Osumnjičenik za napade u Parizu

Belgijsko tužiteljstvo: Abdeslam optužen za teroristička ubojstva

Foto: Reuters/PIXSELL
Salah Abdeslam
Foto: Reuters/PIXSELL
Sven Mary
19.03.2016.
u 19:16
Njegov odvjetnik Sven Mary rekao je da će njegov branjenik koji "surađuje s belgijskim pravosuđem" odbiti izručenje Francuskoj.
Pogledaj originalni članak

Salah Abdeslam, glavni osumnjičenik za napade u Parizu, optužen je za "teroristička ubojstva i za sudjelovanje u djelatnostima terorističke skupine" tijekom istrage o napadima 13. studenoga u Parizu, priopćilo je danas belgijsko savezno tužiteljstvo.

Njegov pomagač, "poznat kao Monir Ahmed Alaaj i Amine Choukri", koji je, kao i Abdeslam, uhićen u petak u Bruxellesu, optužen je po istim točkama optužnice i također smješten u pritvor, dodaje tužiteljstvo u priopćenju.

Njihov stanodavac Amid Aberkan kod kojega su dvojica bjegunaca uhićena u bruxelleskoj općini Molenbeek, optužen je za "sudjelovanje u djelatnostima terorističke skupine i za skrivanje kriminalaca" i pritvoren.

Drugi član obitelji Aberkan, Djemila M., optužena je za "sudjelovanje u djelatnostima terorističke skupine i za skrivanje kriminalaca", ali "nije lišena slobode", navodi tužiteljstvo. Napokon, još jedna žena, Sihane A., "puštena je na slobodu i protiv nje nije podignuta optužnica".

Salaha Abdeslama, glavnog osumnjičenika za pariške napade, danas je ponovo saslušao istražni sudac u sjedištu savezne pravosudne policije u Bruxellesu.

Njegov odvjetnik Sven Mary rekao je da će njegov branjenik koji "surađuje s belgijskim pravosuđem" odbiti izručenje Francuskoj. "Prvo ćemo vidjeti je li europski uhidbeni nalog zakonit, a onda ćemo vidjeti", rekao je.

Abdeslam, koji je uhićen pošto je četiri mjeseca bio u bijegu, "leži" budući da je "u pucnjavi ranjen u nogu", dodao je Mary koji je s njim razgovarao u subotu "deset minuta".

Salah Abdeslam je početkom listopada bio u Njemačkoj, u izbjegličkom logoru, kamo je došao po trojicu svojih potencijalnih pomagača, izvijestila je u subotu njemačka regionalna tv-mreža SWR.

Kako navodi SWR, koji se poziva na "rezultate policijskih istraga", Abdeslam je početkom listopada u Bruxellesu unajmio automobil na svoje ime i u noći s 2. na 3. listopada stigao u Ulm, na jugu Njemačke.

"Istražitelji su sigurni da je Abdeslam vozio auto. Vozilo je u Ulmu bilo samo jedan sat" i iste se noći vratilo u Belgiju, objavio je SWR.

"Tijekom kontrole (u izbjegličkom logoru) 3. listopada, utvrđeno je da nema trojice muškaraca koji su dan ranije bili ondje", navodi SWR.

Istražitelji njemačke kriminalističke policije (BKA) u suradnji s belgijskom i francuskom policijom pokušavaju utvrditi jesu li ta trojica sudjelovala u napadima 13. studenoga te "kako i zašto" je Abdeslam stupio u vezu s njima, dodaje SWR.

Istraga je pokazala da su se dvojica od trojice bombaša samoubojica koji su se raznijeli u blizini Stade de Francea pokraj Pariza jesenas ubacili među migrante koristeći se sirijskim putovnicama s lažnim identitetom. Ta su dvojica 3. listopada registrirana na grčkom otoku Lerosu. 

Zbog Abdeslamovih suučesnika Interpol poziva na povećani oprez na granicama

Dan nakon uhićenja Salaha Abdeslama u Bruxellesu, Interpol je danas savjetovao 190 zemalja članica povećani oprez na granicama i ocijenio da bi suučesnici ključnog osumnjičenika za napade u Parizu mogli pokušati pobjeći.

"Interpol savjetuje povećani oprez na graničnim kontrolama jer bi uhićenje Salaha Abdeslama moglo potaknuti nekog suučesnika da pokuša pobjeći u Europu ili drugdje", prema priopćenju međunarodne policijske organizacije, sa sjedištem u Lyonu.

Salah Abdeslam (26), ključni osumnjičenik za atentate 13. studenoga u Parizu u kojima je ubijeno 130 ljudi, uhićen je u petak u Molenbeeku u Belgiji, ali drugi osumnjičenici i dalje izmiču policiji. "Bitno je da zemlje nastave surađivati i provode precizne kontrole", inzistira Interpol.

Interpol  je pozvao svoje članice da koriste baze podataka ukradenih i izgubljenih dokumenata  SLTD (Stolen and Lost Travel Documents) koji sadrže podatke o 250.000 iračkih i sirijskih izgubljenih ili ukradenih putovnica.

U toj bazi podataka je i sirijska putovnica pronađena blizu nogometnog stadiona Stade de France nakon atentata 13. studenoga, a bila je registrirana u travnju 2014., podsjeća Interpol.

>> U Bruxellesu uhićen najtraženiji bjegunac na svijetu Salah Abdeslam

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

RT
ribaric.tomislav
18:55 19.03.2016.

i njegovog branitelja treba uhapsit

TA
tarzan
19:32 19.03.2016.

Išao po pomagače u izbjeglički kamp...a Europa i dalje prima te izbjeglice koji su u ustvari teroristi. Luda kuća. A ovome treba samo metak u čelo ili javno klanje na televiziji a ne humano suđenje. Koje smo mi bu_dale

KU
kupatilo
00:36 20.03.2016.

Treba to rijesiti jednom za svagda.Neka oni ostanu u svojim drzavama i tamo se ubijaju.Nama ih netreba jer nikad neznas koje od njih terorist a dosta ih je.Pa nekse oni rokaju medjusobno.