Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAVRŠNO IZLAGANJE

'Slavica je kriv za smrt vatrogasaca, ali mi nismo utvrdili istinu'

drazen slavica,kornati (1)
Zeljko Mrsic/PIXSELL
03.09.2013.
u 08:39

"Čovjek je gotovo plakao dok je Slavici govorio da mu je sin i ostali vatrogasci u vatrenom okruženju."

Na zadarskom županijskom sudu nastavljeno je završno izlaganje tužitelja protiv bivšeg šibenskog vatrogasnog zapovjednika Dražena Slavice. Tužitelj Zvonko Ivić u ponedjeljak je gotovo pet sati govorio o Slavičinim propustima i kršenju 13 zakonskih propisa tijekom i nakon kornatske tragedije u kojoj je živote izgubilo 12 vatrogasaca. Iako je za utorak bio predviđen i završni govor obrane, a u petak i presuda šest godina nakon tragedije i gotovo tri godine nakon početka suđenja, završno izlaganje obrane prolongirano je za srijedu.

– Moram pobiti obranu Dražena Slavice prvo u vezi s njegovom tvrdnjom da dojavu Mirka Juričeva Mikulina nije smatrao dovoljno alarmantnom. Čovjek je gotovo plakao dok je Slavici govorio da mu je sin i ostali vatrogasci u vatrenom okruženju. Svi ostali koje je obavijestio shvatili su ozbiljnost situacije, a samo je on Mirka Juričeva Mikulina „škartao“ umjesto da je obavijestio Centar 112. Slavica se branio i da tu dojavu nije smatrao alarmantnom jer je tamo bio kanader, a kanader je napustio Kornate i prije dojave – rekao je Ivić dodajući da nije točna obrana Slavice da nije znao da ima mrtvih na Kornatu.

Prekršio 13 propisa

– Slavica je obranom sam sebi ispisao osuđujuću presudu tvrdeći da je na dežurnom operativnom da obavijesti o svemu VOS, a potom je odbio suočavanje na sudu s dežurnim Blačićem. Protivio se i suočenju sa svojim nadređenim Tomislavom Vukom samo zato što ne govori istinu da je prenio dojavu s Kornata. Slavica ne govori istinu kada tvrdi da nije naredio povlačenje kanadera s Kornata u zaleđe Vodica. On čak tvrdi i da Frane Lučić ne govori istinu, a i bitno drukčije opisuje sva događanja od drugih svjedoka jer očito nema drugog izbora. Slavica je taj koji ne govori istinu – rekao je Ivić optužujući da je Slavica svojim nečinjenjem otežao položaj vatrogasaca i ubrzao smrtnu posljedicu.

– Da nije prekršio propise, vatrogasci ne bi poginuli i Slavica je izravno odgovoran za smrt 12 vatrogasaca i njegovom krivnjom oni su se još gotovo pet sati nakon nesreće pekli na suncu i time im je dodatno otežao situaciju – rekao je Ivić.

- Tražimo da se Dražena Slavicu proglasi krivim i osudi. Otežavajuća okolnost za optuženika je smrt 12 ljudi od čega dva maloljetnika. Također i što je preživjeli Frane Lučić trajni invalid. Otegotna okolnost je i to što po niti jednoj dojavi nije postupio sukladno propusima satima, a prekršio je čak 13 propisa. Inače on se uhvatio za glavu tek oko 19 sati kada mu je supruga javila da su za sve saznali mediji i to mu je bilo bitnije od tragedije koju je htio prikriti - zaključio je državni odvjetnik Ivić sedmosatno izlaganje svojih završnih riječi. Opunomoćenik obitelji poginulih odvjetnik Maro Mihočević je u završnim riječima govorio o uzrocima stradavanja na Kornatu.

U borbu bez oružja

- Oštećeni su htjeli saznati prije svega istinu o stradavanju i utvrditi kaznenu odgovornost Dražena Slavice. Mi tvrdimo da zapovjednik na terenu Dino Klarić nije na terenu povrijedio niti jedan propis i na njega se ne može prebaciti krivnja. Slavica je odlučivao o svakom segmentu intervencije od odabira vatrogasaca, preko prijevoza do broja kruški. Klarića su iskrcali na mjestu gdje nije htio u bez vode. Slavica je poslao gasiti svoje ljude bez vode, a to se može usporediti s vojskovođom koji šalje svoje ljude u borbu bez oružja. Mi nakon šest godina do uzroka tragedije nismo došli. Teorija eruptivnog požara je bila potpuno pogrešna, a potom se utvrđivalo da su stradale od eksplozije plinske nehomogene smjese, a napravljen je niz kardinalnih grešaka koje su onemogućile otkrivanje istine što se tamo dogodilo. Pojedini vještaci su priznali da pojma nemaju što se dogodilo, a oni koji su ostajali uz ove dvije teorije nisu dali niti jedan vjerodostojan podatak o smjeru i brzini vatre, a nisu odgovorili što je bilo sa Skočićem koji je pronađen 200 metara od mjesta stradavanja. Vještaci su namjerno zanemarivali svjedočenje Frane Lučića jer njegova tvrdnja o jakom jugu demantira teorije o eruptivnom požaru i eksploziji nehomogene plinske smjese. Strah me je i da su neki dokazi i namjerno uništeni - rekao je odvjetnik Mihočević, dodajući da nisu provjeravane teorije o curenju goriva iz helikoptera i Nato bombi iako te teorije nisu imale ništa manje indicija od dvije teorije koje su istraživali ad hoc vještaci.

- I dalje se ne zna što je bilo s kazetom i crnom kutijom. Kazeta je bila izuzeta i predana šibenskoj policiji, a sud je zahtjev odbio. Zadatak suda je bio da se utvrdi istina o uzrocima, a ne samo krivnja i time nismo zadovoljni. Postupanja MORH-a su učinjena misterioznima, a njihovi podaci bili su velikim dijelom nelogični, pogrešni i netransparentni. Šest godina nakon tragedije smo samo sigurni da znamo što se nije dogodilo, a to nisu teorije koje su pokušali dokazati. Slavica je kriv, ali ovdje nismo utvrdili istinu što se dogodilo. Zbog vatrogasaca i njihovih obitelji ovo suđenje je i održano. Vatrogasci su bili prepoznavani po komadima odjeće, čizmama, lančiću, specifičnostima na tijelu. Zamislite kako je bilo njihovim članovima obitelji. Oni će nastaviti tražiti istinu o uzrocima stradavanja i dalje - rekao je Mihočević uz odobravanje obitelji poginulih vatrogasaca. Dio roditelja je pritom i zaplakao.

 >> "Slavica je vatrogasce uspoređivao sa stadom ovaca"

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije