GRAĐANI ZABRINUTI

Opasne zamke u šumama na sjeveru Hrvatske: 'To radi netko tko želi drugome zlo'

Foto: HRT
Opasne zamke u šumama na sjeveru Hrvatske: 'To radi netko tko želi drugome zlo'
04.02.2021.
u 23:06
Motociklisti nisu željeli pred kameru, no poručuju da u šumama prijeti smrtna opasnost, a nitko ne kažnjava odgovorne. Pritom sumnjaju na vlasnike lokalnih šuma
Pogledaj originalni članak

U šumama hrvatskog sjevera rekreativci sve češće nailaze na opasne šumske zamke. Jednoj takvoj svjedočio je i Marko Dugandžić koji kaže da se u zadnje vrijeme događaju neobične stvari.

– Uglavnom, na stazi je bila razvučena sajla, to očito netko radi tko drugome želi zlo – rekao je Dugandžić za HRT.

Motociklisti nisu željeli pred kameru, no poručuju da u šumama prijeti smrtna opasnost, a nitko ne kažnjava odgovorne. Pritom sumnjaju na vlasnike lokalnih šuma.

– Apeliram na sve koji postavljaju te sajle da to ne rade jer tako mogu nekoga ugroziti, dolazi do teških posljedica, teških stradavanja. Mi poduzimamo sve mjere da utvrdimo tko te sajle postavlja – poručio je Danijel Posavec iz PU varaždinske.

Dok neki postavljaju smrtonosne zamke, neodgovorni vozači uništavaju šumske putove i ne vode računa o zaštiti prirode. Remete mir, nanose štetu.

– Reda mora biti, točno se zna što je planinarska staza, planinarske ceste, putovi. Može se po cestama i putovima koji su za to namijenjeni, ali nikako po planinarskim stazama – istaknuo je Tomislav Friščić iz Planinarskog društva Ivanec.

– Znamo puno motociklista koji voze, koji imaju kulturu vožnje, uvijek uspore, pozdrave, a ima i onih koji samo projure. To im je valjda fora – dodao je Marko Dugandžić.

Policija će pojačano nadzirati takve putove, provjeravati opremljenost i ispravnost vozila te kažnjavati one koji postavljaju opasnu čeličnu užad. Za ugrožavanje života ili zdravlja zakon propisuje višegodišnju kaznu zatvora.

 

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 55

NA
nahtt1
01:50 05.02.2021.

Pravo je pitanje zašto voze šumama i uznemiruju životinje. Pa nije ovo samo naš planet. I oni koji postavljaju te zamke i ti koji ne znaju što bi sa sobom pa uznemiruju životinje su isti. Idite pa vozite po pistama. Da ne spominjem one kojii mi pokradoše drva u šumi. Kamo sreće da sam i ja postavio žicu, ali malo na više.

M3
Miške 3
05:58 05.02.2021.

U Austriji je ne moguće da motociklisti voze po šumama. Strogo zabraniti zakonski tu suludu vožnju. Postoje staze i ceste a to nije šuma. Što rade sada udruge za zaštitu životinja i prirode ?

Avatar klopotec
klopotec
07:26 05.02.2021.

Pa normalno da neće pred kameru kad uništava tuđe privatno vlasništvo, zapravo divljaju po šumama i poljima, livadama i neograđenim dvorištima s obavezno neregistriranim motociklima tipa cross. I normalno da ima bedaka koji naprave to sa sajlom ne razmišljajući opće na posljedice. U mom kraju divljaju obavezno svaki vikend. Po šumarcima i livadama koje se nalaze oko kuća.