Završne riječi

'Oslobodite Slavicu i time neće biti umanjena žrtva vatrogasaca'

Foto: Zeljko Mrsic/PIXSELL
drazen slavica,kornati (1)
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
kornati (1)
Foto: Željko Mršić/Pixsell
suđenje
Foto: Filip Brala/PIXSELL
Frane Lučić (1)
04.09.2013.
u 09:41
– To je bio izuzetan prirodni fenomen i nesretan slučaj. Zbog velike tragedije išlo se u sudaki postupak iako to nije trebalo, postoji i viša sila – rekao je Draženov odvjetnik
Pogledaj originalni članak

 - Na Kornatu se dogodio rijetki prirodni fenomen i to je bio nesretni slučaj. Dražen Slavica nije vatrogasce poslao u smrt i promptno je reagirao na dojavu o vatrenom okruženju izvjestivši svog nadređenog tražeći pomoć. Slavica nije kriv za kolaps sustava i to što je tog dana bio u pogonu samo jedan kanader. Za slanje maloljetnika i ročnika u akciju odgovorni su zapovjednici DVD-a, a zapovjednik na terenu je bio Dino Klarić. Oslobodite Slavicu, a time neće biti umanjena žrtva vatrogasaca. Rekao je ovo u završnim riječima Čedo Prodanović, branitelj šibenskog vatrogasnog zapovjednika kojem se sudi za kornatsku tragediju.

Sudski postupak je dovršen nakon gotovo tri godine suđenja, a u srijedu se održalo 64.ročište. Prije šest godina u najvećoj hrvatskoj vatrogasnoj tragediji živote je izgubilo 12 vatrogasaca. Jedini je preživio Frane Lučić.

-  Samo zbog velike tragedije se i išlo u sudski postupak. Obrana se zbog tragedije slagala da se uz postupak utvrđuje i paralelna istraga, i zbog toga je i ispitano 165 svjedoka. Slavici se na teret stavlja 13 propisa koje je navodno propustio, no te su inkriminacije demantirane tijekom suđenja. To nije bilo u uzročnoj vezi s posljedicama. Ako je poslao nekog na desantiranje, a ovaj nije završio obuku, onaj tko ga je poslao mogao je odgovarati ako je slomio nogu. To s izgaranjem na Kornatu i tragedijom nema veze - rekao je Slavičin odvjetnik Čedo Prodanović.

On tvrdi da je Slavica promptno reagirao i da nije izazvao opasnost za živote vatrogasaca.

- Što je to on učinio da se dogodi nešto što se u svijetu dogodilo samo dva puta? Koja je tu njegova krivnja? Požar ih je iznenada spržio velikom brzinom i nisu mogli reagirati. Osim što je poslao vatrogasce na Kornat koji je njegov krimen? Usred sezone tog dana su imali samo jedan kanader, to je bilo kaotično stanje i zbog toga nije odgovoran Slavica, već netko drugi. Nije Slavica kriv ni što se lutali u odlukama da prevoze vatrogasce malo u Split, malo u Zadar. Tih se dana tražio krivac i optužba je izabrala čovjeka koji je bio na meniju i dalje se ustraje da je Slavica Pedro. Ma njemu se spočitava da je namjerno sve radio gotovo da je monstrum i sve se to pripisuje njegovu karakteru - rekao je Prodanović dodajući da Slavica nije morao znati je li bilo maloljetnika i ročnika u akciji.

- Jest da je on zapovjednik, ali on ponaosob ne može znati sve ljude. Nije ih ni birao, već je samo rekao koliko je ljudi bilo potrebno poslati. Tog dana maloljetne Karla Ševerdiju i Marka Stančića, te ročnika Josipa Lučića su na teren poslali njihovi zapovjednici DVD-ova i oni su za to odgovorni iako taj čin ne može biti povezan s njihovom smrću. Zapovjednik na Kornatu je bio samo jedan, Dino Klarić - rekao je Prodanović.

Odvjetnik Slavice rekao je da je kanader s Kornata u Vodice tražio zapovjednik požarišta u Vodicama Darko Dukić i da je tvrdio da će tamo izgorjeti kuće. Prodanović je kazao da nije istina da Slavica nije ozbiljno shvatio dojavu oca vatrogasca da su na Kornatu u vatrenom okruženju i da optužba manipulira i da se koristi cijelo vrijeme smicalicama.

- Slavica je nakon dojave zvao VOC osam minuta nakon razgovora s Mirkom Jurićevom Mikulinom koji je dojavio vatreno okruženje. I nakon 20-tak minuta vatrogasni zapovjednik za priobalje Vuko je zatražio angažiranje helikoptera. Taj helikopter je poletio tek nakon sat vremena, ali to nije Slavičina krivnja. Slavica je da ima smrtno stradalih saznao tek u 16.25 i o tome obavijestio Tomislava Vuku. Vuko je na sudu svjedočio da mu Slavica nije rekao da ima stradalih, a optužba mu vjeruje. Ja ne vjerujem Vuki jer piloti na sudu tvrde da su u 16.31 čuli da na Kornatu ima mrtvih. Slavica je promptno obavijestio Vuku i reagirao je čim je saznao, a Vuko laže - kazao je Prodanović dodajući da je i Vinko Prizmić iz HGSS-a znao da je bilo unesrećenih i da unatoč svjedocima, Prizmić to nije htio potvrditi.

- Stavlja mu se na teret da nije obavijestio Centar 112. Slavica je kratio put zoveći Vuku. To što tvrde da je on namjerno tajio informacije nije istina i to je bila kontrola informacija dok se ne saznaju svi podaci - kazao je Prodanović koji se obrušio na rad tužitelja Zvonka Ivića.

- Svjestan sam da optužba mora pravdati svoj postupak iz kojeg isijava neprofesionalnost. Zastupnik optužbe je izašao iz sfere profesionalnosti i ovaj je postupak shvatio kao privatnu bitku. Bedasta je optužba da je Slavica pokušao prikriti smrt 12 vatrogasaca. Nekorektno je Slavici imputirati da je vatrogasce slao u smrt i da je kriv što su vatrogasci izgorjeli. Slavici se imputira da je kriv za zakonske nedorečenosti, vatrogasni sustav i aljkavosti drugih. - rekao je Prodanović.

- Oslobodite Dražena Slavicu i time na najmanji način neće biti umanjena žrtva vatrogasaca - zaključio je Prodanović u gotovo dvosatnom izlaganju. Tužitelj Zvonko Ivić koji je sedam sati izlagao u dva dana, nakon Prodanovićevih riječi, još je sat i pol vremena replicirao Prodanoviću ponavljajući dva dana ranije izrečene optužbe da Slavica nije dojavu i vatrenom okruženju shvatio alarmantnom, te da zapovjednika Vuku o tome nije izvjestio. Opunomoćenik oštećenika Maro Mihočević je replicirao riječima da je Prodanović svjesno pogrešno interpretirao i pojednostavio činjenice ne potkrijepljujući svoje tvrdnje dokazima. Rekao je da upravo zbog Slavičina nepozivanja Centra 112 i policije dva vatrogasca nisu preživjeli, a imali su šansu. Kazao je i da je Slavica takvim svojim nečinjenjem oduzeo šansu ostalim vatrogascima da manje pate u svojim bolima.

Presuda će biti objavljena 9.rujna s početkom u 14 sati.

>>'Slavica je kriv za smrt vatrogasaca, ali mi nismo utvrdili istinu'

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.