PREŽIVIO POTRES

Osijek ima 'fićeka', a Petrinja će dobiti svog 'renolčeka'

Foto: Tomislav Medića-Medomanga/Pixsell
Foto: Tomislav Medić-Medomanga
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
08.01.2021.
u 10:57
"Ovo je lijepa priča iz ružno srušene Petrinje i tiče se svih prijatelja koji vjeruju u ljude i vole stare krame. Dokaz je to i kako je naša Hrvatska velika, a svijet malen", tim riječima započinje Tomislav Medić – Medomanga priču o "renolčeku" iz Petrinje
Pogledaj originalni članak

Kao što Osijek ima svog "fićeka", tako bi i Petrinja mogla dobiti svog "renolčeka". Naime, Renault 4, koji je preživio potres pod hrpom šute i cigli u razrušenoj garaži u Petrinji, oduševio je zaljubljenike u stara vozila koji su došli na ideju da ga restauriraju i postave kao spomen na razorni potres koji je pogodio Petrinju.

"Ovo je jedna lijepa priča iz ružno srušene Petrinje i tiče se svih prijatelja koji vjeruju u ljude i vole stare krame. Dokaz je to i kako je naša Hrvatska velika, a svijet malen", tim riječima započinje Tomislav Medić – Medomanga priču o "renolčeku" iz Petrinje, pa nastavlja:

"Nakon katastrofalnog potresa u Petrinji moj prijatelj Mato Pavličević i ja krenuli smo sa skupljenim donacijama za Glinu, Majske Poljane i Petrinju. Nakon podjele donacija otišli smo kod prijatelja Hrvoja Vidnića, njegova brata Domagoja Von Widnitza i 'stožernog brigadira', cijenjene Marine. Trenutačno stanje njihove kuće je katastrofalno, ali u dvorištu je bilo desetak mladih dečki, pripadnika navijača Ultras Karlovac koji su nesebično već danima pomagali u raščišćavanju. U pomaganju susjedima pronašli su u razrušenoj garaži, pod hrpom šute i cigli, malog diva.U daljnjoj priči mali div trebao bi postati veliki div na ponos Petrinje i okolice. Među ekipom je i Marijan Radat iz Taborišta, momak koji inače restaurira stara vozila. Složili su se da će Renault 4 biti obnovljen i prezentiran kao spomen na ova ružna vremena u Petrinji.

Moj jedini trud bilo je spontano fotografiranje Renolčeka čiju sam fotku objavio na fejsu. I tada priča zapravo kreće…

Moj prijatelj iz srednje škole Dončić Želimir, kojeg nisam vidio od tada, živi već 20-ak godina u Bangkoku. Vidio je fotografiju na fejsu i prosljeđuje je Leonardu Rakuljiću, svom susjedu i prijatelju u Bangkoku. Leonardo me kontaktira i objašnjava kako je on vlasnik renolčeka te da je beskrajno zahvalan ekipi koja je pomagala u raščišćavanju u Petrinji i da se apsolutno slaže s idejom. Prilikom svog dolaska u Hrvatsku, dat će dokumente i ključeve od Katrice. U isto vrijeme, nakon moje fotke na fejsu, zove me Nikola iz Rubor Autoservisa Zapruđe i nudi besplatne kompletne usluge, električarske i mehaničarske, te pomoć oko nabave dijelova.

Kao što Osijek ima svog 'fićeka', tako bi i Petrinja imala svog 'renolčeka', potpomognutog od ljudi i iz Petrinje, Taborišta, Karlovca, Zagreba i dalekog Bangkoka!!! Možda bi netko od prijatelja, autonovinara volio i želio pomoći oko promoviranja i realizacije tog spontanog međunarodnog projekta. Dino Milić-Jakovlić, Branimir Tomurad, Oldtimers. Hvala svima!!!" navodi Tomislav Medić u Facebook objavi koja je podijeljena više desetaka puta.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

DU
Deleted user
20:27 08.01.2021.

nema veze jedno s drugim fićo je simbol otpora kad se narod u hrvatskoj branio od agresora .. naglasak u hrvatskoj nije bilo onih koji danas primaju prekogranične penzije

DU
Deleted user
13:52 08.01.2021.

Zeznuli smo stvar onog trena kad smo okrenuli leđa prirodi u vidu Istambulske konvencije, to je protuprirodno i priroda nam vraća 😬

Avatar Anemija_talasemijaEU-bekrija
Anemija_talasemijaEU-bekrija
12:19 08.01.2021.

Fico je simbolika , otpora i zrtve , ovaj reno 4 osim sto je ruzan, nema nikakvu simboliku , prije bi to bio auto iz kojeg su izvuceni otac i dijete . Mozda za ficu ima jedna druga paralela , tenk 84 Duro Dakovic kojeg su proizveli Hrvati , gazi auto kojeg su napravili srbi