Reformisti traže izmjene

'Optuženi i nepravomoćno osuđeni gradonačelnici i načelnici raspolažu javnim novcem'

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Radimir Čačić
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Radimir Čačić
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Radimir Čačić
03.11.2020.
u 13:56
Brzo suđenje je korisno za državu i za okrivljenika. Ako se radi o nevino optuženima, a koliko se ja mogu sjetiti svi dosada optuženi dužnosnici su do sada izjavili da su nevini, tada je to za te ljude posebno važno - napominje Čačić.
Pogledaj originalni članak

Narodna stranka - Reformisti predložili su izmjene Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kaznenom postupku koji se odnosi na trajanje sudskih postupaka za kaznena djela iz nadležnosti USKOK-a, i to kad su okrivljenici državni dužnosnici, predsjednici javnih tvrtki te tvrtki u vlasništvu jedinica lokalne uprave.

Suđenje za kaznena djela u kojima su okrivljenici državni i javni dužnosnici mora, traže, biti okončano i pravomoćno presuđeno u roku od tri godine. 

- Procesi u kojima su okrivljenici državni dužnosnici danas traju desetak i više godina, a to je poruka građanima da su politički utjecajni privilegirani u odnosu na ostale u društvu. To je neprihvatljivo i stoga je naše mišljenje da je nužno zakonski ubrzati kaznene procese u kojima su okrivljenici državni i javni dužnosnici. Ideal razumnog roka je tri godine do pravomoćnosti. Jedna godina istraga, jedna godine prvostupanjsko suđenje i jedna godina za žalbeni postupak - rekla je saborska zastupnica Natalija Martinčević.  

Predsjednik Reformista Radimir Čačić smatra da bi se time poslala snažna poruka javnosti i počiniteljima visoke korupcije. 

- Predlažemo da u prvoj fazi primjerenija brzina suđenja bude za društveno najopasnija djela, ona iz nadležnosti USKOK-a, kojima se vrši kazneni progon državnih dužnosnika i drugih koji u Hrvatskoj imaju ključni utjecaj na tokove novca. Naime u Hrvatskoj u odnosu na 380 milijardi BDP-a centralni proračun te ukupni prihodi JLS-a i javnih tvrtki na koje direktno ili indirektno utječe politika iznose 260 milijardi, pa je očita razina potencijalnog koruptivnog prostora politike i ona je u samom europskom vrhu. Ta kategorija ljudi raspolaže s javnim novcem, ima razne privilegije kojima onda treba dodati privilegiju brzog suđenja. Brzo suđenje je korisno za državu i za okrivljenika. Ako se radi o nevino optuženima, a koliko se ja mogu sjetiti svi dosada optuženi dužnosnici su do sada izjavili da su nevini, tada je to za te ljude posebno važno - napominje Čačić. 

Zakon će predložiti po hitnom postupku i za to očekuju potporu dovoljnog broja zastupnika.

- Mi se približavamo lokalnim izborima a danas imamo cijeli niz gradonačelnika i načelnika protiv kojih se vode procesi, koji imaju potvrđene optužnice pa i onih koji su nepravomoćno presuđeni na zatvorske kazne. Većina njih u ovom trenutku priprema svoje kandidature za izbore u svibnju sljedeće godine. Neki od njih te će izbore i dobiti pa dolazimo u situaciju koju imamo i danas, a to je da optuženi i nepravomoćno osuđeni gradonačelnici i načelnici raspolažu javnim novcem i odlučuju o interesima građana - istaknula je Martinčević.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

NE
Neo001
15:57 03.11.2020.

Najgori su oni koji nisu ni procesuirani ni osuđeni kao što je drug Račan, najveći kriminalac u povijesti hrvatskog naroda. Prodao je banke za 5 milijardi u čiju sanaciju smo uložili 87 milijardi, 25 % INA-e za siću, HT, hotela, zlatne rezerve, Savudrijsku valu...sve što se niglo , a k tome još zadužio zemlju za 14,5 milijardi. Slijedeći kriminalac je slučajni koji je zadužio zemlju za 100 milijardi i još najmanje toliko opljačkao otpisom dugova i raznim aferama

FM
fmica
18:41 03.11.2020.

u ludbregu,pravomočno osuđeni gradonačelnik raspolaže javnim novcem...

SS
simpatican.simpa
18:12 03.11.2020.

Čudno kako on može biti župan kad je pravomoćno osuđen... Koliko bi on treba još dobiti za kriminal koji je učinio, oštetio mnoge poduzetnike, obitelji, državu,..