RATNI ZLOČIN NAD CIVILIMA

Optuženi za raketiranje Banskih dvora optužen i za neselektivno raketiranje Gospića

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Banski dvori, sjedište Vlade Republike Hrvatske
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Banski dvori, sjedište Vlade Republike Hrvatske
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Banski dvori, sjedište Vlade Republike Hrvatske
01.07.2022.
u 09:32
Nakon što je Hrvatska  pokrenula istragu zbog raketiranja Banskih dvora, Dopuđa i njegovi suoptuženici su zamolbenim putem 2018. ispitani u Beogradu
Pogledaj originalni članak

Ratko Dopuđa (65), državljanin Srbije, optužen je za ratni zločin protiv civilnog stanovišta, a optužnicu je protiv njega podiglo ŽDO Rijeka.  Tereti ga se da je 4. kolovoza 1995. kao zapovjednik aerodroma u Udbini i zapovjednik 105. zrakoplovne brigade srpske vojske Krajine počinio ratni zločin.

Prema optužnici, Dopuđa se tereti da je nakon dovršenih planiranih borbenih letova i djelovanja po položajima Hrvatske vojske, zajedno s danas pokojnim Milanom Perićem,  zapovjednikom 92. mješovite avijacijske brigade vojske Republike Srpske, koja se također nalazila na aerodromu u Udbini, odlučio izvesti neselektivni napad na Gospić.

To je trebala biti odmazda zbog artiljerijskog djelovanja Hrvatske vojske po aerodromu. Nakon toga je iz vojno-zrakoplovne baze Udbina poletio zrakoplov tipa J-22 Orao i u 17.20 sati neselektivno bombardirao samo sjedište Gospića s ukupno jedanaest bačenih avio bombi (tip FAB-100 M80). Uslijed eksplozija izazvanih bačenim avio bombama smrtno je stradalo troje civila, a dvoje je civila teško ozlijeđeno, dok ih je više  bilo lakše ozlijeđeno. 

Inače, Dopuđa je optužen i da je kao pilot JNA sudjelovao u raketiranju Banskih dvora u listopadu 1991. a prema optužnici cilj tog napada, među ostalim je bilo i ubojstvo  tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana. Nakon što je Hrvatska  pokrenula istragu zbog raketiranja Banskih dvora, Dopuđa i njegovi suoptuženici su zamolbenim putem 2018. ispitani u Beogradu. No većina njih, uključujući i Dopuđu nije iznosila obranu jer se pozivala na obvezu čuvanja vojne tajne.

Osim Dopuđe, za raketiranje Banskih dvora još su optuženi general Ljubimir Bajić, bivši  zapovjednik 5. korpusa RV i PZO tadašnje JNA, pukovnik Slobodan Jeremić, načelnik 105. lovačkog bombarderskog puka Ðuro Miličević, referent u tadašnjem KOS-u ratnog zrakoplovstva Čedo Knežević i dvojica pilota - Ratko Dopuđa i Davor Lukić. 

Prema optužnici, zapovijed za napad na Banske dvore dao je general  Bajić, a napad je počinjen u vrijeme dok su u Banskim dvorima bili Tuđman, Stipe Mesić, u to vrijeme predsjednik Predsjedništva SFRJ  i Ante Marković, bivši jugoslavenski premijer.

>> VIDEO Inflacija ih je zaobišla: Evo koliko košta ručak saborskih zastupnika

MILIJUNSKI TROŠKOVI

Slučaj Selotejp: Za ratni zločin nad Srbima suđenje traje 17 godina, troje okrivljenika je umrlo, sve kreće ispočetka

Gotovo 17 godina procesa, od obavijesnog razgovora, preko istrage, suđenja, osuđujuće presude, pa njezina ukidanja – i to nakon što su optuženici odslužili kazne, pa ponovljenog suđenja koje će najesen početi iznova, po tko zna koji put...Kratki je to presjek slučaja Selotejp, gdje su za ratni zločin nad srpskim civilima 1991. u Osijeku optuženi Branimir Glavaš, Ivica Krnjak, Dino Kontić, Tihomir Valentić, Zdravko Dragić i Gordana Getoš – Magdić. Na istom je popisu bio i Mirko Sivić, no postupak je protiv njega, zbog bolesti, još u startu razdvojen i vodio se u Osijeku, dok je suđenje ostalima u rukama zagrebačkih sudaca.


 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar Idler
Idler
10:23 29.07.2022.

Pa kak ovo, a Američkih pedest eskadrila bombardiralo Udbinu i zabranilo im letjenje 😁🤦‍♂️