novouređene prostore Odjela hematologije i onkologije riječke Dječje bolnice Kantrida gdje su okončani građevinski radovi, a u tijeku je natječaj za njihovo opremanje. Podsjetio je kako je tijekom kampanje govorio o dvjema bolnicama i regijama koje su godinama bile zakinute u hrvatskom bolničkom sustavu, o potrebi izgradnje županijske bolnice Pula i KBC-a Rijeka.

- Pulu smo u natječaj pustili, prvu fazu, sada očekujem da se donese doluka o mogućem financiranju, a onda slijedi druga faza. Sada napokon počinjemo razgovarati o snu dugom par desetljeća, a to je bolnica Rijeka pod jednim krovom. Stoga ćemi mi u definitivno, zajedno s gradonačelnikom Obersnelom, krenuti u proces izgradnje KBC-a Rijeka na jednom lokalitetu, sukladno potrebama cijele ove regije. To je prvi razlog zašto sam došao, KBC Rijeka pod jednim krovom zahvaljujući činjenici da je država dala zemljište, Grad dio zemljišta pa je red da Ministarstvo zdravlja i Vlada u tome adekvatno sudjeluju - naglasio je Ostojić.

- Grad će se maksimalno uključiti u taj dio kroz zemljište koje je naše vlasništvo na Trsatu, jednako tako i zemljište na cijelom prostoru bolnice Kantrida. Spremni smo na određeni način kompenzirati, dakle, vrijednost zemljišta uložiti u izgradnju nove bolnice na Trsatu. Očekujem da će se u prvu fazu krenuti vrlo brzo, vjerojatno već iduće godine - kazao je Obersnel.

Ovo je primjer dobre suradnje, nastavio je Ostojić i najavio da će kroz 12 do 14 mjeseci kroz zakonske ovlasti dozvoliti gradonačelnicima i gradovima da budu osnivači zdravstvenih ustanova. To je gotovo sigurno, rekao je Ostojić istakavši kako će gradonačelnik Obersnel, kako je i sam rekao, zemljište, nekretnine, vlasništvo čiji je osnivač Grad pretvoriti u dionice, iako za to nema nikakvih zakonskih potreba. Ministar je objasnio i svoje razloge posjeta Dječjoj bolnici Kantrida i prostora Dječje hematoonkologije. Ukazao je na loše stanje takvih odjela u cijeloj Hrvatskoj, primjerice u Klaićevoj bolnici i u Rijeci gdje je stanje najgore. Djeca se u Splitu liječe u potpuno neadekvatnim uvjetima, a zbog nedostatka liječnika, dječjih hematoonkologa u Osijeku i panonskoj Hrvatskoj djeca moraju odlaziti na liječenje u Zagreb i Rijeku, kazao je Ostojić.

- Zahvaljujući zakladi i humanitarnim akcijama prikupljeno je negdje oko 800 tisuća kuna. Ukupna investicija je nešto više od tri milijuna kuna. Moj prethodnik i Ministarstvo zdravlja dalo je milijun kuna, ali Vlada Jadranke Kosor nije ispunila svoje obećanje, što je bila njena obaveza. Stoga smo mi aktualnu Vladu podsjetili na obećanje prošle Vlade, ali ja sam tu pesimističan, pa će Ministarstvo zdravlja iz svojih sredstava, iz sredstava za hitne intervencije, morati, po svemu sudeći, morati pokriti svu razliku. Očito ćemo morati ispraviti pogreške Vlade J. Kosor. U rujnu očekujem da se naši mali pacijenti usele u novu Dječju hematoonkologiju - kazao je ministar Ostojić prilikom posjeta Rijeci.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.