Zračna luka Osijek

U četiri godine broj putnika skočio za 43.000

Foto: Davor Javorović/Pixsell
zračna luka osijek
Foto: Davor Javorović/Pixsell
zračna luka osijek
Foto: Davor Javorović/Pixsell
zračna luka osijek
Foto: Davor Javorović/Pixsell
zračna luka osijek
13.06.2016.
u 00:05
Dobra je novost za Slavonce i suradnja zračne luke s Trade airom zbog čega će do mora putovati samo sat vremena za 250 kuna
Pogledaj originalni članak

Rekordnih 45.000 putnika proći će, prema najavama, kroz vrata Zračne luke Osijek ove godine. A samo četiri godine prije to se činilo kao nedostižan san. Tek 2000 putnika prijavilo se na njihovu “chek-pointu” te 2012., a iako je udvostručena, “siromašna” je bila i brojka od 4000 putnika godinu kasnije. Da su loše sezone iza njih, postalo je jasno 2014. kada su izbrojili 24.000 putnika, a lani ih je letjelo gotovo 30.000. Sa 1500 letova na godinu, drugi su u zemlji, iza Zagreba.

Veliki potencijal

Gledano u novcu, deset milijuna kuna iznosio je gubitak 2012., plaće su kasnile, a osječka Zračna luka bila je simbol za tvrtku-slučaj.

Ni tada pak nitko nije sporio izvrstan potencijal aerodroma, ponajprije zbog geografskog položaja. Obračun su lani završili sa 150.000 kuna u minusu, a i to zbog ulaganja u vlastitu službu sigurnosti.

– Najunosnija nam je Ryanairova linija za London, u zrakoplovu je 190 mjesta, a 90 posto ih je popunjeno – počinje Domagoj Marinić, direktor ZLO-a. Angažirali su 2013. američku konzultantsku tvrtku koja je istražila interes putnika i “izbacila” tri top destinacije, a prva je upravo London, slijede Frankfurt i Pariz.

– Cijena karte za London kreće se od 40 do 50 eura po smjeru, ovisno o broju putnika. Leti se ponedjeljkom i petkom, što je izvrsno za odlazak na vikend – nastavlja direktor. Privlačno je to, pokazalo se, Osječanima, ali i Britancima koji su lani “nakupili” 3000 noćenja u Osijeku i okolici, dvostruko više nego ranijih godina.

– Slavonci su za London ranije letjeli iz Budimpešte jer im je to bilo najisplativije, drugi izbor bio im je Beograd, a tek treći Zagreb pa je otvaranje linije iz Osijeka bilo i u nacionalnom interesu, da se spriječi odljev putnika – objašnjava.

Letove za London pomogli su popuniti i Slavonci koji su se trbuhom za kruhom odselili u Irsku.

– Istina je, no to se više ističe nego što u stvarnosti jest tako – kaže Marinić. A upravo zbog dijaspore zanimljivo im je njemačko tržište. Izravnih letova iz Osijeka za Frankfurt trenutačno nema, nego se leti preko Zagreba. No, oni su im svakako u fokusu, baš kao i linija za Pariz koju će, nadaju se, realizirati u iduće tri godine.

Za 35 minuta do Zagreba

A dok čekaju ukrcaj za Pariz, građani mogu iz Osijeka na more nikad brže i jeftinije. Za 200 do 250 kuna i sat vremena bit će u Splitu, za isti novac putovat će i u Dubrovnik, Rijeku, Pulu i Zagreb. Prvi je let 4. srpnja, a plod je to suradnje s Trade airom. Zrakoplov s 19 mjesta za Split će letjeti četiri puta na tjedan, u Dubrovnik tri, a u Pulu i Rijeku dva puta. Prema Zagrebu zaputit će se tri puta tjedno, s dvostrukom rotacijom, tako da će i putnici iz Zagreba moći ujutro stići u Osijek i navečer se vratiti, i to za 35 minuta.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DZ
dalmatinac-zg
07:01 13.06.2016.

VL "Da su loše sezone iza njih, postalo je jasno 2014. kada su izbrojili 24.000 putnika, a lani ih je letjelo gotovo 30.000. Sa 1500 letova na godinu, drugi su u zemlji, iza Zagreba." ----- Ha,ovo jos nisam cuo. Osijek drugi u Hrvatskoj zato sto preveze 40 000 ljudi? Pa toliko splitski aerodrom ljeti prođe u jednom vikendu. Daj recite sto to pijete da i ja kupim