Sud odlučio

Orangutanka Sandra ipak ima neka temeljna prava

Foto: Reuters/PIXSELL
Orangutanka Sandra ipak ima neka temeljna prava
22.12.2014.
u 07:42
Tražeći oslobađanje orangutanke, odvjetnici su tvrdili da je ona "osoba" u filozofskom, ali ne i u biološkom smislu.
Pogledaj originalni članak

Argentinski sud presudio je da orangutan koji je proveo 20 godina u zoološkom vrtu ima neka prava koje su dosad uživali samo ljudi, piše BBC.

Na sudu je traženo da se orangutanka Sandra pusti iz zoološkog vrta u Buenos Airesu uz objašnjenje da iako nije čovjek, ipak bi trebala imati neka prava. Odvjetnici udruge za prava životinja tvrdili su kako je u tom zoološkom vrtu ilegalno zatočena.

Ukoliko ne bude žalbe, Sandra će biti prebačena u utočište u Brazilu gdje će imati veću slobodu kretanja. Tražeći oslobađanje orangutanke, odvjetnici su tvrdili da je ona "osoba" u filozofskom, ali ne i u biološkom smislu.

Dodali su da je ilegalno lišena slobode kao "(ne)ljudska osoba". Sandra je rođena 1986. godine u njemačkom zoološkom vrtu, a u Buenos Aires je prebačena u listopadu 1994. Sramežljiva ornagutanka se je uglavnom skrivala od pogleda ljudi u svojoj nastambi. 

>>Američka čimpanza Tommy nema ljudska prava

>>Magareći par uzbunio Poljsku: Razdvojeni zbog seksa u zoološkom vrtu!

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

DU
Deleted user
08:30 22.12.2014.

Slijedeće je da se nakon istospolnih brakova dopusti i brak s sisavcima koji nisu nužno ljudi.

MX
Mister X
10:40 22.12.2014.

Orangutanka Sandra ipak ima neka temeljna prava, bože kad če to doći na Balkan da i mi imamo neka prava ?

Avatar fijolica
fijolica
13:01 22.12.2014.

Dakle, orangutan ima više prava od nerođenog ljudskog djeteta. Quo vadis, svijete?