Rad SOA-e u 2015.

Odbor nije prihvatio izvješće ravnatelja SOA-e Lozančića

Foto: Robert Anić/PIXSELL
Odbor nije prihvatio izvješće ravnatelja SOA-e Lozančića
25.02.2016.
u 20:00
Mislim da je SOA radila kvalitetno svoj posao i smatram da je to izvješće trebalo potvrditi, rekao je čelnik odbora Ranko Ostojić
Pogledaj originalni članak

Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost nije prihvatio izvješće o radu Sigurnosno-obavještajne agencije u 2015. koje je prezentirao šef SOA-e Dragan Lozančić.

Klasificirani dokument

Šest je članova vladajuće koalicije glasovalo protiv njega, šest iz oporbe za, dok je Mostova Ines Strenja Linić bila suzdržana. Oporbeni zastupnici imali su izdvojena mišljenja, no budući da je cijeli dokument klasificiran i sjednica je bila zatvorena za javnost, tako su i ta mišljenja tajna. Kako neslužbeno doznajemo, Lozančiću je postavljeno pitanje je li kršio zakon, kako to tvrdi predsjednica RH, a on je kratko odgovorio – ne.

Predsjednik Odbora Ranko Ostojić priznaje da je imao izdvojeno mišljenje na odluku Odbora.

– Mislim da je SOA radila kvalitetno svoj posao i smatram da je to izvješće trebalo potvrditi – objasnio je Ostojić svoje razloge.

Na upit hoće li, kako je najavio, tražiti istražno povjerenstvo da se utvrdi je li Lozančićeva jednostrana smjena opravdana, kazao je da će to ovisiti o idućim koracima koji će se s tim u vezi dogoditi. Potpredsjednik Odbora, HDZ-ov Miroslav Tuđman zamjera što je ova tema uopće stavljena na dnevni red dok se ne zna Lozančićeva sudbina jer da se time politizira uloga Odbora.

Podsjeća da on već više od dvije i pol godine upozorava na manjkavosti sustava.

Proradilo politikantstvo

– Glasovanje samo za jedan segment tog sustava kao odlično odrađenog posla naprosto bi bilo pristajanje na sustav koji je dobrim dijelom disfunkcionalan. Treba ga u velikoj mjeri mijenjati. Tako da su to bili glavni razlozi zašto su i drugi ljudi glasovali protiv usvajanja izvješća – objasnio je Tuđman.

SDP-ov Predrag Matić također je imao izdvojeno mišljenje jer su, kaže, tijekom rasprave “padale pohvale djelatnicima SOA-e za sve poteze iz 2015. da bi se nakon toga glasovalo protiv izvješća”. Tada je, uvjeren je, proradilo politikantstvo.

– Meni je jako žao što uopće sudjelujem u takvim pričama. Vrlo se neugodno osjećam jer ponovno se pokazalo da zbog interesa jedne osobe treba žrtvovati vrijedan rad tisuću djelatnika agencije, treba žrtvovati čovjeka. Dobio sam odgovor koji me zanimao, a odgovorit ću vam jedom pričom koja ide otprilike ovako: odvodili su crnce i nije me bilo briga jer nisam bio crnac, odvodili su Židove i nije me bilo briga jer nisam bio Židov, odvodili su Srbe i nije me bilo briga jer nisam Srbin, onda su došli po mene i više nikog nije bilo da me brani – poručio je Matić.

  >> Kakav Milanović, 
Tim se treba čuvati Kolinde i Karamarka

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 94

SO
Somelier
14:44 25.02.2016.

Mislim da u ovoj državi nema više normalnih. Neznam šta ima Lozančić za tražiti na tome sastanku. Tajne službe pretvaramo u javne. Marcus Wolf 35 godina je bio šef STASI - ja i da nije doslo do ujedinjenja Njemačke nikada nitko za njega ne bi saznao. Ja se sekiram a kokove to tajne mi uopće imamo.?

Avatar etnaanbama
etnaanbama
15:00 25.02.2016.

Neka istraže aferu oko razdjelnika topline i najskupljeg grijanja u zadnjih 20 godina, dok je gorivo jeftinije???!

RA
ravko1952
15:07 25.02.2016.

Jednostavno. Lozančić i pomočnik moraju otiči. Prmarni cilj obrade je bila predsjednica a ne netko drugi. Izvještaje je dobivao milanović. Treba li tu još što dodati...,!